روش کاشت و پرورش گیاه زعفران چگونه است؟



زعفران یکی از گران‌قیمت‌ترین و در عین حال خوش‌عطر‌ترین ادویه‌ها است که در غذا‌های ایرانی نیز زیاد از آن استفاده می‌شود. اما آیا تا‌به‌حال به این فکر کرده‌اید که روش کاشت و پرورش گیاه زعفران چگونه است؟ اگر اطلاعاتی درباره این موضوع ندارید، در ادامه این مقاله که توسط بهترین فروشگاه آنلاین گل و گیاه تهیه شده است، ما را همراهی فرمایید.

معرفی گیاه زعفران

زعفران گیاهی نام آشنا و البته خوشمزه است که به‌عنوان یک ادویه خاص، سال‌هاست که استفاده می‌شود. این ادویه خوشمزه از گیاهی با نام علمی crocus به دست می‌آید که در مناطق گرم و خشک رشد کرده و پرورش داده می‌شود. همان‌طور که می‌دانید زعفران طلای قرمز نام داشته و گران‌ترین ادویه جهان محسوب می‌شود. اگر به زعفران و عطر مدهوش کننده‌اش علاقه دارید، اما از قیمت‌های بالای آن فراری هستید باید خبر خوبی به شما بدهیم که شما می‌توانید به‌راحتی در خانه خود این گیاه فوق‌العاده را پرورش داده و زعفران خانگی داشته باشید. اگر خانه شما شرایط مناسبی داشته باشد پرورش و نگهداری از زعفران کار واقعا ساده‌ای است. در واقع سخت‌ترین بخش نگهداری از زعفران، برداشت آن از روی گیاه است؛ چراکه برای داشتن کمی زعفران مجبور هستید مقدار زیادی گل زعفران از روی گیاه چیده سپس رشته‌های نازک و حساس زعفران را از روی آن‌ها جدا کنید، وگرنه تهیه و نگهداری پیاز زعفران کار سختی نیست و این پیاز می‌تواند هر سال دوباره رشد کند و گیاه جدیدی بدهد. اگر دوست دارید تجربه‌ای متفاوت از نگهداری یک گیاه را داشته و اینبار طلای قرمز را در خانه‌تان پرورش بدهید، با این مطلب همراه باشید. در این مطلب مختصری درباره انواع زعفران سپس درباره روش کاشت و پرورش و در انتهای مطلب نیز درباره برداشت زغفران برای شما خواهیم گفت.

شناسنامه گیاه

  • نام علمی : Crocus sativus
  • خانواده: زنبقیان
  • نام‌های مرسوم: زعفران، زَرپَران
  • بومی: جنوب غربی آسیا، ایران

شناخت بیشتر گیاه زعفران و گونه‌های مختلف آن

این گیاه زیبا از خانواده زنبقیان است و ریشه آن به ایران باز می‌گردد. زعفران که با نام زرپران هم شناخته می‌شود گیاهی پیازدار است که با کمک کورم رشد کرده و گل‌هایی بنفش رنگ می‌دهد. کورم در واقع ساقه‌ای زیرزمینی و گوشتی است که گیاه می‌تواند انرژی خود را درون آن ذخیره کند. برگ‌های زعفران به شکل علف و سبز رنگ هستند و هر گل از آن سه کُلاله نارنجی قرمز یا تقریبا بنفش دارد که توسط دست چیده شده‌، سپس خشک می‌شود و درنهایت به‌عنوان زعفران فروخته می‌شود. این کلاله‌ها در واقع همان قسمت مادینگی گیاه هستند که از میان گل می‌رویند. همانطور که در مقدمه نیز اشاره کردیم، کاشت و پروش زعفران در مناطق گرمسیر انجام می‌شود. مرکز کشت زعفران در ایران خطه خراسان است و شهر قاین در این استان به‌عنوان پایتخت زعفران ایران شناخته می‌شود؛ جالب است بدانید زغفران قاین در جهان شهره است و به‌عنوان یک برند زعفران جهانی شناخته می‌شود، علاوه‌بر ایران نیز خود مقام اول تولید زعفران را در جهان دارد؛ به‌طوری‌که حدود 90 درصد زعفران دنیا از طریق ایران تامین می‌شود. زعفران انواع مختلفی دارد که در ادامه به معرفی برخی از آن‌ها خواهیم پرداخت.

معرفی گونه‌های مختلف زعفران

گونه‌های مختلف زعفران را می‌توانید از روی رنگ و اندازه کلاله‌هایش تشخیص دهید. در ادامه درباره برخی از انواع زعفران برای شما خواهیم گفت.

گونه کشمیری

کاشت و پرورش این نوع زعفران همان‌طور که در عنوانش مشخص است در منطقه کشمیر انجام می‌شود. کشمیر به‌خاطر خاک غنی و عمیقی که دارد مشهور است. خاک این منطقه از نوع آبرفتی و از ماسه‌ای تا رسی متفاوت است. این مسائل باعث شده تا نوع زعفران کاشته شده در این منطقه متفاوت باشد. کلاله‌های زعفران کشمیری قرمز بسیار تیره هستند و برخی اوقات به رنگ مارون با لبه‌هایی بنفش در می‌آیند.

گونه ایرانی

زعفران ایرانی کلاله‌هایی کوچک به‌رنگ قرمز بسیار تیره دارد. جالب است بدانید از زعفران ایرانی به‌عنوان با کیفیت‌ترین نوع زعفران در جهان یاد می‌شود.

گونه اسپانیایی

مشابه زعفران کشمیری که در کشمیر کشت و پرورش داده می‌شود. این گونه زعفران نیز در اسپانیا پرورش داده می‌شود. زعفران اسپانیایی کلاله‌هایی به‌رنگ قرمز و نارنجی دارد و عطر آن کمی ملایم‌تر از دو نوع دیگر است؛ به‌طوری‌که احتمالا برای استفاده در غذاها در مقایسه با نوع کشمیری و ایرانی، به مقدار بیشتری از آن برای طعم‌دهی به غذای خود نیاز داشته باشید.

روش کاشت، پرورش و برداشت زعفران چگونه است؟

1. کاشت گیاه

در این بخش به توضیح همه اطلاعات مورد نیاز درباره کاشت گیاه زعفران خواهیم پرداخت.

شرایط مناسب برای کاشت زعفران

برای کاشت و پروش زعفران باید کروم آن‌ را تهیه کرده و درنظر داشته باشید که این کروم‌ها باید تازه و جوان باشند. سپس شرایط خاک که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم را بررسی کرده و پس از آن مراحل کاشت آن را دنبال کنید.

  • برای کاشت کورم‌های زعفران باید محلی را برای آن انتخاب کنید که خاکی سبک با زهکشی مناسب و نور کامل خورشید را داشته باشد. بهتر است مکان کاشت این گیاه جایی باشد که نور مستقیم خورشید به آن برسد. خاک را تا جایی که لازم است بکنید و یادتان باشد که نباید این خاک بیش‌ازحد سخت، سنگین و متراکم باشد.
  • زعفران باید تا قبل از آغاز یخبندان و پیش از این که زمین یخ بزند، کاشته شود. در واقع بهتر است 6 الی 8 هفته قبل از آغاز اولین سرمای زمستان، این گیاه کاشته شده باشد. با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه شما این زمان می‌تواند چیزی بین اواسط مهر تا اواسط آذر باشد.

روش کاشت زعفران به صورت مرحله به مرحله

اگر شرایط خاک مناسب است، نوبت به کاشت زعفران می‌رسد. برای اینکار مراحل زیر را دنبال کنید:

  • بهتر است کورم‌های زعفران خود را به صورت خوشه‌ای و دسته‌ای بکارید به جای اینکه آن‌ها را در یک ردیف و با فاصله بکارید. هر کورم را حدود 7 سانتی‌متر با دیگری فاصله دهید و آن‌ها را در دسته‌های 10 الی 12 تایی کنار یکدیگر بکارید. این گیاه زمانی که به‌صورت دسته‌ای باشد رشد بهتری دارد.
  • در هر چاله تنها یک کورم قرار دهید و از قرار دادن چند عدد در یک چاله خودداری کنید. بعد از قرار دادن گیاه در چاله حفر شده روی آن را با خاک بپوشانید.
  • گیاه خود را در طول پاییز آبیاری کنید. در واقع پاییز فصل رویش و رشد زعفران است. در طول این مدت بسیار مهم است که خاک گیاه همیشه مرطوب باشد، ضمن اینکه از خیس یا خشک ماندن بیش‌ازحد خاک نیز باید جلوگیری کنید.

یک نکته مهم درباره کاشت گیاه زعفران

از آنجایی که زعفران ادویه‌ای بسیار گران است معمولا باغداران علاقه‌ای به اشتراک گذاشتن کورم‌های با کیفیت و خوبشان ندارند. بنابراین معمولا کورم‌های موجود در بازار با کیفیت پایین‌تر و کوچک‌تر هستند، بااین‌حال نگران نباشید زعفران به دست آمده از این گیاهان هنوز هم خوشمزه است.

2. پرورش گیاه

در این قسمت نیز به توضیح شرایط مناسب پرورش گیاه زعفران می‌پردازیم.

روش صحیح آبیاری

زعفران نیاز دارد از اواخر تابستان تا زمانی که برگ‌هایش شروع به پژمردگی کند، خاکی مرطوب داشته باشد. در طول فصل‌های خشک، هر 10 الی 14 روز یک بار یک آبیاری عمیق و زیاد می‌تواند برای زعفران عالی باشد. در واقع کورم‌های این گیاه از رطوبت و خیس ماندن زیاد آسیب می‌بینند و می‌پوسند.
میزان آبیاری شما کاملا بستگی به شرایط محیط و سطح زهکشی خاک شما دارد. برای تعیین زمان دقیق آبیاری زعفران می‌توانید با انگشت خود رطوبت خاک را حس کنید. اگر بعد از گذشت یک روز آبیاری، هنوز خاک گیاه مرطوب است هفته‌ای یک‌بار آبیاری کفایت می‌کند، اما اگر بعد از گذشت یک روز خاک گیاه کاملا خشک شده باشد باید هفته‌ای 2 الی 3 بار به آن آب بدهید
.

نور مناسب

برای پرورش زعفران به محیطی با نور کامل و مستقیم خورشید نیاز دارید. زعفران حداقل 6 ساعت نور مستقیم خورشید را در طول روز نیاز دارید، اگر این میزان به 8 ساعت برسد حتی بهتر هم می‌شود و گیاه رشد سالم‌تری خواهد داشت .فراموش نکنید که زعفران گیاهی کوتاه قد است بنابراین باید آن را در جایی بکارید که گیاهان بلندتر اطرافش باعث نشوند نور کافی به آن نرسد.

بهترین خاک برای زعفران

این گیاه از خیس ماندن زیاد آسیب می‌بیند و می‌میرد بنابراین یک خاک متراکم می‌تواند به آن آسیب بزند. قبل از کاشت زعفران خاک محل کاشت را با مواد ارگانیک و مغذی تقویت کنید. برای این کار می‌توانید در عمق 25 سانتی‌متری زمین مواد مغذی مثل کمپوست، پیت ماس یا برگ خرد شده بریزید. این مواد می‌توانند انرژی لازم را برای گیاه در طول زمستان تامین کنند. همچنین می‌توانید سالانه مقداری کمپوست به خاک اضافه کنید تا انرژی خاک از بین نرود.
از خاک گذشته درباره
PH آن درنظر داشته باشید که سطح PH خاک زعفران باید چیزی بین 6 الی 8 باشد تا نتیجه بهتری بگیرید.

زمان و روش کود دادن به گیاه

برای کوددهی به زعفران می‌توانید ماهی یک‌بار اقدام کنید. اگر در منطقه‌ای زندگی می‌کنید که بهاری کوتاه و گرم دارید این کوددهی را در اوایل پاییز انجام دهید؛ اگر هم درمنطقه‌ای با بهاری بلند و معتدل زندگی می‌کنید کوددهی را درست بعد از گل دادن گیاه انجام دهید. این کار کمک می‌کند تا گیاه شما بتواند کربوهیدرات کافی برای زنده ماندن در سال بعد را ذخیره کند. برای کوددهی به زعفران درنظر داشته باشید که کودهایی مثل کنجاله استخوان، کمپوست و کود کشاورزی برای این گیاه مناسب هستند.

3. برداشت گیاه

به‌طورکلی گل‌های زعفران به‌راحتی رشد می‌کنند. این گیاهان به‌صورت طبیعی سرسخت و مقاوم هستند. حتی آفات یا بیماری‌ها نیز به‌سختی می‌توانند به آن صدمه بزنند. تنها مشکلی که وجود دارد این است که هر کورم تنها یک گل تولید می‌کند و هر گل تنها 3 کلاله تولید می‌کند که همین مساله باعث می‌شود از حجم زیادی گل، مقدار کمی زعفران تهیه شود. درنتیجه بعد از کاشت و شروع پرورش زعفران برای برداشت آن باید کمی صبور باشد.

نکات مورد توجه درباره برداشت گیاه زعفران:

  • معمولا این گیاه باید 6 الی 8 هفته بعد از کاشته شدن گل بدهد، اما گاهی نیز ممکن است تا پاییز بعدی خبری از گل‌دهی نباشد. در واقع ممکن است این گیاه برای یک سال هیچ گلی ندهد. گاهی اوقات نیز ممکن است کاشتن این گل در بهار باعث شود که در پاییز گل بدهد.
  • هر کورم حداقل باید یک گل بدهد. اگر کورم شما بسیار عالی باشد و خاکی پر از مواد غذایی داشته باشد ممکن است یک کورم دو گل نیز بدهد.
  • کُلاله‌های قرمز این گیاه که همان قسمت مادینگی آن هستند، تمام آن چیزی است که باید به‌دنبال آن‌ها باشید. برخی برداشت این کلاله‌ها را از روی گیاه انجام می‌دهند و برخی دیگر تمام گل را از روی شاخه می‌چینند و سپس کلاله‌ها را جدا می‌کنند. در مجموع هر دو روش صحیح است و تنها نکته‌ای که باید درنظر داشته باشید این است که از هر روشی که اقدام می‌کنید هیچ‌گاه نباید برگ‌های این گیاه را بچینید، زیرا این برگ‌ها انرژی لازم برای کورم زعفران را تامین می‌کنند تا بتواند در فصل بعد مجدد گل بدهد.
  • گل‌های زعفران معمولا چند روزی روی گیاه باقی می‌مانند، اما به‌این‌معنی نیست که برداشت آن را به‌تاخیر بیاندازید، ضمن اینکه باید مراقب باشید گل‌ها زیر باران قرار نگیرند زیرا باران باعث خراب شدن کلاله‌ها می‌شود
  • وقتی که گیاه گل داد زمان برداشتن کلاله‌های آن است. برای برداشت زعفران باید در میان گل‌های زعفران سه 3 قرمز نارنجی را ببنید که به آن کلاله می‌گویند. سپس یک روز کاملا آفتابی صبر کنید تا گل شما کاملا باز شود و با احتیاط و به آرامی این سه کلاله را با انگشت از روی گل بچینید.
  • بعد از چیدن کلاله‌ها نوبت به خشک کردن و نگهداری از آن‌ها که درواقع همان زعفران هستند می‌رسد. به‌این‌منظور بعد از اینکه این کلاله‌ها را با احتیاط جدا کردید آن‌ها را روی یک دستمال کاغذی و در محلی گرم و خشک قرار دهید. بعد از گذشت 1 الی 3 روز می‌توانید به سراغ آن‌ها بروید و ببینید که کاملا خشک شده‌اند.

بیماری‌های احتمالی و آفات آلوده کننده گیاه

مثل هر گیاه دیگری زعفران نیز ممکن است دچار بیماری یا آفت شود که در ادامه برخی از آن‌ها را با هم مرور می‌کنیم:

بیماری‌های قارچی زعفران

بیماری‌هایی مثل کپک سیاه نان، آسپرژیلوس و پنی‌سلیوم همگی باعث می‌شوند تا کورم گیاه در زیر زمین دچار پوسیدگی شود. این بیماری‌ها می‌توانند باعث پوسیدگی، تغییر شکل ریشه گیاه و در نتیجه تغییر رنگ گیاه و مرگ آن شوند. اکثر این بیماری‌ها زمانی رخ می‌دهد که خاک گیاه مخصوصا در تابستان بیش‌ازحد خیس و مرطوب بماند. برای پیشگیری از این اتفاق خاکی با زهکشی خوب، مالچ پاشی بعد از پایان گل‌دهی و حذف کورم‌های بیمار اقداماتی مناسب هستند.

آفات آلوده کننده زعفران

شته، کنه و سوسک تاول معروف‌ترین آفاتی هستند که به زعفران حمله می‌کنند. این آفات تا زمانی که زیاد نباشند مشکل خاصی ایجاد نمی‌کنند. معمولا کورم‌های آلوده باعث ورود این آفات به باغچه شما می‌شوند. اگر تعداد زیادی از این حشرات به گیاه شما حمله کنند باعث زرد شدن و در نهایت مرگ آن خواهند شد. برای از بین بردن آفات می‌توانید از روغن نیم یا آفت کش‌های صنعتی استفاده کنید. سوسک تاول را نیز می‌توانید به‌صورت دستی از روی گیاه جدا کنید. فقط توجه داشته باشید همان‌طور که از اسم این سوسک مشخص است تماس با این حشره می‌تواند باعث ایجاد تاول در شما شود، بنابراین بهتر است از دستکش استفاده کنید. ضمن اینکه این حشره وقتی مورد تهدید قرار بگیرد خود را به مردن می‌زند بنابراین گول آن را نخورید.
زعفران می‌تواند در ظرفی مناسب تا پنج سال نیز نگهداری شود. ازاین‌رو بهتر است این ادویه گران‌قیمت را در محیطی خشک و خنک نگهداری کنید تا عمر بیشتری داشته باشد
.
برای استفاده از زعفران در غذای خود می‌توانید کلاله‌های خشک شده را در مایعی داغ (مثل آب یا شیر) بجوشانید و سپس تمام مایع را به همراه کلاله‌ها به غذای خود اضافه کنید. اضافه کردن زعفران به مایع داغ می‌تواند باعث شود تا عطر و رنگ بیشتری را آزاد کند. زعفران در غذاهایی مثل برنج، سوپ، سس‌ها، نان و بسیاری غذاهای دیگر استفاده می‌شود
.

محبوب‌ترین گونه‌های گل نرگس کدام‌اند؟



اگر گل نرگس، این گل خاطره‌انگیز و بسیار معروف را دوست دارید، احتمالا آشنایی با انواع مختلف این گل نیز برای شما جذاب است. به همین منظور ما در مقاله زیر به معرفی گونه‌های محبوب گل نرگس پرداخته‌ایم تا به طور کامل با آن‌ها آشنا شوید. این‌گونه می‌توانید در هنگام خرید گل نرگس، زیبا‌ترین و مناسب‌ترین گونه این گل را خریداری فرمایید.

مقدمه

اگر می‌خواهید بعد از سرمای زمستان، بهار خود را با گلی زیبا و در رنگ‌های لیمویی، کرم، سبز و صورتی آغاز کنید، پیشنهاد ما به شما خرید و نگهداری یکی از انواع گل نرگس است. اگر تا به حال از نرگس نگهداری نکرده‌اید پس حتما از تنوع بالا و زیبایی آن غافلگیر خواهید شد. این گل زیبا و اسطوره‌ای، بومی بخش‌هایی از اروپا، آفریقا، آسیا و مخصوصا سواحل مدیترانه است. امروزه اکثر مردم پیازهای پیوندی از این گیاه را تهیه می‌کنند و برای سال‌ها از آن نگهداری می‌کنند. نگهداری از نرگس کار سختی نیست و می‌تواند سال‌ها محیط زندگی شما را زیبا کند. این گیاه معمولا در پاییز کاشته می‌شود تا در بهار گل بدهد. مثل گل رز، نرگس نیز صدها سال است که توسط انسان‌ها کشت و نگهداری می‌شود. اگر دوست دارید شما هم به جمع دوست داران و نگهدارندگان گل نرگس بپیوندید، با این مطلب همراه شده و با گونه های مختلف گل نرگس بیشتر آشنا شوید. در ادامه به معرفی 15 مورد از محبوب‌ترین انواع گل نرگس خواهیم پرداخت.
یک نکته مهم قبل از شروع مطلب
: تمام قسمت‌های گل نرگس و بیشتر از همه پیاز نرگس برای انسان‌ها، سگ‌ها، گربه‌ها و سایر حیوانات خانگی سمی محسوب می‌شود بنابراین حتما به این نکته توجه داشته باشید و اگر فرزند خردسال یا حیوان خانگی دارید، این گیاه را از دسترس او دور نگه دارید.

1. گونه پتی فور زیبا

نرگس پتی فور گلی زیباست که بهار شما را زیبا می‌کند. این گونه زیبا معمولا در بهار شکوفا می‌شود و در سیستم) RHS سیستم طبقه‌بندی گیاهان) این گونه در بخش چهارم و در کنار گیاهانی که قرار می‌گیرد که ساقه آن‌ها گل بیشتر و گل‌های آن یک گلبرگ اضافه دارد. این گیاه ظاهری کرک دار و چشم‌گیر دارد. اگر بین انواع گل نرگس قصد نگهداری از نرگس پتی فور را دارید باید درنظر داشته باشید که در طول زمان ممکن است پیاز این گل ضعیف‌تر شده و تنها یک ساقه گل‌دار داشته باشد. هرچند که با چنین اتفاقی دیگر نرگس شما دیگر پر از گل نخواهد بود، اما این موضوع از زیبایی این گیاه کم نمی‌کند.

ویژگی‌های اصلی نرگس پتی فور:

  • بومی: این گیاه پیوندی است
  • ارتفاع: 30 الی 45 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید و گاهی سایه

2. گونه نیو بِیبی مینیاتوری

نرگس نیو بِیبی مینیاتوری و پیوندی است. نیو بیبی نرگسی زیباست که قرار دادن آن در سبدهای آویزان بر زیبایی آن اضافه می‌کند. لبه گلبرگ‌های نیو بیبی زرد رنگ است و عطر شیرینی دارد. گل‌های این گیاه کوچک هستند، اما در عوض هر پیاز می‌تواند 3 الی 4 ساقه گل‌دار داشته باشد که همین باعث می‌شود گیاهی پر از گل داشته باشید. این گیاه که در بهار شکوفا می‌شود و عضو بخش هفتم سیستمRHS  است. برگ‌های کوچک و متراکم و ساقه‌هایی با 1 الی 5 گل از مشخصه‌های این گونه از گونه های گل نرگس است.

ویژگی‌های اصلی نرگس نیو بیبی:

  • بومی: این گیاه پیوندی است
  • ارتفاع: 10 الی 20 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید

3. گونه قد بلند کریوینا

نرگس کریوینا عضوی از بخش یک سیستم RHS است؛ گلی با ظاهر کلاسیک و شیپوری شکل که احتمالا خیلی دیده‌اید. این نوع نرگس یک تاج میانی فنجانی شکل دارد که در کوچک‌ترین حالت به اندازه گل‌برگ‌های بیرونی‌اش است. این گل زیبا در اوایل بهار و زمانی که سرمای زمستان به پایان برسد شکوفا می‌شود. نرگس کریوینا همچنین یکی از قد بلندترین گونه های گل نرگس است که نمای زیبایی را در باغچه شما ایجاد خواهد کرد.

ویژگی‌های اصلی نرگس کریوینا:

  • بومی: این گیاه پیوندی است
  • ارتفاع:  45 الی 50 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید و گاهی سایه

4. گونه جذاب و متفاوت دِوُون سرخ

هنوز هیچ باغبانی نتوانسته است که یک نرگس به رنگ قرمز واقعی تولید کند اما دوون سرخ با تاج قرمز نارنجی و گلبرگ‌های زردش بسیار به این رنگ نزدیک است. این گیاه توسط یک پیوند دهنده انگلیسی پرورش یافته است و نام آن از نوعی گاو قرمز در شهرستان دوون انگلستان گرفته شده است. این گیاه در اواسط بهار گل‌های خاص و زیبایش را شکوفا می‌کند و با تاج بزرگی که دارد عضو بخش دو سیستم RHS که شامل گل‌هایی با تاج بزرگ می‌شود است. تاجی که حداقل نصف اندازه گلبرگ‌ها می‌شود، اما هیچوقت بزرگتر از آن‌ها نمی‌شود و حقیقتا زیباست.

ویژگی‌های اصلی نرگس دِوُون سرخ:

  • بومی: این گیاه پیوندی است
  • ارتفاع: 40 الی 45 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید و گاهی سایه

5. گونه والدروم، گونه‌ای مشابه زنبق رشتی

والدروم عضوی از بخش یازدهم سیستم RHS است. گروهی که به‌خاطر ساقه‌های دو تکه‌ و گلبرگ‌های سفیدی که در اطراف یک تاج  پفکی و فنجانی شکل رشد می‌کنند شناخته می‌شوند. این گونه نرگس شباهت زیادی به زنبق رشتی دارد. برخلاف بیشتر گونه‌های این گیاه، والدروم به جای اینکه نوید آمدن بهار را بدهد، نوید آمدن تابستان را می‌دهد؛ درواقع این گیاه در اواسط و اواخر خرداد شکوفا می‌شود.

ویژگی‌های اصلی نرگس والدروم:

  • بومی: این گیاه پیوندی است
  • ارتفاع: 30 الی 65 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید

6. گونه معطر وینستون چرچیل

گل‌های بلند و معطر نرگس چرچیل ارزش صبر کردن را دارند. این گیاه معمولا اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد شکوفا می‌شود و هر پیاز آن به‌طور میانگین چهار ساقه گل‌دار با گلبرگ‌هایی کرم رنگ و تاجی زرد رنگ دارد. گلبرگ‌های این گل در دو ردیف قرار گرفته‌اند و شبیه به میخک هستند که همین مساله این گل را تبدیل به یک گل شاخه بریده محبوب کرده است. نرگس وینستون چرچیل در طبقه 4 سیستمRHS  قرار دارد. جایی که گل‌هایی با گلبرگ‌های دو تایی قرار می‌گیرند.

ویژگی‌های اصلی نرگس وینستون چرچیل:

  • بومی: این گیاه پیوندی است.
  • ارتفاع: 25 الی 30 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید و گاهی سایه

7. گونه خوش‌رنگ تاهیتی

در سال 1950 یک پرورش دهنده نرگس به نام جی لیونل ریچاردسون مجموعه‌ای از گل‌ها را با اسم‌های خاص پرورش داد که یکی از آن‌ها نرگس تاهیتی بود. این گل با تاج نارنجی رنگ و گلبرگ‌های طلایی رنگش یک کنتراست عالی را ایجاد می‌کرد و به‌همین‌خاطر یکی از گیاهان محبوب ریچاردسون بود. تاهیتی با گل‌های بزرگش که حدودا 10 سانتی‌متر قطر دارند جزئی از بخش چهارم (گلبرگ‌های دو تایی) به‌شمار رفته و در اواسط بهار شکوفا می‌شود.

ویژگی‌های اصلی نرگس تاهیتی:

  • بومی: این گیاه پیوندی است
  • ارتفاع: 30 الی 45 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید و گاهی سایه

8. گونه بسیار خوش‌عطر زیوا پیپر وایت

کافیست از یک باغبان آگاه درباره رایحه نرگس زیوا پیپر وایت سوال کنید تا برایتان از عطر فوق‌العاده این گل بگوید؛ برخی عطر این گیاه را شیرین و برخی دیگر آن را مانند عطر مشک توضیف می‌کنند، اما چیزی که تمام باغبانان درباره نرگس زیوا پیپر وایت اتفاق نظر دارند آن است که نگهداری از زیوا در داخل خانه و گلدان بسیار آسان است. پیاز این گیاه تنها بعد از گذشت چند هفته از کاشته شدن در گلدان می‌تواند شروع به گل دادن کند. این گونه نرگس جزء اولین گیاهانی است که در بهار شکوفا می‌شود و عضو گروه هشتم طبقه‌بندیRHS  یعنی “تازتا” به‌شمار می‌رود؛ گروهی که شامل نرگس‌هایی با تاج کوچک و عطری زیاد است.

ویژگی‎های اصلی نرگس زیوا پیپر وایت:

  • بومی: مناطق مدیترانه‌ای
  • ارتفاع: 35 الی 45 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید و گاهی سایه

9. گونه پا‌کوتاه توتو

یکی از گونه های سفید و زیبای گل نرگس که می‌تواند بهار زیباتری را برای شما به‌ارمغان بیاورد، نرگس توتو است. این گونه از انواع پاکوتاه گل نرگس است که ارتفاع آن نهایتا 30 سانتی‌متر و در اوایل بهار شکوفا می‌شود؛ ازاین‌رو این گیاه بهترین انتخاب برای نگهداری در گلدان یا استفاده در گوشه‌های باغچه است. هر ساقه از نرگس توتو شامل تعداد زیادی گل به شکل ستاره با گلبرگ‌های سفید و تاجی زرد رنگ است و زیبایی خاص خود را داراست .توتو در بخش دوازدهم سیستم RHS قرار می‌گیرد؛ جایی که شامل تمام نرگس‌هایی است که ویژگی‌های مختلف آن‌ها باعث شده تا در طبقه‌های دیگر جای نگیرند.

ویژگی‌های اصلی نرگس توتو:

  • بومی: این گیاه پیوندی است
  • ارتفاع: 15 الی 30 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید

10. گونه آیس فولیس، دارای ساقه‌های بلند

این گونه از گونه های نرگس ساقه‌های بلند دارد که در اواسط بهار گل می دهد. روی هر ساقه از نرگس آیس فولیس گل‌هایی با تاج زرد رنگ و گل برگ‌هایی به رنگ سفید برفی قرار دارد. این نوع از انواع نرگس می‌تواند برای سال‌ها زندگی کرده و هر سال مجددا گل بدهد. اگر به هلند سفر کنید که خانه اصلی این گیاه است می‌توانید نوعی از آن را ببینید که در اوایل بهار گل می‌دهد و این درحالی است که این گیاه جزء بخش سوم از سیستم طبقه بندی RHS است؛ بخشی که شامل گل‌‌هایی با تاج بزرگ هستند که در میانه بهار گل می‌دهند.

ویژگی‌های اصلی نرگس آیس فولیس:

  • بومی: این گیاه پیوندی است
  • ارتفاع: 45 الی 50 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید و گاهی سایه

11. گونه رپتور، گونه‌ای دوست داشتنی برای زنبور‌ها و پروانه‌ها

طبقه ششم نرگس‌ها که رپتور نیز بخشی از آن است تاجی برجسته و گلبرگ‌های خمیده و رو به عقب دارند. روی ساقه‌های این گیاه زیبا یک گل می روید که معمولاً ساقه را خم می‌کند. گل‌های این نوع نرگس برای حشرات گرده‌افشان مثل زنبور‌ها و پروانه‌ها بسیار جذاب است، ازاین‌رو اگر این گونه از انواع گل نرگس را در خانه‌تان داشته باشید، میزبان زنبورهای دوست داشتنی و پروانه‌های زیبا خواهید بود. نرگس رپتور در اوایل بهار شکوفا شده و جزء اولین گیاهانی است که گل می‌دهد.

ویژگی‌های اصلی نرگس رپتور:

  • بومی: این گیاه پیوندی است
  • ارتفاع: 30 الی 45 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید و گاهی سایه

12. گونه مری گی لیرت، دارای گل‌های صورتی و گلبهی

نرگس مری گی لیرت برخلاف بیشتر گونه های گل نرگس که زرد، سفید یا ترکیبی از این دو رنگ هستند، گل‌هایی صورتی رنگ و گاها گلبهی دارد که می‌تواند هر باغچه‌ای را زیبا کند. این نرگس گونه از انواع گل نرگس در سال 2013 معرفی شده و از مشخصات آن ساقه‌هایی دو تکه است که بیشتر از یک نرگس شبیه گل صد تومانی است. این گیاه معمولا در اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت شکوفا می‌شود و در سیستم RHS این گیاه عضو بخش یازدهم و جزء گیاهانی است که تاجی به اندازه نصف گلبرگ‌ها دارد. همین مساله باعث شده تا نرگس مری گی لیرت ظاهری پفکی به خود بگیرد.

ویژگی‌های اصلی نرگس مری گی لیرت:

  • بومی: این گیاه پیوندی است
  • ارتفاع: 30 الی 45 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید و گاهی سایه

13. گونه محبوب داچ مستر

نرگس داچ مستر از گونه بسیار قدیمی “کینگ آلفرد” گرفته شده است و یکی از گونه های محبوب گل نرگس به‌شمار می‌رود. گل‌های زیبا و زرد رنگ این نرگس ظاهری شیپوری شکل دارند و معمولا در اوایل تا اواسط بهار شکوفا می‌شوند. داچ مستر می‌تواند از طریق پیاز خود در طول چند سال تکثیر شود و عصو بخش اول سیستمRHS  است؛ بخشی که شامل نرگس‌هایی با تاجی به اندازه یا بزرگتر از گلبرگ‌ها می‌شود.

ویژگی‌های اصلی نرگس داچ مستر:

  • بومی: این گیاه پیوندی است
  • ارتفاع: 35 الی 40 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید

14. گونه شاعر، مورد استفاده در صنعت عطر‌سازی

نرگس شاعر یک گونه بومی است و جزء اولین نرگس‌هایی است که برای کشت و پرورش دادن استفاده شده است. امروزه این گونه از انواع نرگس نیز جزء یکی از گیاهان محبوب در دنیاست. بیشتر گونه های گل نرگس گونه شاعر نیز می‌تواند به‌سرعت بزرگ و گسترده شود بی‌آنکه مهاجم باشد و همه فضای اطرافش را به تسخیر خود در آورد. گلبرگ‌های سفید این گیاه در اطراف تاجی زرد رنگ با لبه‌های سرخ آراسته شده‌اند و گل‌هایی سفید رنگ و زیبا با عطری دلنشین را به رخ می‌کشند. نرگس شاعر نیز از جمله نرگس‌های معطر است که عطری شبیه به یاسمن یا سنبل دارد و در صنعت عطرسازی از آن استفاده می‌شود. این نرگس در بخش نهم سیستمRHS  قرار دارد؛ بخشی که کاملا مختص به نرگس شاعر و گونه‌هایی است که از آن مشتق شده‌اند.

ویژگی‌های اصلی نرگس شاعر:

  • بومی: مرکز و جنوب آمریکا، آمریکای شمالی
  • ارتفاع: 30 الی 45 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید و گاهی سایه

15. گونه پروفسور انیشتین، مناسب برای کاشتن در باغچه

گل‌هایی بزرگ با تاجی واکسی و براق که در کنار گلبرگ‌های سفید و براقش جلوه زیبایی دارد نشانه‌های گل نرگس پروفسور انیشتین است. این گیاه عموما در اواسط بهار شکوفا می‌شود و عطری دلنشین دارد. نرگس پروفسور انیشتین یکی از گیاهان مناسب برای نگهداری در باغچه است که می‌تواند هر سال مجددا گل بدهد. این نرگس در دسته دوم سیستم RHS جایی که تاج گیاه حداقل یک سوم اندازه گلبرگ‌ها است، قرار دارد.

ویژگی‌های اصلی نرگس پروفسور انیشتین:

  • بومی: این گیاه پیوندی است
  • ارتفاع: 40 الی 45 سانتی‌متر
  • نور مورد نیاز: نور کامل خورشید و گاهی سایه

آیا می‌دانید در هر بخش از خانه چه گیاهانی باید قرار دهید؟



شما می‌توانید در هر جای خانه از گیاهان آپارتمانی مختلف نگهداری کنید، حتی جا‌هایی مانند حمام و آشپزخانه. اما برای انجام این کار در ابتدا باید بدانید که روش چیدمان گیاهان در خانه چگونه است و گیاهان مناسب برای هر بخش از خانه کدام‌اند. به این منظور نیز پیشنهاد می‌کنیم مقاله زیر را مطالعه فرمایید.

مقدمه

اگر می خواهید به دکوراسیون منزل خود، عضو جدیدی اضافه کنید که رنگ و بویی از طبیعت داشته باشد، بدون شک به سراغ گیاهان آپارتمانی می روید. خریدن گل و گیاه همیشه لذت بخش است اما در عین حال اطلاعات لازم به خودش را دارد! چون تنوع آن ها بسیار زیاد است و این موضوع انتخاب مناسب ترین گیاه را برای شما سخت می کند. اگر گیاهان را در مکان مناسبی قرار دهید، نه تنها از طراوت و شادابی آنها، بلکه از هوای تمیزی که به شما هدیه می دهند هم لذت می برید و هم زیباترین چیدمان گل و گیاه آپارتمانی در خانه را داشته باشید.
اما می دانیم که هر بخشی از منزل، شرایط محیطی متفاوتی دارد. پس نمی توان بدون توجه به این موضوع گیاه مناسب را انتخاب کرد. اکنون پرسشی مطرح است که کجای خانه گل بگذاریم؟ فرقی نمی کند که به دنبال گیاهی زیبا برای اتاق خواب خود هستید یا در جست و جوی گیاه مناسب برای فضایی مرطوب مثل حمام یا گل طبیعی بزرگ برای پذیرایی هستید. در هر حالتی، باید بتوانید بهترین و مناسب ترین گیاه را انتخاب کنید تا هم از زیبایی و فوائد آنها لذت ببرید و هم بتوانید به خوبی از آنها نگه داری کنید.
ما با در نظر گرفتن عوامل مختلف مثل زیبایی شناسی و شرایط ایده آل برای نگهداری هر گیاه، مناسب ترین آنها را برای هر اتاقی از خانه شما شناسایی و معرفی کردیم. پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید
.

کدام گیاهان برای قرار دادن در پذیرایی و نشیمن مناسب‌اند؟

با این که پذیرایی معمولا شلوغ ترین و پر وسیله ترین بخش خانه هاست، اما هنوز هم یکی از بهترین مکان هاییست که می توانید با قرار دادن یک گلدان زیبا بر روی زمین آن را شاداب تر کنید. چیدمان گل طبیعی در پذیرایی و قرار دادن گل طبیعی کنار سالن چشم انداز زیبایی ایجاد می‌کند. بانوان همواره به دنبال گلدان شیک برای پذیرایی هستند. حالا یا به صورت گلدان بزرگ برای گوشه پذیرایی یا قرار دادن گیاهان مینیمال در تعداد زیاد با گلدان‌های زیبا.
می‌توانید این گیاهان را در گوشه دیوار و یا فضای خالی پذیرایی بر روی زمین قرار دهید و روحی تازه به محیط ببخشید. فیلودندرون‌ها که در ایران بیشتر به نام برگ انجیری شناخته می وشد همیشه شیک و به روز هستند و می توانند برای این منظور انتخاب مناسبی باشند. شاید در مجله ‌های طراحی دکوراسیون اروپایی زیاد این گیاه را دیده باشید. این گیاه سبز نیزدر خانه سلبریتی‌های مطرح دنیا زیبا دیده می شود.
اما اگر می خواهید گیاهی را برای روی قفسه ها انتخاب کنید، گیاهانی مثل هدرا انگلیسی را به شما پیشنهاد می‌کنیم. چون هدرا گل مخصوص اتاق پذیرایی است و علاوه بر ظاهر زیبا، نگهداری آسانی هم دارند و برای رسیدگی به آن ها به دردسر نمی افتید. چیدمان گل طبیعی کنار تلویزیون نیز بسیار چشم نواز است. برای انتخاب گل مناسب برای پذیرایی هر گیاهی را که انتخاب می کنید، به شرایط مورد نیاز و چگونگی نگهداری آن توجه کنید. انتخاب هوشمندانه و به جای یک گیاه می تواند به طور چشمگیری دکوراسیون محیط را زیباتر کند.

کدام گیاهان برای اتاق غذاخوری مناسب‌اند؟

اگر در جستجوی بهترین مکان برای نگهداری گلهای آپارتمانی هستید اتاق غذاخوری انتخاب مناسبی است. استفاده از گیاهان در این فضا بسیار جذاب و دل نشین است. مثلا به حضور یک برگ انجیری (فیلودندرون) در نزدیکی میز ناهارخوری خود فکر کنید. زیبا نیست؟ انگار فیلودندرون‌های زیبا در حال صحبت کردن با مهمانان شما هستند!
 
اگر می خواهید گلدانی را بر روی بوفه و یا میز خود قرار دهید، می توانید از پوتوس مرمری و یا طلایی استفاده کنید. حتی می توانید از پیچک ها هم استفاده کنید. به خاطر آویز شدن برگ‌هایشان بسیار زیبا می شوند. تزیین گل رونده در خانه به گونه‌ای که شاخه و برگ‌ها از میان لوازم خانه قرار گیرند بسیار زیبا و چشم نواز است.
برای انتخاب گیاهی برای این اتاق، میزان نور ورودی و دیگر فاکتور های موثر در رشد گیاه را درنظر بگیرید
.
می توانید از مشاورین گل و گیاه گل ستان هم رایگان مشورت بگیرید و یک اتاق پر از گل بسازید.

کدام گیاهان برای قرار دادن در اتاق خواب مناسب‌اند؟

هیچ چیزی بدتر از بی خوابی نیست! یک راه خوب برای افزایش کیفیت خواب این است که در اتاق، از گیاهانی استفاده کنید که اگر چه خیلی زیبا نیستند اما باعث بهبود کیفیت هوا می شوند. این گیاهان با تصفیه هوا، باعث افزایش آرامش شما به هنگام استراحت شده و خواب راحت تری را برای شما فراهم می کنند.
پیشنهاد می کنیم برای چیدمان گل در اتاق خواب، گیاهانی را انتخاب کنید که اندازه مناسبی برای قرار دادن روی کمد و یا میزکنار تخت را دارند. اگر در اتاق فضای خالی دارید، میتوانید گیاهان بلند و زیبایی مثل اسپاتی فیلوم را بر روی زمین قرار دهید. حتی می توانید گلدان ها را در سبدهای زیبای بافته شده قرار دهید و با آن دکور شیک اتاق خود را تکمیل کنید! زیباترین چیدمان منزل در اتاق خواب قابل اجراست.

گیاهان مناسب برای حمام و سرویس بهداشتی کدام‌اند؟

شاید وقتی به این فکر می‎‌کنید که چگونه خانه ای پر از گل داشته باشیم، حمام سرویس بهداشتی را فراموش کنید. اکنون که چیدمان گیاه در آشپزخانه و گل برای سالن پذیرایی را مشخص کردیم نوبت به حمام می رسد. اگر نور کافی و فضا دارید باید سراغ گیاهانی برویم که در رطوبت بالا و نور کم به خوبی رشد می کنند. گیاهان آویزی و یا رو میزی (مثل برگ شمشیری یا سانسیوریا) انتخاب های مناسبی برای این فضا هستند. می توانید این گیاهان را روی طاقچه پنجره و در نزدیکی نور خورشید قرار دهید. به طور کلی گیاهانی که مختص مناطق گرمسیری هستند و با رطوبت زیاد میانه خوبی دارند، می توانند انتخاب های مناسبی برای حمام باشند.
البته اگر تمایل دارید از گیاهان تصفیه کننده هوا استفاده کنید، می توانید به تزیین خانه با گل سانسوریا و اسپاتی فیلوم ها هم فکر کنید.
می توانید در گل آرایی منزل آپارتمانی کمی خلاقیت هم به خرج دهید. مثلا به جای گلدان معمولی از گلدان بتنی و یا چوبی استفاده کنید. به سراغ ایده های نو بروید و از نتیجه لذت ببرید. اینگونه می توانید حمام رویایی خود را بسازید! به گلدانی چوبی خوب فکر کنید.

کدام گیاهان برای قرار دادن اتاق کار و مطالعه مناسب‌اند؟

در این اتاق باید تمرکز بالایی داشته باشیم و چیزی حواسمان را پرت نکند. پس به دنبال گیاهی هستیم که ظاهر خیلی شلوغی نداشته باشد، نگهداری آسان و همینطور رشد آرامی داشته باشد.
تحقیقات نشان می دهد که وجود گیاهان در محل کار سبب افزایش خلاقیت و کاهش خستگی می شود. پس داشتن چند گیاه در این مکان نه تنها باعث زیباتر شدن محیط می شود، بلکه به شما کمک می کند تا در میان فشار و شلوغی کارهای خود متمرکز تر باشید و دیرتر خسته شوید.
به نماد‌ها اعتقاد دارید؟ سانسوریا نماد ثروت و آینده خوب است. گیاهی کم دردسر و سازگار، از این گیاه استفاده کنید تا هم جلوه ای تازه به میز کار خود بدهید و هم در مسیر ثروت و موفقیت گام بردارید (: 

گیاهان مناسب برای آشپزخانه کدام‌اند؟

شنیده اید که آشپزخانه قلب خانه است؟ پس حتما از قرار دادن گیاهان در آن غافل نشوید. چیدمان گل در آشپزخانه بسیار زیبا و مفید است. حالا روی اپن آشپزخانه چه بگذاریم؟ گیاهانی که به آبیاری زیاد و منظم نیاز دارند انتخاب های خوبی برای آشپزخانه‌اند. چون سینک در چند قدمی آن هاست و می توانید به راحتی نیاز آن ها را برطرف کنید. شیرازی‌‌ها از این تکنیک زیاد استفاده می کنند  (;
اگر گوشه ای خالی دارید، می توانید گیاهانی بلند مثل فیکوس لیراتا گیاه مورد علاقه آرشیتکت‌ها و دیزاینر‌ها را بر روی زمین قرار دهید و فضای خالی را با برگ های زیبای آن پر کنید تا چشم هر بیننده‌‌ای را به خود خیره کند. هنگام چیدمان گل طبیعی در منزل قسمت آشپزخانه جایگاه مهم و ویژه‌ای دارد.
اما، به نظر ما گیاهی بهتر از گیاهانی که برگ‌های آن ها خوراکی است وجود ندارد! گیاهانی مثل ریحان و یا گشنیز را در نظر بگیرید. می توانید در عین حال که از زیبایی آن ها لذت می برید، از برگ هایشان هم در آشپزی استفاده کنید
.‌
از طرفی دیگر، گیاهانی مثل ساکولنت ها و گیاهان کوچک هم گزینه های خوبی هستند. چون می توانید آن ها را در سطح کنار پنجره قرار دهید و مهم تر اینکه به رسیدگی خاصی هم نیاز ندارند.
اگر قفسه های زیادی در آشپزخانه دارید، به گیاهان رونده مثل پوتوس ها فکر کنید.

اکنون که مطالب خوبی در مورد گیاهان مناسب برای هر فضایی را مطالعه کردید، می توانید با توجه به آن ها گیاه مناسب خود را انتخاب کنید یا حتی همین الان به سراغ جابه جایی گیاهان خود و قرار دادن آنها در جای مناسب بروید.
توصیه ما به شما این است که در انتخاب گیاهان برای خانه خود دقیق تر عمل کنید تا تمام اعضای خانواده ازآن لذت ببرند و بتوانید به خوبی از آن نگه داری کنید. به این ترتیب خانه پر از گل زیبا و باطراوتی خواهید داشت
.
فراموش نکنید، قبل از خرید هر گیاهی شیوه نگهداری و ویژگی های آن را مطالعه کنید و آگاهانه تصمیم بگیرید.
از اضافه کردن گیاهان به دکوراسیون منزل خود لذت ببرید و همزمان خانه سالم تری داشته باشید.

بهترین گیاهان آویزی برای نگهداری در خانه و حل کار کدام‌اند؟



گیاهان آویزی انواعی از گیاهان آپارتمانی هستند که ساقه‌های رونده و شاخ و برگ آویزان، زیبایی زیادی به آن‌ها بخشیده است. شما می‌توانید این گیاهان را در گلدان‌های آویزی کاشته و در محل‌های مختلفی در خانه یا محل کار خود آویزان کنید و از تماشای آن‌ها لذت ببرید. حال اگر دوست دارید با گیاهان آویزی مناسب برای خانه و محل کار آشنا شوید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

مقدمه

نگهداری گل و گیاه در خانه علاوه بر این‌که یک فعالیت لذت‌بخش است، می‌تواند به تصفیه‌ی هوا و ایجاد طراوت و شادابی آدم‌ها کمک کند.
با توجه به افزایش جممعیت و افزایش آپارتمان نشینی یکی از مزیت های از دست رفته آپارتمان ها نبودن حیاط و باغچه است اما اگر دوست دارید گیاهان را به خانه خود دعوت کنید اما جای خیلی کمی دارید، از فضای بالای سرتان یعنی سقف خانه استفاده کنید. چگونه؟ با آویزان کردن گیاهان آپارتمانی از سقف یا دیوار. اگر لبه‌ی کتابخانه، روی یخچال و جاهای دیگر منزل و محل کارتان هنوز خالی است، یک گیاه آویز سبز و زیبا می تواند زیبایی منزل‌تان را تکمیل کند
.
تقریبا می‌توانیم بگوییم که بیش‌تر گیاهان را می‌توانید به صورت آویز نگه دارید اما تعدادی از گیاهان برای آویزشدن مناسب‌تر از بقیه هستند که ممکن است به خاطر شرایط آسان نگه‌داری یا شکل برگ‌های آن باشد
.

معرفی مناسب‌ترین گیاهان آویزی برای نگهداری در منزل و محل کار

در این مقاله 13 گیاه آویزی مناسب برای استفاده در فضاهای خالی محل زندگی و کارتان معرفی می‌کنیم تا از میان آن‌ها بتوانید مناسب‌ترین گیاه را انتخاب کنید.

1. انواع گیاهان هوازی (تیلاندزیا)

اگر فضای خیلی کمی دارید و دوست ندارید گیاهان با برگ‌های بزرگ را انتخاب کنید، گیاه هوازی را به عنوان یک انتخاب خوب درنظر بگیرید. مهم‌ترین تفاوت آن‌ها این است که بدون خاک رشد می‌کنند و مراقبت کمی لازم دارند. این گیاه رطوبت دوست است و لازم است برای آبیاری به آن آب را اسپری کنید. گیاه هوازی به حیوانات خانگی آسیبی نمی‌رساند.
محل مناسب نگهداری:
گیاه هوازی را در جایی آویزان کنید که نور کافی و غیرمستقیم داشته باشد و هوا در آن جریان داشته باشد. نزدیک پنجره یکی از محل‌های خوب برای نگه‌داری از گیاه هوازی است. ظرف نگه‌داری آن باید سوراخ داشته باشد تا جریان هوا به خوبی برقرار شود.

2. گیاه سینگونیوم

هر برگ قلبی شکل سینگونیوم، روی یک ساقه قراردارد و به همین دلیل اگر ساقه بلندشود، برگ‌ها هم به صورت آویز خواهند شد. این گیاه در رنگ‌های سبز، صورتی و زرشکی تیره موجود است.سینگونیوم‌ یک گیاه مناسب برای آویزان کردن از سقف است.

3. گیاه سرخس لانه پرنده

این گیاه به صورت طبیعی و در جنگل، زندگی وابسته به درختان دارد و برای تغذیه به گیاهان و درختان دیگر می‌چسبد. شکل برگ‌های این گیاه به مقدار نوری بستگی دارد که دریافت می‌کند. اگر مدت زیادی مقابل نور خورشید باشد، برگ‌هایش جمع می‌شود و اگر مدت کمی مقابل آن باشد برگ‌هایش صاف می‌گردد.
توصیه می‌کنیم که آن را مقابل نور زیاد نگذارید و بهتر است نور دریافتی آن کم باشد. این گیاه از جنگل‌های استوایی می‌آید پس رطوبت را بسیار دوست دارد
.
محل مناسب نگهداری
: محیط حمام و دستشویی برای این گیاه بسیار مناسب است و مقدار رطوبت مورد نیازش را تامین خواهد کرد.

4. گیاه سرخس برگ شمشیری

این نوع سرخس زیبا هم مثل بقیه‌ی سرخس‌ها رطوبت‌ دوست است اما می‌تواند شرایط رطوبتی کم‌تر را هم تحمل کند. برگ‌های بلند و زیبای سرخس وقتی که آویزان می‌شود به خوبی زیبایی‌ش را نشان می‌دهد.
این گیاه به خوبی هوا را تصفیه می‌کند و برای حیوانات سمی نیست. سرخس به آبیاری منظم نیاز دارد و نمی‌تواند خشکی خاک را تحمل کند
. این گیاه به صورت کوکداما سرخس نیز قابل تهیه و نصب می باشد.
محل مناسب نگهداری
: اتاق‌خواب، اتاق پذیرایی و محل‌های مرطوب مثل آشپزخانه و حمام اگر پنجره داشته‌باشند، برای سرخس بسیار مناسبند .آن را نزدیک به سقف آویزان نکنید و محلی را انتخاب کنید که جریان هوای مناسب وجود داشته باشد.

5. گیاه خاص آکالیف

این گیاه زیبا رشد سریعی دارد و اگر از آن مراقبت کافی صورت بگیرد، می‌تواند به آسانی رشد کند. این گیاه گل‌های قرمزرنگی دارد که بعد از مدتی داخل‌شان پر از تخم گل‌های بسیار ریز می‌شود. هرس کردن گیاه باعث می‌شود که شاخه‌های جدید تولید کند و به رشدش ادامه‌ می‌دهد.اگر دوست‌دارید گیاه آپارتمانی گل‌دار در محل زندگی‌تان داشته باشید،‌ تاج خروسی را فراموش نکنید.
محل مناسب نگهداری
: این گیاه به نور متوسط و آبیاری کامل نیاز دارد. به دلیل عرض زیادش، آن را در محل‌های پررفت و آمد آویزان نکنید.

6. گیاه پتوس یا پوتوس

این گیاه زیبا با برگ‌های سبز و براقش  یک آویز خوب به حساب می‌آید. پتوس از جمله گیاهان آپارتمانی محبوب است که به نور متوسط و کم  نیاز دارد و به مراقبت چندانی احتیاج  ندارد. پتوس به راحتی با قرار دادن شاخه در آب تکثیر می‌شود و برای تازه‌کارها گیاهی کاملا مناسب است.
محل مناسب نگهداری
: این گیاه به دلیل خاصیت تصفیه‌ی هوا، انتخاب خوبی برای اتاق خواب منزل به شمار می‌رود. اگر اتاق خواب‌تان نور متوسط دارد، پتوس را فراموش نکنید.

7. گیاه هدرا یا پیچک انگلیسی

گیاه هدرا معمولا برای زیباترکردن نمای ساختمان‌ها و پوشاندن دیوارها استفاده می‌شود. شما هم می‌توانید با آویزان‌کردن این گیاه زیبا خانه‌تان را باطراوت‌تر از قبل کنید. برای اینکه هدرا جلوه‌ی زیباتری داشته‌باشد، ساقه‌های آن را کوتاه یا جمع نکنید و اجازه دهید از آویز و گلدان بیرون بریزد. این گیاه به نور و آبیاری متوسط نیاز دارد.
محل مناسب نگهداری
: فضاهای باز و بزرگ برای این گیاه مناسب است چون ساقه‌های آن می‌توانند بسیار بلند شوند.

8. گیاه برگ قلبی پپرومیا

گیاه پپرومیا دوست‌داشتنی برگ‌های قلبی‌شکلی دارد که به رنگ‌های سبز، قرمز، خاکستری و کرمی وجود دارند. این گیاه به آب و مراقبت زیادی نیاز ندارد اما بهتر است در جایی با نور متوسط قرار بگیرد. شکل زیبای برگ‌های پپرومیا می‌تواند یک موضوع جالب برای گفت‌و‌گو باشد.
محل مناسب نگهداری
: این گیاه رطوبت را دوست دارد ، آشپزخانه های پر نور می تواند محیطی بسیار مناسب برای نصب این گیاه باشد. ترجیحا در ارتفاع بالا آویزان شود و آن را دور از نور مستقیم خورشید قراردهید.

9. گیاه گندمی یا عنکبوتی

گیاه گل گندم به نور و آبیاری کم احتیاج دارد، نگه‌داری از آن آسان است و خوش‌بختانه برای حیوانات خانگی سمی نیست. گندمی برگ‌های باریک و بلندی دارد که به طور طبیعی اطراف گلدان می‌ریزد و به همین دلیل بهترین روش قراردادن آن با استفاده از آویز است.
محل مناسب نگهداری
: این گیاه زیبا به دلیل شکل برگ‌هایش فضای زیادی را می‌گیرد به همین دلیل برای جاهایی مناسب است که رفت و آمد در آن کم باشد. بهتر است گلدان را در سبدی بزرگ‌تر آویزان کنید تا مانع آویزان‌شدن بیش ازاندازه‌ی برگ‌های بلندش شود.

10. گیاه سرخس شاخ گوزنی

گیاه سرخس شاخ گوزنی یکی از زیباترین انواع سرخس است چون برگ‌های سبز بزرگ و شبیه به شاخ گوزن دارد. این گیاه را می‌توانید روی چوب هم پرورش دهید چون زندگی انگلی دارند. لازم است این گیاه در محلی قرار بگیرد که جریان هوای خوب دارد و  به مقدار زیادی نور غیرمستقیم خورشید نیاز دارد.
محل مناسب نگهداری
: محل مرطوب و پرنور مانند آشپزخانه محل مناسبی برای این گیاه زیباست.

11. ساکولنت غوره‌ای جذاب

ساکولنت غوره ای زیبا با برگ‌های خاص و متفاوتش یکی از گیاه‌های خوب برای آویزان کردن است. می توان این گیاه را به صورت کوکداما دیزاین کرده و آویز نمایید. ساکولنت غوره‌ای به نورکامل، خاک مخصوص ساکولنت با زهکشی خوب و آبیاری کم نیاز دارد.
محل مناسب نگهداری
: جای پرنور مثل نزدیکی پنجره یا راهروی ورودی.

12. گیاه خوش‌رنگ اگزالیس

اگزالیس از خانواده‌ی شبدر زینتی است و با برگ‌های  بنفشش یک انتخاب خوب برای خانه‌های پرنور است. برگ‌های این گیاه زینتی متناسب با مقدار به نور باز و بسته می‌شوند. اگزالیس به آبیاری متوسط نیاز دارد و هوای خنک را می‌پسندد.
محل مناسب نگهداری
: نزدیک پنجره‌هایی که با پرده‌ی نازک ‌پوشیده شده است تا از نور مستقیم آفتاب در امان بماند.

13. انواع مختلف تراریوم یا باغ شیشه‌ای

تراریوم یا باغ شیشه‌ای از یک محفظه‌ی شیشه‌ای، خاک و گیاهان کوچک درست شده‌است که جای زیادی را اشغال نمی‌کند و به مراقبت زیادی نیازندارد. تراریوم‌هایی که محفظه‌ی آن‌ها جایی برای آویزان کردن دارد، گزینه‌ی بسیار خوبی برای فضا‌های کوچک هستند.
محل مناسب نگهداری
: تراریوم‌ها به نور کافی و غیرمستقیم نیازدارند پس بهتراست آن‌ها را در نزدیکی ‍پنجره‌ آویزان کنید.

در هنگام آویزان کردن گلدان گیاهان باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

روش‌های مختلفی برای آویزان‌کردن گیاهان در داخل آپارتمان وجود دارد. یکی از آن استفاده از کوکداما و کاشتن گیاه‌ موردنظرتان داخل کوکداما است. راه دیگر استفاده از آویزهای قلاب‌بافی است. گلدان در پایین این آویزها قرار می گیرد و محل مخصوصی برای وصل کردن قلاب دارد. می‌توانید از آویزهایی با رنگ‌های مختلف و گلدان‌های جالب استفاده کنید تا حال و هوای منزل و محل کارتان عوض شود.
از گلدان های سفالی برای گیاهانی استفاده کنید که به آبیاری زیاد حساس هستند. چون این گلدان‌ها آب را از خودشان به سرعت عبور می‌دهند
.
برای خرید گلدان آویز برای گیاه تان، گلدان‌هایی با دهانه‌ی بزرگ باعث می‌شوند برگ‌ها روی گلدان بیفتند و به صورت نیمه افقی آویزان شوند
  در عوض گلدان‌های باریک و بلند باعث می‌شوند که برگ‌ها به صورت عمودی‌تر آویزان شوند.
و نکته‌ی آخر این‌که اگر گیاه‌تان برگ‌های ‌آویز بلندی دارد، باید آن را در ارتفاع بالاتری آویزان کنید و اگر گیاه برگ‌های کوچک و کوتاه دارد، آن را در ارتفاع پایین‌تر بیاویزید
.

بهترین گیاهان آویزی کدام گیاهان هستند؟

گیاه تیلاندسیا
گیاهان هوازی گیاهانی عالی با میزان رسیدگی پایین هستند و چون بدون خاک رشد می‌کنند، تقریبا در هر محیطی می‌توانند دوام بیاورند. تیلاندسیا را در محیطی با گردش هوای خوب و نور فراوان قرار دهید. می‌توانید او را در حباب‌های شیشه‌ای رو باز گذاشته و سپس آویزان کنید.
گیاه سرخس بوستون
بوستون هوای مرطوب را ترجیح می‌دهد اما می‌تواند رطوبت کم را نیز تحمل کند. برگ‌های آویزان و بلندش، آن را به یکی از زیباترین گیاهان آویزی تبدیل کرده است. حتما گیاهان آویزی خود را دور از سقف نگه دارید تا هوا به خوبی بتواند در تمامی بخش‌های آنها گردش کند. بوستون برای تصفیه هوا بی‌نظیر است و تقریبا بدون آفت است. پس می‌توانید بدون نگرانی آنرا در اتاق خواب یا پذیرایی قرار دهید.
ساکولنت سدوم مورگانیوم
این گیاه آویزی، یک ساکولنت است؛ پس می‌تواند دوره‌های طولانی بدون آب را پشت سر بگذارد و به نور زیاد خورشید نیاز دارد. برگ‌های ضخیم و نوک تیز آن نشانه‌ای از خانواده ساکولنت‌هاست و برای ذخیره بیشتر آب بهینه شده است. آن را در مکانی قرار دهید که فضای کافی برای آویزان کردن برگهای بلندش داشته باشد.
گیاه پوتوس طلایی
پوتوس طلایی به لطف برگ‌های زرد و طلایی رنگش ظاهری بسیار فریبنده و زیبا دارد. فقط کافی است میزان متعادلی به آن نور بدهید تا رنگهای زیبایش را نمایان کند. پوتوس طلایی یکی از بهترین گیاهانی است که می‌توانید در اتاق خواب خود قرار دهید، چون قادر به تصفیه کردن هواست و بدین طریق به شما کمک می‌کند تا راحت‌تر نفس بکشید و در شب خواب بهتری داشته باشید.
گیاه پیچک
پیچک یکی از رایج‌ترین گیاهان آویزی است که آن را بسیار در دیوار خارجی خانه‌ها دیده‌اید. شما هم می‌توانید از این پیچک زیبا برای تزئین دیوارهای منزل خود استفاده کنید. این گیاه آویزی زیبا برای بخشی از منزل که میزبان مهمانان است بسیار مناسب است، زیرا تحسین هر بیننده‌ای را جلب می‌کند. آن را در مکانی قرار دهید تا فضای کافی برای آویزان برگ‌هایش داشته باشد، چون برگ‌های پیچک بسیار بلند خواهند شد.
گیاه گندمی
این گیاه پر حجم، بخش زیادی از فضای عمودی و افقی اطرافش را پوشش می‌دهد. بنابراین بهترین انتخاب برای پر کردن فضاهای خالی بزرگ خانه به شمار می‌رود. گندمی اصلا سمی نیست، پس خیالتان راحت باشد.
این گیاهان، رایج‌ترین گیاهان آپارتمانی هستند که می‌توانید به عنوان گیاهان آویزی آنها را آویزان کنید. گیاهان بسیار دیگری نیز وجود دارند که برای این کار مناسبند، مانند یشم رونده، سنکیو مرواریدی، پرسیاوشان و

مناسب‌ترین مکان برای آویزان کردن گیاهان کجا‌ست؟

گلدان‌های آویزی را می‌توانید تقریبا در هر مکانی از منزل یا محل کار آویزان کنید. در واقع انتخاب مکان صحیح برای این گلدان‌ها، وابسته به نیاز گیاه داخل آنهاست.
اکثر افراد این گلدان‌ها را در ایوان منزل خود آویزان می‌کنند تا به بخش ورودی خانه رنگ و بویی دیگر ببخشند. به علاوه، ایوان فضای کافی برای آویزان کردن این گلدان‌ها دارد. مکان دقیق آویزان کردن گلدان، بستگی به این دارد که گیاه شما باید در مکانی پرنور، سایه، دمای بالا یا دمای پایین قرار بگیرد و چه میزان به آب نیاز دارد.
گیاهانی که تصفیه کننده هوا نیستند نباید در اتاق خواب آویزان شوند. در عین حال گیاهان تزئینی می‌توانند عضوی مناسب برای پذیرایی و نشیمن به شمار بروند. پس بهتر است نوع گیاه خود را تشخیص دهید و پس از بررسی نیازهای آن، مکان مناسب را انتخاب کنید.

برای آویزان کردن گیاهان بهتر است از چه گلدان‌هایی استفاده کنیم؟

امروزه انواع مختلفی از گلدان‌های آویزی در دسترس است، مانند نوع پلاستیکی خشک آن که دارای مخزنی برای آب هستند، گلدان‌های حصیری که احساسی خاکی و خانگی‌تر را منتقل می‌کنند و گلدان‌هایی که با رشته‌های سیم درست شده‌اند و برای فضاهای مدرن مناسب‌ترند.
فرقی نمی‌کند که چه جنسی را برای گلدان آویزی انتخاب کرده‌اید، بلکه مهمترین مسئله اندازه آن گلدان است.
اگر گلدان انتخابی خیلی برای گیاه کوچک باشد، آبیاری و هرس کردن باید بسیار منظم‌تر صورت بگیرد. هر چه گلدان آویزی بزرگتر، گیاه راحت‌تر!
گلدان بزرگ‌تر، آب بیشتری را در خود نگه می‌دارد؛ یعنی گیاه به رسیدگی کمتری نیاز خواهد داشت و فرصت بهتری برای رشد و بزرگ شدن در اختیارش خواهد بود. در نهایت، حتما باید در کف گلدان خزه یا الیاف نارگیل قرار دهید تا جذب و دفع آب به خوبی صورت بگیرد.
از گلدان های سفالی برای گیاهانی استفاده کنید که به آبیاری زیاد حساس هستند. گلدان‌هایی با دهانه‌ی بزرگ باعث می‌شوند برگ‌ها روی گلدان بیفتند و به صورت نیمه افقی آویزان شوند.
گلدان‌های باریک و بلند باعث می‌شوند که برگ‌ها به صورت عمودی‌تر آویزان شوند. و کاشت گیاه داخل کوکداما برای گیاهان آویزی بسیار ایده ی خوبی است.

چگونه می‌توان گلدان‌ها را در خانه یا محل کار آویزان کرد؟

1. آنها را به پنجره بچسبانید.
این نوع گلدان‌ها، کوچک بوده و دارای بخش چسبنده در پشت خود هستند. گلدان چسبی برای گیاهان خوراکی بسیار مناسبند. در واقع چون گلدان دقیقا به پنجره می‌چسبد، بنابراین قطعا نور خوبی به گیاه خواهد تابید. اگر این گلدان را در آشپزخانه بگذارید، همیشه گیاهان خوراکی تازه را در دسترس خواهید داشت!
2. شبکه‌های دیواری بسازید.
می‌توانید با استفاده از صفحات مشبک فلزی، یک بستری برای آویزان کردن گلدان‌ها به دیوار ایجاد کنید. گلدان آویزی معمولی برای این کار مناسب است، فقط باید بست‌های فلزی محکمی بر روی آن نصب کنید تا به داربست متصل شود. بدین شکل زمین را برای قرار گرفتن اشیاء ضروری خالی می‌کنید و در عین حال گیاهان آویزی خود را به شکلی متفاوت بالا می‌برید!
3. آنها را از سقف آویزان کنید.
می‌توانید گیاهان آویزی خود را از سقف آویزان کنید. گلدان‌های بخصوصی برای اینکار در بازار وجود دارند.
4. با آهن ربا به دیوار بچسبانید.
اگر وزن گیاه شما سبک است، می‌توانید با کمک آهن ربا گلدان را به دیوار متصل کنید. این قابلیت سبب می‌شود تا هر زمان که خواستید گلدان را به راحتی جا به جا کنید. این ایده برای قرار دادن گلدان‌ها روی دیوار مقابل میز مطالعه بسیار مناسب است.
5. گلدان آویزی را در کیسه‌های پارچه‌ای قرار دهید.
هر کیسه پارچه‌ای مناسب این کار نیست! کیسه‌ای را انتخاب کنید که سبک، مقاوم و ضخیم باشد. این کیسه‌های گلدانی در بازار موجود هستند و مخصوص همین کار ساخته شده‌اند. اگر نتوانستید پیدا کنید، هیچ ایرادی ندارد. می‌توانید برای ایجاد تنوع، گلدان را در یک کیسه پارچه‌ای ساده قرار دهید و سپس آویزان کنید. بهتر است کیسه را خودتان بدوزید و دسته‌های آن را به اندازه‌ای که می‌خواهید گلدان آویزان باشد، بلند در نظر بگیرید.

گیاه فیکوس آفریقایی (فیکوس لیراتا) و همه اطلاعات لازم درباره آن



فیکوس آفریقایی یا فیکوس لیراتا یکی از گیاهان آپارتمانی برگ پهن محبوب در دنیا‌ست که برای زیبا‌سازی دکوراسیون داخلی زیاد از آن استفاده می‌شود. شیوه نگهداری از گیاه فیکوس آفریقایی نیز زیاد سخت نیست و با ایجاد شرایط مطلوب برای این گیاه، می‎توان به راحتی آن را پرورش داد. اما اگر شما هم از علاقه‌مندان به گیاه زیبای فیکوس آفریقایی هستید و دوست دارید با این گیاه و شیوه نگهداری آن به طور کامل آشنا شوید، مقاله زیر را که توسط بهترین گل فروشی آنلاین تهران تهیه شده اشت، مطالعه فرمایید.

شناخت گیاه فیکوس آفریقایی (فیکوس لیراتا)

فیکوس لیراتا که در ایران با نام فیکوس آفریقایی هم شناخته‌شده‌است، از گیاهان زیبایی است که تصویر آن را معمولا در مجله‌ها و در عکس‌های دکوراسیون خانه‌های اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها می‌بینید. برگ‌های این گیاه جذاب، سبزرنگ و شبیه سایز ویولن است و همین نکته فیکوس آفریقایی را به گیاهی خاص تبدیل کرده‌است.
فیکوس آفریقایی بومی جنگل‌های استوایی آفریقاست و بلندی آن در طبیعت ممکن است به ۱۲ متر هم برسد. زندگی آن‌ها در جنگل به صورت انگلی است یعنی روی درخت‌های دیگر رشد می‌کنند اما خوشبختانه نوع خانگی این گیاه با زندگی در خاک و گلدان سازگار است.
جالب است بدانید فیکوس لیراتا خواهر فیکوس الاستیکا است که برگ‌های سبز پررنگ و چرمی زیبا دارد.

فیکوس آفریقایی چه ویژگی‌هایی دارد؟

اگر از این گیاه به خوبی مراقبت‌کنید، هر سال مقدار زیادی رشد می‌کند و بلندی آن در خانه می‌تواند به بیش‌تر از دو متر هم برسد. جذابیت این گیاه به رنگ سبز زیبای برگ‌هایش است و به همین دلیل برای فضاهای بزرگ انتخاب خوبی است.
به خاطر ارتفاع گیاه و شکل برگ‌هایش، آن را فقط باید روی زمین بگذارید و نباید آن را آویزان کنید یا روی قفسه یا لبه پنجره بگذارید. البته گیاهان کوچک فیکوس آفریقایی را که هنوز بلند نشده اند و برگ‌های کوچکی دارند، می‌توانید به طور موقتی در لبه‌ی قفسه یا کابینت بگذارید.

شرایط نگهداری گیاه فیکوس آفریقایی

مراقبت از فیکوس آفریقایی به صبر و دقت نیاز دارد اما به اندازه‌ای که فکر می‌کنید مراقبت از آن سخت نیست. کافی‌است نکات و راهنمایی‌های زیر را به دقت دنبال کنید تا کم کم به یک مراقب حرفه‌ای گیاهان سبز تبدیل شوید.

نور مورد نیاز

این گیاه جذاب به نور زیاد و غیرمستقیم نیازدارد. آن را نزدیک پنجره‌ای آفتاب‌گیر بگذارید تا در طول روز بتواند نور کافی را جذب کند.آفتاب نباید مستقیما به گیاه بتابد، منظور از نور خوب نور غیرمستقیم می باشد.نور مستقیم باعث سوختن و قهوه ای و خشک شدن لبه های برگ ها می شود. هرچند ماه یک بار گیاهتان را بچرخانید تا نور به صورت مساوی به همه‌ی برگ‌هایش برسد و از کج‌شدن آن جلوگیری‌کنید.
هفته‌ای یک بارپشت و روی برگ‌های آن را با دستمال مرطوب و نرم به آرامی تمیز کنید تا گرد و غبار روی برگ‌های آن ننشیند و جذب نور تا حدممکن زیاد شود. این نکته‌ی مهمی است چون برگ‌های بزرگ این گیاه گرد و غبار را به راحتی به خودش جذب می‌کند.

روش صحیح آبیاری

به عنوان قانون کلی، هرزمان که سطح خاک گلدان نسبتا خشک شد، به آن آب بدهید. آبی که به گیاه می‌دهید باید هم‌دمای اتاق و ولرم باشد و از دادن آب سرد به آن خودداری‌کنید چون به گیاه شوک وارد می‌کند. بعد از آبیاری، آب اضافی باید کاملا از گلدان خارج شود و خاک گلدان غرق در آب نماند. وقتی که آب اضافی در زیرگلدانی جمع شد، آن را خالی کنید. اگر گلدان شما سوراخ خارج شدن آب ندارد باید حتما قسمت زیادی از خاک کف گلدان پوکه باشد تا آب از خاک اطراف ریشه با فضای خالی طبقه زیرین خاک منتقل شود.به اصلاح آب خارج شود.
فیکوس آفریقایی به آبیاری زیاد یا کم حساس است و برای همین مدتی زمان می‌برد تا زمان درست آبیاری گیاه را متوجه شوید. هم‌چنین با دانستن علامت‌های زیر می‌توانید از خشک‌شدن یا گندیدن ریشه‌های گیاه‌تان جلوگیری کنید.
اگر به فیکوس‌آفریقایی مقدار کمی آب بدهید، لبه‌های برگ‌هایش قهوه‌ای می‌شود و برگ‌ها می‌ریزند، از طرفی اگر به گیاه بیش از اندازه آب بدهید، لکه‌های قهوه‌ای روی برگ‌ها و لبه‌ی آن پدید می‌آید و خاک آن بوی ناخوشایندی می‌گیرد. اگر نشانه‌های بالا را در گیاه‌تان مشاهده‌کردید، می‌توانید با دادن مقدار آب بیش‌تر یا عوض کردن خاک گلدان در صورت آبیاری بیش‌از حد، آن را اصلاح کنید.
بهتر است همیشه برگ‌های گیاه را بررسی کنید تا اگر علامت یا لکه قهوه ‌ای دیدید، علت آن برطرف شود و اگر دیر به آن رسیدگی کنید، روی برگ‌های‌ گیاه سوراخ باقی می‌ماند.
فیکوس آفریقایی به خاک غنی نیاز دارد و لازم است هر چند وقت یک بار به آن کود بدهید تا برگ‌هایش همیشه سبز و شاداب و بزرگ باقی بمانند و رشد خوبی داشته‌باشد
.

دمای مناسب محیط نگهداری

این گیاه آب و هوای گرم و مرطوب را دوست دارد چون مشابه آب و هوای جنگل‌های پربارانی است که بومی آن است. دمای مورد نیاز آن بین ۱۸ تا ۲۴ درجه سانتی‌گراد است. یادتان باشد فیکوس آفریقایی را دردمای زیر ۱۰ درجه سانتی‌گراد نگذارید وگرنه روی برگ‌های آن لکه قهوه‌ای به وجود‌ می‌آید. برای این‌که مقدار رطوبت هوای آن را زیادتر کنید می توانید گلدان‌های دیگر را هم کنارش بگذارید چون گیاهان در کنار هم می‌توانند رطوبت هوای اطراف‌شان را زیاد کنند. راه دیگر استفاده از دستگاه بخور سرد است، هم‌چنین می‌توانید برای گیاه‌تان جزیره درست‌کنید. یعنی یک سینی را پر از سنگ‌های متوسط و ریز کنید و داخل آن آب بریزید. سپس گلدان را طوری روی آن بگذارید که کف گلدان با آب تماس نداشته‌باشد.
فیکوس آفریقایی به جریان هوای سرد حساس است و اگر مقابل هوای سرد قرار بگیرد برگ‌هایش خشک می‌شود. آن را دور از پنجره‌های باز و کولر بگذارید. هم‌چنین از جا به جاکردن آن خودداری کنید چون باعث ایجاد شوک به آن و ریزش برگ‌هایش می‌شود.

آیا این گیاه برای حیوانات خانگی خطرناک است؟

اگر حیوان خانگی‌تان از برگ‌های این گیاه بخورد، دچار ناراحتی‌ معده می‌شود. بهتر است گیاه‌تان را در جایی بگذارید که حیوانات خانگی به آن دسترسی نداشته‌باشند.

آفات آلوده کننده و بیماری‎های احتمالی فیکوس آفریقایی در طول نگهداری از آن

فیکوس آفریقایی ممکن است مورد حمله‌ی آفت‌هایی مثل شپشک، شته، کنه تارعنکبوتی و حشره‌‌های پولک‌دار قرار بگیرد. همیشه زیر و روی برگ‌ و ساقه‌های گیاه را از نظر داشتن آفت بررسی کنید. در صورتی‌که آفت یا حشره‌‌ای روی گیاه مشاهده‌کردید، ابتدا با دستمال نرم آغشته به آب گرم و صابون، برگ‌ها را کاملا تمیز کنید سپس از آفت‌کش ملایم استفاده‌کنید.

چگونه می‌توان فیکوس آفریقایی را تکثیر کرد؟

اگرچه رشد گیاه جدید کمی زمان بر است، اما باز هم تکثیر فیکوس زیبا اقدامی کاملا درست و تقریبا آسان است.
رایج‌ترین روش، کاشت قلمه ساقه یا برگ این گیاه است. قلمه زدن روشی مطمئن است و می‌توانید آن را به سادگی در منزل انجام دهید
اولین مرحله:

یک گلدان کوچک و خاک چند منظوره فراهم کنید، سپس آن را آبیاری کنید تا خاک کاملا مرطوب شود. همچنین می‌توانید یک شیشه تمیز کوچک (مانند شیشه مربا) را هم تا نیمه از آب پر کرده و آن را به عنوان گلدانی برای تکثیر گیاه استفاده کنید.
دومین مرحله:

با یک تیغ تیز و تمیز، یک برگ را از نزدیک‌ترین جایی که به ساقه متصل است جدا کنید. اگر قصد دارید قلمه‌های متعددی از یک شاخه بریده شده جدا کنید، به آسانی شاخه را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید. هر بخش باید یک یا دو برگ روی خود داشته باشد.
سومین مرحله:

پایین قلمه را در خاک مرطوب شده بکارید. می‌توانید دو قلمه را با هم در یک گلدان قرار دهید. روی قلمه‌ها یک کیسه پلاستیکی قرار داده و برای جلوگیری از تماس آن با برگ‌ها، چند سیخ چوبی در خاک فرو کنید. سپس لبه پلاستیک را دور گلدان فرو کنید.
اگر از آب استفاده می‌کنید، ساقه بریده شده را در آب قرار دهید.
چهارمین مرحله:

قلمه‌های خود را در کنار یک پنجره نورگیر قرار دهید و همواره ریشه‌ آن‌ها را از نظر فاسد شدن چک کنید. ریشه باید تقریبا 6 تا8 هفته بعد از تکثیر ظاهر شود.
آخرین مرحله:

قلمه‌های ریشه زده را در گلدان نهایی بکارید و مانند سایر گیاهان از آنها نگهداری کنید. تا زمانی که گیاه جوان است، افزایش رطوبت محیط برای آن بسیار مفید خواهد بود.

زمان و روش عوض کردن گلدان فیکوس

هر سال در فصل بهار، باید گلدان فیکوس لیراتای جوان را عوض کنید .زمان تعویض گلدان وقتی است که ریشه‌های آن از انتهای گلدان بیرون‌می‌زند.
یک گلدان مناسب انتخاب کنید، طوری که قطر آن 5 سانتی متر از گلدان فعلی بزرگ‌تر باشد. به آرامی خاک را کنار بزنید و سعی کنید گیاه را از گلدان خارج کنید. با دقت ریشه را بیرون بیاورید و در این حین، حتما زیر آن را با دست نگه دارید. سپس آن را در گلدان جدید بگذارید و فضای خالی را با خاک مخصوص گیاهان آپارتمانی پر کنید.
هنگامی که گیاه بالغ شد، دیگر نیازی نیست که گلدان را مداوم عوض کنید. در این شرایط، هر بهار چند سانتی متر رویی خاک را بردارید و با خاک تازه جایگزین کنید
.
اگر تعویض گلدان را در خارج از خانه انجام می‌دهید، هنگامی این کار را بکنید که دما حداقل 10 درجه سانتی گراد باشد. دمای سردتر از این، اضطراب زیادی به فیکوس لیراتا وارد خواهد کرد.

روش هرس کردن فیکوس

هرس کردن و بریدن برگ‌ها باعث می‌شود رشد گیاه بهبود پیدا کند. هراز گاهی برگ‌های آسیب‌دیده و خراب گیاه را با قیچی جدا کنید تا گیاه انرژی خودش را صرف رشد بیش‌تر و غذارسانی به برگ‌های سالم کند. اگر شاخه‌های فرعی گیاه هم جلوی رفت و آمد را گرفته یا فضای محل زندگی‌تان را بیش از حد شلوغ کرده‌است، می‌توانید آن را قیچی کنید. دقت کنید که شاخه‌ی فرعی را از جایی برش بزنید که حداقل ۳ سانتی‌متر با شاخه‌ی اصلی فاصله داشته باشد تا آسیبی به شاخه‌ی اصلی گیاه نرسد.

پاسخ به سوالات رایج درباره گیاه فیکوس آفریقایی

1. علت ایجاد نقاط قرمز‌رنگ بر روی برگ‌های گیاه چه می‌باشد؟

آیا برگ‌های گیاه شما با نقاط قرمز پوشیده شده است؟ علت این اتفاق، رخ دادن اِدِم (تورم یا آماس) است؛ اتفاقی که میتواند برای هر گیاه آپارتمانی دیگر نیز بیفتد. به بیانی ساده، اگر ریشه‌های گیاه به طور ناگهانی بیش از حد توان و ظرفیت خود آب را جذب کنند، سلول‌های داخل برگ‌ها می‌ترکند و آن نقاط قرمز رنگ را ایجاد می‌کنند (یا نقاطی تاول مانند).
یک اِدم خفیف در فیکوس لیراتا، نگران کننده نیست. اگرچه ظاهر زیبایی ندارد. ظهور نقطه‌های قرمز بر روی برگ‌های جوان این گیاه بسیار رایج است؛ اما هرچه این برگ‌ها تیره‌تر می‌شوند، این لکه‌ها کمتر نمایان می‌شوند.
اگر اِدم به نظر خیلی در گیاه پیشرفت کرده است و ظهور این نقطه‌ها تمامی ندارد، باید عاد‌ت‌های آبیاری خود را اصلاح کنید.
آبیاری نامنظم یک دلیل محکم برای اضطراب رطوبتی است، و به بیان دیگر، دلیلی مهم برای ایجاد اِدم!
آیا قبل از هر بار آبیاری، بیش از حد گیاه را خشک و تشنه نگه می‌دارید؟ این کار غلط است.
بااینکه اِدِم دلیل اصلی بروز این نقاط است، اما باید سطح زیرین برگ‌ها را نیز چک کنید. کنه تار عنکبوتی، آفتی است که می‌تواند عمیقا برگ را درگیر کرده و سبب قرمز شدن آن شود. این کنه تارهای ظریفی در زیر برگ ایجاد می‌کند و از رطوبت فراری است. پس حتما گیاه و هوای اطراف آن را مرطوب نگه دارید. برای از بین بردن آنها، محلول آب و مایع ظرفشویی را به برگها اسپری کنید.

2. دلیل پژمرده و بی حال شدن برگ‌های فیکوس لیراتا چیست؟

اگر برگ‌های فیکوس لیراتای شما ضمن پژمردگی، زرد یا قهوه‌ای نیز شده‌اند، احتمالا آبیاری شما در مقایسه با نور ورودی گیاه بسیار زیاد است.
اما اگر گیاه فقط پژمرده شده و کمی حالت تردی پیدا کرده است، به احتمال زیاد کمتر از حد نیاز آن را آبیاری کرده‌اید. این اتفاق می‌تواند سبب قهوه‌ای و شکننده شده لبه برگ‌ها هم بشود، اما الزاما همیشه چنین چیزی رخ نمی‌دهد.
اگر فکر می‌کنید مشکل آبیاری کم است، بیشتر از قبل به گیاه آب بدهید و اگر انگشت خود را در خاک فرو کنید، باید رطوبت کمی احساس کنید. هرگز نباید این رطوبت ملایم جای خود را به خیسی کامل بدهد.
ممکن است ناخواسته کمتر از میزان لازم به گیاه آب بدهید. بخصوص اگر نور بیشتر از قبل به گیاه می‌تابد و یا تابستان آغاز شده است. هرچه نور بیشتر باشد، نیاز گیاه به آب هم بیشتر است
ممکن است خاک در اطراف ریشه چسبیده باشد و اجازه ندهد که آب به آنها برسد. پس فراموش نکنید که هر چند وقت یکبار، با یک سیخ چوبی بلند خاک گلدان را از هم باز کنید. این کار ضمن ایجاد تخلخل، گردش هوا را در اطراف ریشه تقویت می‌کند.
گلدان‌های سفالی دارای منافذ بسیاری در دیواره خود هستند و از همین طریق، رطوبت را بیشتر از خود عبور می‌دهند.
اگرچه این یک ویژگی مثبت است، ما گاهی باعث می‌شود که فیکوس زودتر از زمان لازم خشک شود، به ویژه اگر در نقطه‌ای پرنور باشد. پس اگر گیاه خود را در گلدان سفالی کاشته‌اید، شاید لازم باشد بیشتر آن را آبیاری کنید.
توجه :پژمردگی برگ‌ها بلافاصله پس از تعویض گلدان، امری طبیعی است. در این پروسه، مقدار زیادی از زوائد مفید ریشه شکسته می‌شود؛ بنابراین گیاه قادر نیست تا به قوت گذشته به جذب آب بپردازد. این مشکل پس از 2-1 هفته با ترمیم ریشه، خود به خود حل خواهد شد.

3. علت ایجاد لکه‌های قهوه‌ای رنگ بر روی برگ‌های گیاه چه می‌باشد؟

1. پوسیدن ریشه گیاه
یکی از دلایل ایجاد لکه‌های قهوه‌ای و حتی قهوه‌ای شدن کامل برگ‌ها، عفونت قارچی است. این عفونت هنگامی رخ می‌دهد که ریشه برای مدت طولانی، در مقدار زیادی آب قرار گرفته باشد. آبیاری بیش از حد و زه کشی ضعیف، سبب پوسیدگی و فاسد شدن ریشه می‌شوند. این فساد و درگیری تنها در ریشه باقی نمی‌ماند، بلکه به برگ‌ها نیز سرایت می‌کند.
راه حل:
گیاه را از گلدان خارج کنید و با دقت ریشه را بررسی کنید. اگر ریشه‌ها قهوه‌ای و نرم بودند، متاسفانه فاسد و پوسیده شده‌اند.
اگر فقط چند لکه قهوه‌ای بر سطح برگ‌ها وجود داشت، اجازه دهید گیاه برای 2 هفته یا بیشتر خشک شود. بدین شکل ریشه فرصت کافی برای ترمیم شدن پیدا می‌کند. برگ‌های آسیب دیده را از گیاه جدا کرده و مطمئن شوید که نور کافی به آن می‌تابد.
اما اگر تعداد لکه‌های قهوه‌ای زیاد بود، باید علاوه بر جدا کردن برگ‌های قهوه‌ای، تمام نقاط قهوه‌ای و نرم شده‌ی ریشه را نیز جدا کنید. سپس فیکوس را مجدد در خاکی تازه بکارید. این بار مواظب باشید که دیگر آن را بیش از حد آبیاری نکنید!
2. عفونت باکتریایی
نشانه قطعی عفونت باکتریایی برگ‌ها، زرد شدن آنها به همراه ظهور لکه‌های قهوه‌ای است. در پوسیدگی ریشه، برگ‌ها سبزرنگ هستند و لکه‌های قهوه‌ای بر زمینه سبز ایجاد می‌شوند. اما در این مورد، زرد شدن برگ‌ها و ایجاد لکه‌های قهوه‌ای با هم رخ می‌دهد. هم پوسیدگی ریشه و هم عفونت باکتریایی، در نهایت سبب ریزش برگ‌ها خواهند شد.
لکه‌های باکتریایی، بیشتر در سطح برگ‌های جوان و جدید ایجاد می‌شود. پس اگر اوضاع برگ‌های جدید فیکوس شما در مقایسه با برگ‌های قدیمی‌تر بسیار خراب است، به احتمال زیاد مشکل باکتری است.
راه حل:
اگر آسیب خیلی در گیاه پیشروی نکرده است، همه برگ‌های دارای لکه‌های قهوه‌ای را از گیاه جدا کنید و مجدد گیاه را در خاکی تمیز و استریل بکارید. سپس فیکوس خود را تحت نور زیاد خورشید قرار دهید و خیلی آن را آبیاری نکنید تا بتواند خود را بازیابی کند.
3. آلوده شدن گیاه به حشرات مختلف
درگیری فیکوس لیراتا با حشرات خیلی نادر است. اما خوشبختانه در این مورد، برگ‌ها بهترین سرنخ هستند. یک ذره بین بردارید و سطح برگ‌ها را برای وجود تارها و کرک‌های ظریف بررسی کنید. راه تشخیص آسیب حشرات، وجود لکه‌های ریز بر سطح برگ است، لکه‌هایی که بعدا به حفره تبدیل خواهند شد.
راه حل:
از یک روغن چریش مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید. یا می‌توانید نوع خانگی آن را بسازید: 2-1 قاشق غذاخوری جوش شیرین و 2-1 قاشق چایخوری روغن معدنی را در یک بطری آب بریزید و خوب تکان دهید. سپس تمام بخش‌های درگیر گیاه را با این محلول اسپری کنید.
گیاهان بیمار را از سایر گیاهان آپارتمانی خود دور کرده و تا زمان بهبودی، در مکانی دیگر از آنها نگهداری کنید. اگر می‌توانید بهتر است فیکوس لیراتا را به خارج از خانه منتقل کنید، زیرا روغن چریش عطر خوبی ندارد. حتما تمام برگ‌های گیاه را اسپری کنید. آنها را بچرخانید تا بتوانید سطح زیرین را نیز به محلول آغشته کنید. محل اتصال برگ‌ها به ساقه را نیز فراموش نکنید. دو هفته صبر کنید. مجدد گیاه را بررسی کنید و اگر نیاز بود، روند اسپری کردن را تکرار کنید.
4. خشکی بیش‌از‌حد گیاه
تشخیص لکه‌های قهوه‌ای که به علت خشکی گیاه ایجاد می‌شوند، بسیار آسان‌تر از سایر موارد است. این لکه‌ها عموما خشک هستند، از نوک و لبه برگ‌ها به سمت داخل ایجاد می‌شوند و در نهایت منجر به لوله‌ای شدن آنها خواهند شد. در این حالت، گیاه پژمرده و خشک به نظر می‌رسد. خاک نیز تغییر می‌کند، به گونه‌ای که انگار چروک خورده، منقبض شده و عقب نشینی کرده است. این تغییرات باعث می‌شود تا آب سریعا از گلدان خارج شود و هرگز به توپ ریشه نرسد.
راه حل:
اگر فیکوس لیراتای شما در محیطی بسیار خشک و یا نزدیک دستگاه‌های گرمایشی قرار گرفته است، باید آن را به مکانی ببرید که دمای هوا در آنجا معتدل‌تر است. گیاه را مرتبا (هفته‌ای یکبار) به خوبی آبیاری کنید و تغییرات آن را زیر نظر داشته باشید. مطمئن شوید که آب و رطوبت برایش کافی است. می‌تواند هر 3-2 روز یکبار به آن آب اسپری کنید یا از دستگاه‌های مرطوب کننده هوا کمک بگیرید؛ بدین شکل رطوبت برای فیکوس لیراتا به درجه مطلوبی می‌رسد.
آبیاری باید عمقی باشد، طوری که حتما توپ ریشه را کاملا خیس کند. پس از مقدار کافی آب دریغ نکنید. نکته دیگری که باید در نظر داشته باشید، خروج آب اضافی از زیر گلدان است. حتما زیر گلدانی را خالی کنید. پیشنهاد ما این است که فیکوس را در سینک قرار دهید و اجازه دهید که آب اضافی خود را کاملا خارج کند. سپس آن را در زیرگلدانی خود بگذارید.

4. برگ‌های فیکوس لیراتا به چه علت زرد می‌شوند؟

همانند لکه‌های قهوه‌ای، زرد شدن برگ‌ها نیز علل مختلفی دارد، به همین علت گاهی تشخیص دلیل درست دشوار به نظر می‌رسد. مانند همیشه، ابتدا باید روش نگهداری خود را بررسی کنید و ببینید چه چیزهایی ممکن است در راستای نیازها و ایده‌آل‌های گیاه نباشد.
اول از همه، رایج‌ترین حدس: آیا بیش از حد گیاه را آبیاری کرده‌اید؟ خاک خیس و زه کشی نامناسب می‌تواند سبب زرد/ قهوه‌ای شدن، و حتی در صورت پوسیدگی ریشه سبب سیاه شدن برگ‌ها شود.
آیا فیکوس لیراتای شما نور کافی دریافت می‌کند؟ کمبود نور زندگی بخش خورشید می‌تواند این درختچه آپارتمانی را به یک گیاه ناراحت تبدیل کرده و آن را با برگ‌های رنگ پریده زرد، عدم رشد جدید، برگ‌های در حال ریزش و هر مشکل ناخوشایند دیگری روبرو کند. شاید فراهم کردن نور کافی در داخل منزل برای آن، کار راحتی نباشد. اما فراموش نکنید که به مقدار زیادی از نور فیلتر شده نیاز دارد
اگر فیکوس لیراتای شما در مکانی روشن و مناسب قرار دارد و آبیاریش نیز به درستی صورت می‌گیرد، فکر کنید که چقدر از آخرین باری که به گیاه کود داده‌اید می‌گذرد؟ این گیاه نیز مانند اغلب گیاهان آپارتمانی دیگر به کود نیاز دارد، به ویژه اگر مدت زمان زیادی از کاشتش در خاک می‌گذرد. خاک تازه معمولا دارای عناصر ضروری هست، اما وقتی که آنها نیز به پایان برسند باید گیاه را تقویت کنید. خوشبختانه کودهایی مخصوص فیکوس لیراتا وجود دارند. یا می‌توانید از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی که غنی از نیتروژن هستند استفاده کنید. طبق دستور نوشته شده بر روی بسته بندی کود عمل کنید. کوددهی باید در فصول رشد انجام شود و با رسیدن زمستان، متوقف شود.