یکی از مقاومترین
گیاهان آپارتمانی که لذت نگهداری از گیاهان را برای شما چند برابر خواهد کرد،
زاموفیلیا است. این گیاه بسیار مقاوم و زیباست و نیاز به رسیدگی چندانی ندارد،
بنابراین به راحتی میتوان از آن مراقبت کرد. پس یادتان باشد که در لیست خرید
گیاهان آپارتمانی خود، نام این گیاه را حتما یادداشت کنید. برای یادگیری روش
نگهداری گیاه زاموفیلیا نیز، مقاله زیر را مطالعه فرمایید.
آشنایی با گیاه زاموفیلیا
زاموفیلیا یا همان زامیفولیا یکی از محبوبترین گیاهان آپارتمانی است که امروزه در سراسر دنیا از آن در دکوراسیون منازل و محیطهای کاری استفاده میشود. برگهای زیبا، براق و سبز رنگ این گیاه باعث شده که زاموفیلیا بهعنوان یک گزینه عالی در همه لیستهای خرید گیاه آپارتمانی باشد. زامیفولیا متعلق به آفریقای شرقی بوده و از اعضای خانواده گیاهان آراسه است. این گیاه دوست داشتنی و زیبا با گیاهانی مثل فیلودندرون، اسپاتی فیلوم و آگلونما در یک خانواده قرار داشته و مثل آنها دهها سال است که در بازارهای گل و گیاه بهفروش میرسد. اگر در خانه خود زامیفولیا یا همان زاموفیلیا را داشته یا قصد خرید این گیاه زیبا برای دکوراسیون منزل خود را دارید، با این مطلب همراه باشید. در این مطلب درباره روش نگهداری گیاه زاموفیلیا یا همان زامیفولیا برایتان خواهیم گفت. در انتهای مطلب نیز اینفوگرافیک روش نگهداری از زامیفولیا یا زاموفیلیا را برایتان آماده کردهایم تا با یک نگاه به آن بتوانید همه آنچه برای نگهداری از این گیاه دوست داشتنی نیاز دارید را بهخاطر بسپارید.
نامهای مختلف گیاه زاموفیلیا
ویژگیهای خاص گیاه به عنوان یک گیاه آپارتمانی
زاموفیلیا تمام ویژگیها و صلاحیتهای یک گیاه آپارتمانی مطلوب را داشته و میتواند انتخاب بسیار مناسبی برای آوردن گیاهی جدید به منزل باشد، بهطوریکه
با توجه به ویژگیهای زاموفیلیا به زبان ساده اگر دنبال یک گیاه زیبا و کم دردسر برای نگهداری در خانهتان هستید، ما نگهداری از زاموفیلیا یا همان زامیفولیا را به شما پیشنهاد میکنیم.
در طول نگهداری از
زاموفیلیا موقع آبیاری اجازه ندهید، خاک گیاه غرقاب شود، زامیفولیا نباید برای مدت
طولانی خیسی خاک را تجربه کند، زیرا به پوسیدگی ریشه دچار خواهد شد. زاموفیلیا با
خشک ماندن رابطه بهتری دارد و اگر آن را بیشازحد آبیاری کنید یا در خاکی همواره
خیس قرار دهید، شاهد زرد شدن برگهای آن خواهید بود.
اجازه دهید کمی از تجربیات خودمان در نگهداری از زاموفیلیا برای شما بگوییم:
اگر در آبیاری گیاه مردد هستید، بهتر است این کار را انجام ندهید. خشک نگه داشتن
گیاهان از غرقاب کردن آنها بسیار بهتر بوده و به شما کمک میکند تا میزان مقاومت
گیاه خود را بسنجید. طبق تجربیات ما هر 10 الی 14 روز آبیاری برای زاموفیلیا مناسب
است. بااینحال بهتر است که همیشه خاک گیاه را چک کنید و در صورتی که حداقل یک سوم
خاک خشک است، گیاه را آبیاری کنید. در طول نگهداری از زامیفولیا و آبیاری آن نکتهای
که باید به آن توجه داشته باشید این است که آبیاری باید بهخوبی صورت بگیرد، بهشکلیکه
باید کل توپ ریشه را خیس کنید و اجازه دهید که آب باقیمانده از آن خارج شود. بهعبارت
دیگر آبیاری زامیفولیا باید در حجم زیاد و کاملا عمقی انجام شود.
نکته جالبی که باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر زامیفولیا خود را در
محیطی با نور کم قرار دادهاید، شاید ماهی یکبار نیز به آبیاری نیازی نداشته باشد!
زاموفیلیا به نور متوسط
نیاز داشته و با نور کم نیز بهخوبی کنار میآید. با اینکه گیاه در محیطهایی با
نور کم خورشید نیز رشد خوبی خواهد داشت، اما اگر آن را تحت نور متوسط و غیرمستقیم
خورشید قرار دهید، عملکردش بهتر خواهد شد. از طرفی زاموفیلیا یکی از گیاهانی است
که تحت نور لامپهای فلوئورسنت نیز رشد میکند. در طول نگهداری از زاموفیلیا یا
زامیفولیا آن را از اشعههای داغ و مستقیم خورشید دور نگه دارید، وگرنه دچار
سوختگی خواهد شد.
گفتنی است نور درخشان و فیلتر شده خورشید عصرگاهی برای رشد زامیفولیا بینظیر است.
این گیاه به کوددهی خاصی
نیاز ندارد. اما با توجه به رشد آرام آن، اگر مایل هستید میتوانید در فصل تابستان
ماهی یکبار به آن کود مایع بدهید. در طول نگهداری از زاموفیلیا یا زامیفولیا
بهترین زمان برای کوددهی، پس از آبیاری و هنگام خیس بودن خاک است. بهاینشکل از سوختن
گیاه جلوگیری میشود.
برای کوددهی به زامیفولیا از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی غنی و چندمنظوره مایع (مثلا کود مایع
20-20-20) استفاده کنید. برای کوددهی به گیاه کود را دو برابر مقدار نوشته در
راهنمای استفاده آن رقیق کنید و سپس به گیاه اضافه کنید. باانجام اینکار تمام
عناصر ضروری برای رشد گیاه برای آن فراهم خواهد شد.
خوبی زاموفیلیا در این است که میتواند برای مدت طولانی در یک گلدان زندگی کند، بدون اینکه نیازی به تعویض گلدان داشته باشد. بااینحال بعد از چند سال به تعویض گلدان نیاز خواهد بود. اگر در طول نگهداری زامیفولیا یا زاموفیلیا شما نیاز به تعویض گلدان پیدا کرد، مراحل زیر را دنبال کنید:
برگهای سبز این گیاه بهطور طبیعی براق و درخشان هستند. پس برای تمیز کردن آنها نیازی نیست هیچگونه محلول درخشانکننده برگ به آنها بزنید. ما نیز هرگز این کار را پیشنهاد نمیکنیم. در طول مدت نگهداری از زاموفیلیا یا زامیفولیا هر یک یا دو هفته یکبار، با یک پارچه نرم مرطوب یا دستمال میکروفایبر مرطوب، گرد و غبار سطح برگها را تمیز کنید. این کار به گیاه کمک میکند تا تمام نور موجود را دریافت کرده و بتواند “نفس بکشد.
بله، در طول نگهداری از زامیفولیا باید مواظب تماس پوست خود با هر نوع شیره موجود در آن باشید. کریستالهای کلسیم اگزالات موجود در این گیاه ممکن است التهابات شدید پوستی ایجاد کنند. این کریستالها در بسیاری از گیاهان دیگر نیز یافت میشوند که معروفترین آنها، دیفن باخیاست. بنابراین خودتان و حیوانات خانگیتان را از آن دور نگه دارید. لمس گیاه بدون تماس با شیره آن، نباید عوارضی را به دنبال داشته باشد، بااینحال اگر شما دارای پوستی بسیار حساس هستید، توصیه میکنیم این نکات را در در طول نگهداری از زاموفیلیا رعایت کنید:
یک زاموفیلیا با اندازه متوسط که در گلدانی 25 سانتیمتری کاشته شده است، تقریبا به اندازهای بین 60 تا 90 سانتیمتر خواهد رسید. رشد زاموفیلیا از نظر پهنا قرینه و یکسان است. بسیاری از باغبانان زامیفولیا را در گلدانی 10 سانتی متری کاشته و شاهد رشد 90 سانتیمتر آن بودهاند، اما باید درنظر داشته باشید که این کار سالها طول میکشد، بهطوریکه طبق تجربه رشد یک زاموفیلیایی که به ارتفاع 90 سانتیمتری رسیده، در گلدانی 25 سانتی متری کاشته شده و در پاسیویی بدون نور مستقیم خورشید قرار گرفته داشته، حدود 8 سال زمان برده است.
در مدت زمان نگهداری از زاموفیلیا یا همان زامیفولیا خودمان دلایل زیادی برای زرد شدن برگهای آن وجود دارد، این دلایل بهشرح زیراند:
بله، زاموفیلیا گل میدهد و شکوفههای آن بسیار شبیه به فیلودندرون و برگ انجیری است.
تکثیر زامیفولیا به دو روش صورت میگیرد؛ قلمه و برگ برای تکثیر زامیفولیا از طریق برگ باید یک ساقه را از پایینترین بخش گیاه جدا کنید. برای اینکار با یک چاقوی تمیز و ضدعفونی شده، برشی کاملا صاف ایجاد کرده و آن را با دقت ببرید. سپس ساقه بریده شده را در آب قرار دهید. آب را باید هر 3 الی 4 هفته یکبار تعویض کنید. اگر فراموش کردید، ایرادی ندارد. تا زمانی که کپکی ایجاد نشده باشد، جای نگرانی وجود ندارد. سپس قلمه را در نزدیکی پنجره قرار دهید، بهگونهای که بتواند نور کافی خورشید را به طور غیر مستقیم دریافت کند. نور خورشید بهترین مشوق برای رشد قلمه زامیفولیاست. هنگامی که قلمه، ریزوم تشکیل داد و ریشههای جدید آن حداقل 3 سانتیمتر رشد کرد، باید آن را به گلدان نهایی منتقل کنید. برای تکثیر از طریق برگ اما به مدت زمان بیشتری برای تشکیل ریزوم و ریشه نیاز دارید. اما به هر حال ممکن و شدنی است. برای اینکار یک برگ سالم را انتخاب کرده و آن را از نزدیکترین بخش به بدنه گیاه ببرید. کمی از ساقهای که برگ به آن متصل است را نیز در برش خود داشته باشید. سپس برگ را در خاک گلدان، تقریبا در عمق 1 سانتیمتری از سطح خاک قرار دهید. بهتر است چند برگ را در کنار هم بکارید. زیرا یک برگ تنها در گلدان کمی غمگین بهنظر میرسد. حال گلدان را بهخوبی آبیاری کرده و اجازه دهید تا خاک در آب غوطهور شود. آبیاری بعدی نیز را هنگامی انجام دهید که خاک خشک شده باشد، تقریبا هر دو هفته یکبار آبیاری برای آن مناسب است. حدودا پس از گذشت 3 ماه برگها رشد کرده و ریزومهای کوچکی ایجاد خواهند کرد.
اگرچه، زاموفیلیا در تحقیق ناسا در مورد گیاهان تصفیه کننده هوا جایی ندارد (چون در زمان انجام این تحقیق، زاموفیلیا هنوز به صورت تجاری رونق نیافته بود)، اما بسیاری از هم خانوادههای آن بهعنوان گیاهان تصفیه کننده هوا شناخته شدهاند. این موضوع و ماندگاری و مقاومت بالای این گیاه میتواند حضور آن در این دستهبندی را تایید کند.
این خبر که “زاموفیلیا میتواند در افراد سرطان ایجاد کند” یک شایعه بیاساس است که در سال 2010 پخش شد. لطفا به این دست شایعات بیپایه و هیجانی توجهی نداشته و به آنها استناد نکنید.
همیشه میتوان برای هر موضوعی نقطه ضعفی پیدا کرد. نقطه ضعف زاموفیلیا نیز رشد بسیار آرام آن است. ضمن اینکه رشد گیاه تکثیر شده از آن نیز بسیار آهسته صورت میگیرد.
9. بهترین مکان برای نگهداری زاموفیلیا کجاست؟بهترین انتخاب برای زامیفولیا، خاک کاکتوس است، چون این گیاه نسبت به آبیاری حساس بوده و سریعا آسیب میبیند. در نتیجه خاک منتخب برای آن باید دارای زهکشی عالی باشد و خاک کاکتوس دارای چنین ویژگی است. اگر فکر میکنید زهکشی خاک زامیفولیا شما مناسب نیست، میتوانید با اضافه کردن پرلیت یا شن و ماسه به خاک، زهکشی آن را بهبود ببخشید. به جز داشتن خاکی ایدهآل، وجود حفرات متعدد زهکشی در زیر گلدان نیز بسیار حائز اهمیت است. این حفرات آبهای اضافی موجود در خاک را از خود عبور داده و مانع از ابتلای ریشه به پوسیدگی و فاسد شدن میشوند.