معرفی گیاه گلدار سینره و آموزش شیوه نگهداری آن



آیا دوست دارید با خرید گل گلدانی جذابی به حیاط خانه خود زیبایی بیشتری ببخشید؟ اگر جواب شما مثبت است، پیشنهاد می‌کنیم گیاه سینره را برای کاشتن در باغچه یا نگهداری در گلدان، خریداری فرمایید. روش نگهداری از گیاه سینره زیاد سخت نیست و پس از مدتی نیز می‌توانید شاهد رویش گل‌های خوش‌رنگ آن باشید. اما اگر دوست دارید با این گیاه به طور کامل آشنا شوید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

آشنایی با گیاه سینره

سینره ی زیبا از جزایر قناری تا به اینجا آمده! باورش سخت است، اما سینره از آفریقا و آمریکا به سایر بخش های جهان فرستاده شده است.
سینره جذاب متعلق به خانواده گیاهان باقلاییان است. بخش‌های زیادی از این گیاه خوراکی هستند و به همین علت می‌توان گفت سینره تقریبا گیاهی بی‌خطر است. او از دید زنبورها هم بسیار دوست‌داشتنی است! سینره منبع مناسبی برای جذب پروتئین توسط زنبورهاست و بنابراین در پروسه تولید عسل هم نقش به‌سزایی دارد. علاوه بر این، میوه‌ها و دانه‌ی این گیاه پرخاصیت منبعی غنی برای تغذیه حیوانات وحشی به شمار می‌رود. سینره یک گیاه بهاری است، یعنی فقط در فصل بهار گل می دهد و در کشور ما به عنوان گل نوروزی معروف است.
سینره به سینرا هم معروف است اما در ایران بیشتر آن را به نام سینره می‌شناسند.
سینره را بیشتر در نزدیکی ایام نوروز و در پایان اسفند ماه میبینیم بعضی از انواع سینره مانند Dichrostachys گل‌های عجیبی دارند که در رنگ های مختلفی مثل بنفش، صورتی و سفید به عنوان یک گیاه تزیینی فروخته می‌شود.
اگر میخواهید کمی رنگ و زیبایی به منزل خود اضافه کنید، خرید گیاهان گل دار انتخاب مناسبی است.
با ما همراه باشد تا روش نگهداری گیاه سینره را بخوانید.

میزان نور لازم برای سینره

گلدان را در نزدیکی پنجره‌ای نورگیر قرار دهید، طوری که در بیشتر طول روز نور غیرمستقیم و کافی خورشید را دریافت کند. به خاطر داشته باشید که سینره خیلی شاخ و برگ پیدا می‌کند و برای رشد به محیط زیادی نیاز دارد.
سینره دوره سرمای کوتاه زمستانی را تحمل می‌کند، اما به طور کلی در طبیعت، در مناطق بدون زمستان رشد می‌کند.
سینره را در نقطه‌ای بکارید که نور کامل خورشید و یا کمی سایه را دریافت می‌کند. اگر سرمای زمستان در شهر شما طولانی است و دمای هوا بیش از چند روز به زیر صفر می‌رسد، توصیه می‌کنیم سینره را به صورت گلدانی بکارید و در داخل خانه نگهداری کنید.
گیاه سینره محیط خنک را بیشتر دوست دارد و دمای تا 7 درجه را تحمل میکند. و در دمای 12 الی 15 درجه گلدهی میکند.

روش آب‌دهی

سعی کنید خاک آن را اکثرا مرطوب نگه دارید و بین هر وعده آبیاری اجازه بدهید تا خاک خشک شود. .هرگز گیاه سینره را غرقاب نکنید و حتما به زه کشی خاک توجه کنید.
در طول ماه‌های گرم‌تر، خاک سینره را پیوسته مرطوب نگهدارید. اگر آن را در باغچه کاشته اید و در طول هفته بارندگی قابل توجهی ندارید، آن را شخصا آبیاری کنید.
اضافه کردن کمی مالچ بر روی خاک رطوبت آن را بیشتر حفظ کرده و از آسیب دیدن ریشه در دماهای خیلی بالا جلوگیری می‌کند.

روش و زمان کود دادن به گیاه

برای تشویق گیاه به رشد بهتر، در فصل بهار کودی با رهایش آرام به گیاه بدهید. بعد از گلدهی گیاه، از کود مایع چندمنظوره استفاده کنید.
در زمستان گیاه به خواب فرو می‌رود، پس کوددهی را در این فصل متوقف کنید.

زمان گلدهی سینره و عطر آن

همانطور که از شکل این گیاه مشخص است، گلهای خوش‌رنگ آن نقش اصلی را در محبوبیت آن ایفا می‌کنند. در واقع گلها مهم‌ترین بخش این گیاه هستند. شکوفه‌ها از اواخر پاییز تا اوایل بهار نمایان می‌شوند، البته این بیشتر به نوع آب و هوای محل بستگی دارد. مثلا در مناطق گرم‌تر، شکوفه‌ها کمی دیرتر رشد می‌کنند.
سینره‌هایی که چندرنگ هستند، معمولا اندازه بزرگتری نسبت به سایر سینره‌ها پیدا می‌کنند. در سینره‌های دو رنگ، گلهای بالاتر معمولا صورتی، بنفش و یا یاسی هستند و سینره‌های پایین‌تر خردلی، زرد و یا قهوه‌ای هستند
.نوع چندرنگ سینره، عطری دلنشین و آرامش‌بخش تولید می‌کند.

خاک مناسب برای گیاه و زمان عوض کردن گلدان آن

از خاکی با زه کشی مناسب برای سینره استفاده کنید. اضافه کردن کمی شن و ماسه به خاک گلدان معمولی زه کشی آن را بهتر می‌کند. اگر گیاه را در گلدان کاشته اید، لازم است هرچند سال یک بار گلدان آن را تعویض کنید. این کار را در بهار و قبل از ظاهر شدن جوانه‌ها انجام دهید. برای گلدان جدید، خاک قدیمی را با خاک جدید و تازه مخلوط کنید.

آفات آلوده کننده و بیماری‌های احتمالی گیاه

متاسفانه سینره دچار آفات زیادی می‌شود، مثل :
سوسک خالدار خیار
سوسک بگخوار سیب زمینی
ساس
کک
شته
تخم عنکبوت و ...
پس ضروری است که همواره با اسپری کردن مخلوط آب و صابون به تمام بخش‌های گیاه، آن را از ابتلا به موارد بالا حفظ کنید.
سینره همچنین مستعد ابتلا به بیماری‌های باکتریایی و قارچی هم هست. برای کاهش ریسک ابتلای گیاه به این موارد، او را در اتاق‌های کوچک و یا باغچه پرگیاه نکارید. سینره باید فضای زیادی برای نفس کشیدن داشته باشد. به محض اینکه متوجه شدید گیاه به باکتری یا قارچ دچار شده، هر بخشی را که با آن درگیر است از گیاه جدا کنید تا بیماری به ریشه نرسد و پخش نشود
.
البته همیشه نمی‌توان آفات و بیماری‌ها را مقصر دانست. گاهی مشکل خود گیاه است! به عبارت دیگر، سینره گیاهی تهاجمی است. طبق بررسی‌های انجام شده و با استناد بر لیست جهانی گیاهان تهاجمی، رفتاری تهاجمی در برابر سایر گیاهان دارد
.
این گیاه زود رشد، معمولا به زمین‌های کشاورزی و حاشیه پارک‌ها و پیاده رو‌ها حمله می‌کند. اگر آن را در خارج از گلدان کاشته اید، ریشه آن را از سایر گیاهان جدا کنید و منحصرا رشد و تکثیرش را زیر نظر داشته باشید
.

روش هرس کردن سینره

شاخه‌های سینره را در فصل بهار هرس کنید تا اندازه گیاه ثابت بماند، بخصوص اگر آن را در گلدان کاشته‌اید. اگر سینره گلدانی را هر سال هرس نکنید، می‌تواند بسیار بزرگ و بدشکل شود.

کاربرد گیاه

از ساقه و شاخه‌های آن به عنوان سوخت چوبی استفاده می‌شود. چون آسان، سریع و بدون سمیت می‌سوزد.

بررسی سمی بودن گیاه سینره

این گیاه برای حیوانات خانگی مثل سگ یا گربه سمی است. گرچه این گیاه مزه خوبی برای خورده شدن ندارد، اما ممکن است مورد توجه حیوانات کنجکاو قرار بگیرد و جویده شود؛ بنابراین آن را از دسترس حیوانات دور نگه دارید. همچنین در صورتی که احساس کردید حیوان خانگی شما این گیاه را بلعیده سریعا به دامپزشک مراجعه کنید.

روش کلی مراقبت از سینره چگونه است؟

این گیاه باید در مکانی نورگیر قرار بگیرد که نور غیرمستقیم به آن برسد. همچنین محیط باید دمایی حدود 15 درجه سانتی‌گراد داشته باشد. در مورد خاک گیاه نیز باید بگوییم که خاک گیاه باید تقریبا مرطوب بماند، اما بیش‌ازحد خیس یا خشک نشود؛ چراکه اگر خاک گیاه بیش‌ازحد خشک بماند گیاه به‌سرعت پژمرده شده و در صورتی که آبیاری نشود ممکن است بمیرد و در صورتی هم که بیش‌ازحد خیس بماند، ریشه‌های آن در معرض پوسیدگی و خرابی قرار خواهند گرفت.

دلیل زرد یا قهوه‌ای شدن برگ‌های گیاه چیست؟

دلایل مختلفی برای این زرد یا قهوه‌ای شدن برگ‌های سینره وجود دارد که مهم‌ترین آن قرار گرفتن گیاه در معرض نور مستقیم و شدید آفتاب است. در صورتی که سینره در برابر نور مستقیم و شدید آفتاب قرار بگیرد برگ‌هایش سوخته و زرد می‌شود. دلیل بعد برخی از بیماری‌ها و باکتری‌ها هستند که می‌توانند به این گیاه آسیب بزنند و برگ‌های آن را بی رنگ یا قهوه‌ای کنند. دلیل آخر نیز آبیاری بیش‌ازحد و زهکشی نامناسب خاک است که می‌تواند باعث پوسیدن ریشه و ساقه‌های گیاه شده و نتیجتا به پژمرده و قهوه‌ای شدن برگ‌ها منجر شود.

روش تکثیر کردن گیاه چگونه است؟

این گیاه را می‌توانید از طریق قلمه زدن ساقه تکثیر کنید. برای اینکار بهتر است قلمه را در فصل تابستان از گیاه گرفته و ساقه‌ای را انتخاب کنید که سالم و تقریبا بالغ باشد. البته ناگفته نماند که می‌توانید سینره را از طریق بذر نیز تکثیر کنید. برای این‌کار بذرها را در آب ریخته و بگذارید چند ساعتی خیس بخورند، سپس بذرها را آبکش کرده و داخل یک سینی بریزید. درنهایت مرتبا بذرها را مرطوب کنید تا جوانه بزنند. توجه کنید که بذرهای سینره را نباید با پلاستیک یا چیز دیگری بپوشانید و باید روی آن‌ها باز باشد.

دلیل گل ندادن سینره چیست؟

یکی از مهم‌ترین دلایل گل ندادن سینره، مشکلات دما است؛ به‌این‌معنا که دمای محیط مناسب و باب میل گیاه نیست. درباره دمای مناسب سینره باید درنظر داشته باشید که این گیاه نیاز دارد تا در بازه دمایی بین 10 الی 18 درجه زندگی کند؛ درغیراینصورت گیاه با مشکلاتی از قبیل عدم گلدهی مواجه خواهد شد. البته ناگفته نماند که دلایل دیگری مثل کمبود منابع انرژی (نور، آب یا خاک ضعیف) نیز می‌تواند مانع از گل‌دهی در سینره شود.

این گیاه به طور دقیق به چه میزان آب نیاز دارد؟

این گیاه نیاز دارد تا خاکی همیشه مرطوب داشته باشد و این رطوبت باید مدیریت شده باشد؛ یعنی نه بیش‌ازحد خیس باشد و نه بیش‌ازحد خشک باشد. برای آبیاری مجدد گیاه نیز باید صبر کنید تا 5 سانتی‌متر بالایی خاک خشک شود سپس به‌طور کامل گیاه را آبیاری کنید طوری‌که آب به تمام قسمت‌های خاک برسد تا به‌این‌شکل همه ریشه‌ها بتوانند آب را دریافت کنند. یادتان باشد حتما 15 دقیقه بعد از آبیاری آب خارج شده از زیر گلدان را دور بریزید تا در تماس با گیاه نماند زیرا این آب باعث می‌شود خاک گیاه دیرتر خشک شود و ریشه‌های آن آسیب ببینند. به‌عنوان نکته آخر نیز فراموش نکنید که هرچه‌قدر این گیاه گل‌های بیشتری داشته باشد، آب بیشتری نیاز دارد. 

آشنایی با روش نگهداری گیاه گندمی



یکی از کم‌دردسر‌ترین و مقاوم‌ترین گیاهان آپارتمانی، گیاه گندمی است که بسیار هم معروف و محبوب است. این گیاه برای افراد مبتدی در نگهداری از گیاهان نیز، گزینه مناسبی می‌باشد. زیرا روش نگهداری گیاه گندمی بسیار آسان است و رشد خوبی هم دارد. پس اگر این گیاه زیبا را در خانه ندارید، پیشنهاد می‌کنیم با مراجعه به یک سایت خرید آنلاین گل و گیاه، آن را خریداری کرده و از نگهداری‌اش لذت ببرید.

مقدمه

اگر تازه کارید و هنوز تجربه کافی در نگهداری از گیاهان ندارید، گندمی را انتخاب کنید.
این گیاه تقریبا در هر محیط و هر آب و هوایی به خوبی رشد می‌کند. فرق نمی‌کند در حمام، اتاق خواب، روی میز، قفسه کتاب و یا حتی آشپزخانه!
گندمی یکی از تطبیق پذیرترین گیاهان آپارتمانی است. نکته مهم در مورد گندمی، نگهداری آسان و کم دردسر آنست. گندمی همچنین به دلیل خاصیت تصفیه کنندگی خود بسیار مورد توجه است
.
آن یکی از گیاهان تصفیه کننده هوا به شمار می‌رود. همین موضوع باعث شده انتخاب گندمی، انتخابی به نفع سلامتی افراد خانه باشد.
گندمی بومی مناطق گرمسیری و جنوب آفریقاست.
علاوه بر تمام مزایای گیاه، رشد سریعی نیز دارد. پس اگر قصد دارید گیاهی داشته باشید که با گذشت روزها تغییر آن را به وضوح احساس کنید، گندمی زیبا برای شما مناسب است و براحتی میتوانید با خرید اینترنتی گیاه گندمی آن را درب منزل خود تحویل بگیرید.

شرایط نگهداری گیاه گندمی

در این قسمت با ما همراه باشید تا شرایط نگهداری گیاه گندمی را بدانید.

نور مورد نیاز

همانطور که گفتیم گندمی می‌تواند نواسات نور را تحمل کند، اما در کل گندمی نور غیرمستقیم و درخشان خورشید را برای باطراوت بودن ترجیح می‌دهد.
در صورت دریافت نور کافی، رگه‌های موجود در سطح برگ‌ها زیبا و برجسته‌تر می‌شوند. هرگز گندمی را در معرض دریافت نور مستقیم خورشید قرار ندهید، زیرا باعث سوختن برگ‌های او خواهد شد.
گندمی گیاهی خوشحال و شاداب است که هم در شرایط سخت و هم در شرایط عالی رشد می‌کند.

روش آب‌دهی

گیاه را به قدر کافی آبیاری کنید، اما مواظب باشید غرقاب نشود. خیس شدن بیش از حد خاک سبب پوسیدگی ریشه خواهد شد.
بین هر بار آبیاری گندمی اجازه دهید خاک به خوبی خشک شود.
اگر متوجه قهوه‌ای شدن نوک برگ‌ها شدید، احتمالا آبی که برای آبیاری گیاه استفاده می‌کنید دارای فلوئید فراوان است. میزان اضافی فلوئور می‌تواند با تجمع در خاک سبب ایجاد اخلال در کار گیاه شود. اگر چنین اتفاقی رخ داد، اجازه دهید آب برای یک شب در ظرفی بدون درپوش قرار بگیرد تا کلر و فلوئور اضافی از آن خارج شود.
اگر رگه‌های سطح برگ کمرنگ شدند، یعنی گیاه تشنه است، آن را به خوبی آبیاری کنید تا جایی که آبهای اضافی از زیر گلدان خارج شوند در این حالت گندمی به سرعت احیا خواهد شد.
گندمی گیاهی تشنه است اما می‌تواند فراموشی شما را در آبیاری ببخشد و گیاهی سخت‌گیر نیست. به طور معمول این گیاه نیاز به هفته‌ای یک بار آبیاری دارد اما ممکن است این زمان در فصل‌ها و شرایط آب و هوایی مختلف کمتر یا بیشتر شود
.
آبیاری آن را متناسب با دمای هوا و نور ورودی تنظیم کنید. مانند اکثر گیاهان آپارتمانی، گندمی از آبیاری بیش از حد بیزار است. برای اینکه زمان دقیق و درست آب‌دهی را متوجه شوید به خاک گیاه دقت کنید. پیش از آبیاری به خاک گیاه توجه کنید و اگر این خاک هنوز خیس یا مرطوب باشد نباید مجددا آبیاری شود بلکه باید صبر کنید تا خاک گندمی خشک شود سپس نوبت آب‌دهی مجدد فرا می‌رسد.

رطوبت مناسب

گندمی در صورت قرار گرفتن در محیطی با رطوبت پایین عملکرد خوبی از خود نشان نخواهد داد. گاهی مقدار کمی رطوبت بیشتر کافی است تا گندمی به زندگی طبیعی خود باز گردد.
بعضی اوقات قهوه‌ای شدن نوک برگ‌ها نشانه خشکی بیش از حد هوا نیز هست. برای مقابله با خشکی هوا، گیاه را مرتبا به کمک یک اسپری پر از آب خیس کنید. می‌توانید از سینی آب با سنگریزه نیز استفاده کنید و گلدان را دقیقا بر روی سنگریزه‌ها ( نه آب ) قرار دهید. استفاده از دستگاه‌های مرطوب کننده هوا و یا قرار دادن گیاه در حمام نیز از راه‌ کارهای دیگر افزایش رطوبت هوا هستند.

دمای محیط نگهداری

گندمی در روز دمای بین 15 الی 25 درجه سانتی‌ گراد را ترجیح می‌دهد. در شب نیز دمای بالاتر از 12 درجه برای او ایده آل است.

زمان و روش کود دادن به گیاه

در بهار و تابستان، هر ماه بیش از دو بار به گیاه کود مناسب بدهید. البته دقت کنید تا گیاه را با دادن کود زیادی دچار مشکل نکنید. کوددهی بیش از حد باعث قهوه‌ای شدن برگها می‌شود.
در پاییز و زمستان، سرعت رشد گیاه به طور طبیعی آرام‌تر می‌شود در نتیجه در این فصلها نیازی نیست به گیاه کود بدهید.
همیشه قبل از کوددهی گیاه، از مرطوب بودن خاک اطمینان حاصل کنید. کود دادن به گیاه در صورت خشک بودن خاک، سبب سوختن ریشه می‌شود.
برای شادابی بیشتر گیاه بهتر است با کود مایع مخصوص گیاهان آپارتمانی تقویت شود.

روش تکثیر کردن گندمی

یک گندمی بالغ، در بخش پایینی ساقه خود جوانه‌هایی تولید می‌کند. اگر می‌خواهید گندمی دیگری داشته باشید، باید این جوانه‌های کوچک را به کمک یک چاقوی تیز با دقت ببرید و آنها را در گلدانی با خاک مرطوب قرار دهید. پس از کاشت، گیاه جوان را به خوبی آبیاری کنید.
راه دیگر این است که این جوانه را در لیوانی پر از آب قرار دهید. پس از گذشته یک الی دو هفته، این جوانه ریشه خواهد زد و می‌توانید آن را به گلدانی مملو از خاک تازه منتقل کنید.

روش هرس کردن گیاه

اگر به دلایلی که ذکر کردیم برگهای گیاه به کلی قهوه‌ای شدند، باید به فکر اقدامی اساسی باشید. تمامی این برگها را از گیاه جدا کنید. تعلل نکنید، چون این برگها دیگر سبز رنگ نخواهند شد.
این کار را به کمک یک قیچی تیز انجام دهید. بین هر بار برش قیچی، تیغه‌های آن را با الکل تمیز کنید. اگر تعداد این برگها زیاد بود، بهتر است حذف آنها را در چند مرحله انجام دهید تا از وارد شدن شوک به گیاه جلوگیری شود
.
در هر مرحله حدود 20 درصد آنها را از گیاه جدا کنید تا برگهای تازه تر ، بیشتر و بهتر رشد کنند.

نقش گیاه گندمی در سلامت انسان

گندمی به خوبی هوا را تصفیه کرده و آن را از آلاینده‌هایی مثل فرمالدهید و کربن مونوکسید پاک می‌کند. شما هم با ما موافقید که این گیاه همه چیز تمام است؟!
اگر تمایل دارید میزان آلاینده موجود در هوای منزلتان را کاهش دهید، برای خرید گیاهان تصفیه کننده هوا اقدام کنید.

آیا گندمی سمی است؟

گیاه گندمی در دسته گیاهان بی خطر برای حیوانات و انسان‌ها قرار می‌گیرد. این گیاه حاوی سم یا عنصر خطرناکی نیست که مصرف آن برای حیوانات یا انسان‌ها مضر باشد. در هر صورت این گیاه خوراکی نیست و البته بدیهی است که خورده شدن تعداد ریاد برگ‌های آن می‌تواند باعث ایجاد اشکال در دستگاه گوارشی شود.

دلیل زرد یا بی‌رنگ شدن برگ‌های گیاه چیست؟

مهم‌ترین دلیل برای زرد شدن برگ‌های گندمی نور نامناسب است. در صورتی که گیاه در نور بسیار کمی زندگی کند و مقدار مورد نیازش را دریافت نکند برگ‌های آن شروع به زرد شدن می‌کند.
از سوی دیگر افراط در کوددهی و یا تامین بیش از حد مواد غذایی برای گیاه می‌تواند باعث بی رنگ شدن برگ‌های گیاه گندمی شود.

دلیل قهوه‌ای شدن برگ‌های گندمی چیست؟

گندمی از بودن در خاکی بیش از حد خیس یا فضایی بیش حد مرطوب یا بیش از حد خشک خوشش نمی‌آید و آسیب می‌بیند. یکی از نشانه‌های این آسیب، قهوه‌ای شدن برگ‌های گیاه است. در این حالت برگ‌های گیاه نرم، تیره و قهوه‌ای رنگ می‌شوند و در طولانی مدت باعث مرگ گیاه می‌شود.

آیا این گیاه در آب نیز می‌تواند زندگی کند؟

گیاهان برای ادامه زندگی نیاز به مواد مغذی و انرژی دارند و این موارد در آب به تنهایی یافت نمی‌شود. گندمی نیز از این قاعده مستثنی نیست و برای زندگی طولانی مدت و تامین انرژی لازم نیاز به کاشته شدن در خاک دارد. می‌توان از آب برای ریشه گرفتن از گیاهان جوان استفاده کرد اما زمانی که سیستم ریشه گندمی تشکیل شد باید آن را به خاک منتقل کرد.

آیا گیاه گندمی قادر به گلدهی است؟

بله گیاه گندمی می‌تواند گل‌های سفید کوچکی تولید کند. این گیاه ساقه‌های باریک و بلندی دارد که گاهی تا یک متر می‌رسد که گاهی برگ‌های کوچکی بر روی آن است که گل‌های سفید کوچکی روی آن شکوفه می‌زند. این گل‌ها در شرایط مناسب می‌توانند تا سه هفته بر روی گیاه باقی بمانند.

علت گل ندادن گیاه چیست؟

اگر گیاه گندمی شما گل نمی‌دهد احتمالا باید نور نامناسب را مقصر بدانید. نور زیاد یا نور کم می‌تواند باعث عدم گل‌دهی در گندمی شود.این گیاه در فصل‌های مختلف نور مختلفی را می‌خواهد تا بتواند گل بدهد. بنابراین در تابستان باید مدت زمان بیشتری را در نور بماند و در زمستان به نور کوتاه مدت‌تری نیاز دارد.

شناخت گیاه آستارنتیا ستاره گون و یادگیری روش نگهداری آن



آستارانتیا ستاره گون یکی از گیاهان گلدار زیبا و جذابی است که به دلیل شکل خاص گل‌هایش، به این نام خوانده می‌شود. همچنین این گیاه برای کاشتن در باغچه یا گلدان بسیار مناسب است و می‌تواند منظره‌ای دیدنی را در خانه شما ایجاد کند. اما اگر قصد خرید گیاه گلدار آستارانتیا را دارید، بهتر است در ابتدا مقاله زیر را مطالعه فرمایید تا با روش نگهداری آستارانتیا ستاره گون به طور کامل آشنا شوید.

آشنایی با گیاه آستارانتیا ستاره گون

اسم این گیاه زیبا از کلمه لاتین aster به معنی ستاره گرفته شده است. آستارانتیا برای محیط خارجی منزل، مثل باغچه‌ها مناسب است. گل‌های زیبا و خوش رنگ آن باعث شده که او واقعا مثل یک ستاره در هر فضایی بدرخشد!
نام علمی آن Astrantia major Hadspen blood می‌باشد.
نگهداری از آن خیلی پیچیده نیست. فقط باید آن را در یک محیط پر نور قرار دهید و خاک آن را از اوایل بهار تا پاییز همیشه مرطوب نگه دارید. باد شدید به آستارانتیا آسیب می‌زند. پس بهتر است آن را در محیطی قرار دهید که از وزش باد در امان باشد. آستارانتیا برای زنبور ها بسیار جذاب است! پس اگر قصد نگهداری از آستارانتیا را دارید، باید میزبان زنبور ها هم باشید
.
اگر در آپارتمان ساکن هستید، می توانید با خرید گلدان گل طراوت را در فضای خانه بیاورید.

روش نگهداری آستارانتیا ستاره گون

در این قسمت با ما همراه باشید تا روش نگهداری گیاه آستارانتیا ستاره گون را بدانید.

نور مورد نیاز و دمای مناسب

آستارانتیا برای رشد به نور کامل خورشید نیاز دارد. البته فراموش نکنید که در چنین شرایطی باید آبیاری مرتبی نیز داشته باشد.
البته جای نگرانی نیست، چون آستارانتیا گیاه تطبیق پذیری است و می‌تواند در سایه نیز رشد خوبی داشته باشد.
شرایط ایده‌آل این است که آستارانتیا را در نقطه‌ای قرار دهید که در ساعاتی از روز، نور کافی را دریافت می‌کند و در باقی روز سایه کمی نیز دارد. داشتن سایه برای این گیاه ضروری است، چون مانع از سوختن برگ‌های آن می‌شود
.
آستارانتیا می‌تواند سرمای شدید زمستان و سایر شرایط دشوار محیطی را تحمل کند، اما هوای گرم و مرطوب برای آن خوشایند نیست. در واقع ترکیب رطوبت و گرمای شدید برایش مشکل ساز است.

روش آب‌دهی

این گیاه برای بقا و جلوگیری از بیماری‌های مختلف، به داشتن خاکی مرطوب نیاز دارد. مطمئن شوید که در فصل‌های گرما گیاه را به خوبی آبیاری می‌کنید. دفعات آبیاری را در طول تابستان‌های گرم افزایش دهید. در غیر این صورت آستارانتیا سریعا پژمرده خواهد شد.
به عبارت دیگر، باید همیشه خاک آستارانتیا را مرطوب نگه دارید، چون آن نمی‌تواند دوره طولانی خشکی را تحمل کند و معمولا از بین خواهد رفت. پس بدون شک داشتن خاکی با زه‌کشی مناسب برای آن ضروری است
.

خاک و کود مناسب برای گیاه

آستارانتیا در خاک رس غنی همراه با ترکیبات مخصوص گیاهان آپارتمانی رشد چشمگیری دارد. علاوه بر این، خاک آن باید کمی اسیدی نیز باشد.
از زه‌کشی مناسب خاک غافل نشوید، خاک باید آب را به خوبی از خود عبور دهد. به طوری که گیاه در خیسی راکد خاک قرار نگیرد.
برای افزایش مواد معدنی خاک به آن برگهای خشک شده،کمپوست و یا دانه قهوه اضافه کنید و برای بهینه کردن رشد گیاه، بهتر است سطح خاک را با کمپوست و یا مالچ‌های طبیعی بپوشانید تا رطوبت در خاک باقی بماند. سالی یک الی دو بار برای تقویت گیاه از کود متعادل استفاده کنید
.
دانه‌های قهوه علاوه بر غنی کردن خاک، باعث افزایش میزان اسیدی بودن آن نیز می‌شوند.

زمان گل دادن آستارانتیا و روش نگهداری آن

شکوفه‌ آستارانتیا در اواسط تابستان ظاهر می‌شود و معمولا همراه با این فصل پایان می‌یابد. گل آستارانتیا گرد، پهن و معمولا ترکیبی از رنگ صورتی و سفید است.
این گلهای زیبا به صورت دسته‌هایی متراکم توسط برگچه‌هایی گل مانند احاطه شده‌اند. شکل خاص این گلها، باعث شده تا یادآور شعله آتش و یا یک ستاره پرنور باشند.
برای اینکه گیاه را تحریک کنید که در تابستان هم گل بدهد، باید به محض اینکه شکوفه‌ها شروع به پژمرده شدن کردند، آن ها را از گیاه جدا کنید. این کار را با قیچی و یا ابزار مخصوص باغبانی انجام دهید.
آستارانتیا گیاهی بسیار پرکار بوده و شخصا برای خود گرده افشانی می‌کند
. پس اگر می‌خواهید از این کار جلوگیری کرده و در عین حال در آینده گلهای زیباتری داشته باشید، حتما طبق دستور بالا عمل کرده و گلها را قبل از افتادن جدا کنید.
حتی می‌توانید گل آستارانتیا را به عنوان گلی شاخه بریده در دسته گلهای خود استفاده کنید. چون عمر این گل‌ها به طور طبیعی کوتاه است، بهتر است تا زمانی که هستند از آنها استفاده کنید! آنها در گلدان نیز جلوه بسیار زیبایی خواهند داشت.

آفات آلوده کننده و بیماری‌های گیاه

خوشبختانه آستارانتیا به طور جدی از حضور آفات و یا ابتلا به بیماری‌ها رنج نمی‌برد.
اما ممکن است مورد حمله شته و حلزون قرار بگیرد. این آفات به برگ آستارانتیا بسیار علاقمندند. پس توصیه می‌کنیم به طور مرتب سلامت برگها را چک کنید.
اگر اوضاع وخیم‌تر شود، گیاه مورد حمله کپک‌های آردی قرار خواهد گرفت.

روش تکثیر کردن آستارانتیا

این گیاه به روش کاشت بذر و تقسیم بوته تکثیر پیدا میکند و بهتر است در اوایل پاییز یا بهار انجام شود. برای تقسیم بوته با یک قیچی استریل شده وسط گیاه را برش دهید و سعی کنید بین نقاط در حال رشد فاصله بیندازید. سپس هر کدام از بخش‌ها را جداگانه بکارید. برای انجام اینکار می‌توانید کل گیاه را از خاک خارج کرده و سپس آن تقسیم کنید یا اینکه فقط به بیرون آوردن نیمی از ریشه که کار ساده‌تری است بسنده کنید.

کاربرد گیاه

آستارانتیا یکی از زیباترین گلها برای سنگفرش کردن باغچه است. آن را در زیر درختها، حاشیه باغچه و نزدیکی پله‌ها بکارید تا زمین را بسیار زیباتر کند.
آستارانتیا یک گل شاخه بریده بسیار مقاوم نیز هست و می‌تواند نقش مهمی در دسته گل‌های شما ایفا کند.
ریزوم و ساقه این گیاه نیز در تهیه دارو برای مقاصد پزشکی پرمصرف هستند.
جالب است بدانید از روغن استخراج شده از این گیاه در ترکیبات شربت معده استفاده می‌شود
.
از برگ‌های خشک شده آستارانتیا در ترکیب داروهای گیاهی به عنوان محرک دستگاه گوارش و برای کمک به سیستم هضم غذا استفاده می‌شود.

آیا آستارانتیا ستاره گون سمی است؟

این گیاه برای کودکان و حیوانات خانگی سمی است.

پاسخ به سوالات رایج درباره آستارانتیا

1. آیا این گیاه برای سگ‌ها نیز سمی محسوب می‌شود؟

بله، این گیاه برای سگ‌ها یا سایر حیوانات خانگی سمی است است و بهتر است حیوان خانگی خود را از این گیاه و گل‌هایش به طور کامل دور نگه دارید. گفتنی است میزان سمی بودن این گیاه بسیار بالاست و حتی می‌تواند کشنده نیز باشد.

2. آیا تکثیر آستارانتیا از طریق کاشت بذر امکان‌پذیر است؟

بله، بذرهای آستارانتیا در خاک مرطوب بهترین عملکرد را دارند و اگر به‌صورت گروهی کاشته شوند منظره‌ای زیبا و پر گل را ایجاد می کنند. بذر آسترانتیا برای رویش نیاز به یک دوره سرما دارد تا خواب آن‌ها شکسته شده و شروع به جوانه زدن کند. ازاین‌رو بهترین زمان برای کاشت این گیاه در اواخر پاییز است تا در این مدت بذر یک دوره سرما را سپری کرده و آماده جوانه زدن شود. جوانه‌ها در بهار رشد خود را شروع کرده و رویش خود را آغاز خواهند کرد. جالب است بدانید هر چقدر بذر آستارانتیا پیرتر باشد جوانه زدن آن بیشتر طول خواهد کشید.

3. دلیل گل ندادن این گیاه چیست؟

آستارانتیا رطوبت را دوست دارد و برای رشد و نمو نیاز به خاکی دائما مرطوب دارد. براین‌اساس اگر خاکی که آستارانتیا در آن رشد می‌کند خیلی خشک باشد، گیاه تمرکز خود را روی حفظ رطوبت و تامین نیاز برگ‌هایش می‌گذارد و در نتیجه توانایی آن برای گل دادن ضعیف خواهد شد.

4. چگونه می‌توان عمر شاخه‌های بریده آستارانتیا را افزایش داد؟

اگر می‌خواهید عمر گل‌های شاخه بریده آستارانتیا را بیشتر کنید، ظرفی که شاخه گل‌های خود را در آن‌ها قرار داده‌اید را بین یک چهارم تا نصف آن پر از آب ولرم کنید سپس غذای گل را با نسبت مناسب به آن اضافه کنید. (غذای گل به جلوگیری از رشد باکتری‌ها کمک می کند) به‌این‌شکل ماندگاری گل‌های شاخه بریده آستارانتیا بیشتر خواهد شد. دراین‌باره نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید این است که ظرفی که گل‌ها را در آن نگهداری می‌کنید تمیز و شسته باشد. همچنی سعی کنید گل را در جایی به دور از نور مستقیم خورشید، وسائل گرمایشی، سوز سرما یا ظرف میوه قرار دهید.

5. آستارانتیا زندگی در سایه را بیشتر دوست دارد یا آفتاب؟

آستارانتیا ترجیح می‌دهد در نوری غیرمستقیم و روشن زندگی کند، بااین‌حال اگر ساعات کمی از روز را در آفتاب و ساعاتی را در سایه باشد هم مشکلی ندارد. نکته مهمی که دراین‌باره لازم است بدانید این است که آفتاب شدید و دائم می‌تواند باعث سوختن برگ‌های آستارانتیا و آسیب به آن شود.

6. بهترین ترکیب خاک برای گیاه کدام است؟

گل آستارانتیا در خاک سنگین و مرطوب رشد می‌کند؛ ازاین‌رو بهترین ترکیب خاک برای این گیاه شامل مقدار زیادی از مواد آلی مثل کمپوست خانگی‌ و کود خوب پوسیده‌شده یا خاک برگ است.

7. دلیل زرد شدن برگ‌های آستارانتیا چیست؟

دلایل مختلفی برای زرد شدن برگ‌های آستارانتیا وجود دارد که مهم‌ترین آن‌ها نور بیش‌ازحد خورشید است؛ به‌طوری‌که اگر این گیاه بیش‌ازحد در معرض نور مستقیم باشد دچار سوختگی برگ می‌شود. علاوه‌بر این مورد دمای بیش‌ازحد محیط یا کوددهی بیش‌ازحد نیز می‌تواند باعث زرد شدن برگ‌های آستارانتیا شود.

8. آیا این گیاه به هرس کردن نیاز دارد؟

بستگی به خودتان دارد، شما می‌توانید پس از پایان گل‌دهی آستارانتیا با قطع شاخ و برگ‌های قدیمی آن تا نزدیکی زمین آسترانتیا خود را به تولید شاخ و برگ‌های تازه و گل‌های جدید ترغیب کنید.

از چه راه‌هایی می‌توان رطوبت مورد نیاز گیاهان آپارتمانی را تامین کرد؟



میزان رطوبت مناسب در رشد و سلامت گیاهان آپارتمانی نقش به‌سزایی دارد. به طوری که کمبود رطوبت می‌تواند به تدریج باعث از بین رفتن گیاهان نیز شود. پس تامین رطوبت مناسب برای گیاهان آپارتمانی، کاری ضروری و مهم در هنگام نگهداری از آن‌هاست. البته در هنگام خرید گیاهان آپارتمانی نیز باید به این نکته توجه داشته باشید و گیاهانی را خریداری کنید که مناسب محیط خانه شما، از نظر میزان رطوبت مورد نیاز باشند.

مقدمه

بیشتر گیاهان در محیط زندگی‌شان علاوه بر نور و آب به مقدار قابل قبولی رطوبت هم نیاز دارند. ضمن اینکه بعضی از گیاهانی که زندگی انگلی دارند مثل خزه، سرخس، بروملیادها و ارکیده‌ها نیز آب را از طریق برگ‌هایشان جذب می‌کنند پس داشتن محیط مرطوب‌تر باعث می‌شود که رشد و زیبایی بیشتری داشته باشند. در نتیجه تامین رطوبت برای گیاهان از جمله ارکان نگهداری از گیاهان به‌شمار رفته و برای فراهم کردن شرایطی عالی برای رشد گیاهان‌تان، لازم است رطوبت مورد نیازشان را تامین کنید. ازاین‌رو در این مطلب قصد داریم در مورد تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی و روش های موثر برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی را برای شما شرح دهیم. درنتیجه اگر گیاه یا گیاهان رطوبت دوست داشته و برای تامین رطوبت گیاه یا گیاهان خود، چالش دارید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

اهمیت تامین رطوبت مورد نیاز گیاهان آپارتمانی

اگر دقت کرده باشید در گلخانه‌ها رطوبت هوا از فضای بیرون بیش‌تر است. البته لازم نیست که شما هم دقیقا همان مقدار رطوبت را برای گیاهان‌تان در خانه فراهم کنید چون این کاری تقریبا غیرممکن است و ممکن است وسایل منزل‌تان به‌خاطر رطوبت زیاد هوا آسیب ببینند.
ضمن اینکه در شرایطی که رطوبت هوا زیاد باشد، ممکن است روی وسایل و کف‌پوش‌ها کپک رشد کند پس در این مورد باید حواس‌تان باشد. اما بدانید که حفظ و تامین رطوبت گیاهان در خانه یکی از نکات مهم در نگهداری
گیاهان خانگی است. چون وقتی که رطوبت هوا کافی باشد گیاهان‌تان سالم می‌مانند و رشد خوبی خواهند داشت.

موارد مهم درباره تامین رطوبت لازم برای گیاهان

  • اگر در آب و هوای گرم و مرطوب زندگی می‌کنید، گیاهان‌تان به رطوبت ۳۰ تا ۵۰ درصد در داخل خانه نیاز دارند و چون آب و هوای محل زندگی‌تان مرطوب است تا حد زیاد رطوبت مورد نیاز گیاهان شما تامین خواهد شد، اما اگر در آب و هوای سردتر و خشک‌تر زندگی می‌کنید، لازم است برای تامین رطوبت گیاه یا گیاهان خود اقدام کنید.
  • خواستگاه بسیاری از گیاهان آپارتمانی، جنگل‌های مرطوب است، به‌همین‌خاطر این گیاهان محیط نسبتا گرم( بالای ۷ درجه‌ سانتی‌گراد) و مرطوب (رطوبت ۴۰ تا ۶۰درصد) را دوست دارند که این مقدار خیلی بیش‌تر از رطوبت موجود در بیشتر خانه‌های ماست. مخصوصا در فصل زمستان که بخاری و وسایل گرم‌کننده روشن هستند و هوا را خشک می‌کنند. پس ضروری است که مقدار رطوبت هوا را برای گیاهان‌مان در حد قابل قبولی نگه دارید.

هر‌کدام از گیاهان آپارتمانی به چه میزان رطوبت نیاز دارند؟

به‌طورکلی بیشتر گیاهان خانگی در هوای خیلی خشک و بدون رطوبت آسیب می‌بینند. ازاین‌رو باید نسبت به تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی حساس باشید. برای اینکه بدانید گیاه شما چقدر به رطوبت نیاز دارد، توجه به برگ‌های گیاه‌تان کمک زیادی به شما می‌کند؛ به‌طوری‌که گیاهانی که برگ‌های ضخیم و گوشتی دارند، مقاومت بیشتری نسبت به خشکی هوا خواهند داشت و به همان نسبت گیاهان با برگ‌های نازک و ظریف کم‌ترین مقاومت را نسبت به خشکی و کمبود رطوبت دارند.

علائم کمبود رطوبت در گیاهان آپارتمانی چیست؟

  • نوک یا لبه‌ی برگ‌های گیاه زرد یا قهوه‌ای می‌شود.
  • گیاه پژمرده می‌شود.
  • برگ‌های گیاه زرد می‌شوند.
  • شاخه و برگ‌ گیاهان خشک و نازک می‌شوند.
  • نوک برگ‌ها به‌سمت داخل پیچ می‌خورد.
  • برگ‌های جدید گیاه به‌درستی رشد نمی‌کنند و بد شکل می‌شوند.
  • غنچه‌های گیاه قبل از باز شدن خشک می‌شوند و می‌افتند.

علائم رطوبت زیاد در گیاهان چیست؟

  • کپک خاکستری یا سفیدرنگ روی ساقه‌ها‌، گل‌ها و برگ‌های گیاه می‌نشیند.
  • برگ و ساقه‌های گیاه نرم و کمی زردرنگ شده و پوسیده می‌شوند.
  • در رطوبت خیلی زیاد، لکه‌های سیاه روی برگ‌ها به وجود می‌آید.

اگر گیاه‌تان دچار علائم بالا شد بهتر است هرچه سریع‌تر به آن رسیدگی کنید و اجازه ندهید که علایم بیماری یا مشکل بیشتر شود.
علاوه‌بر نشانه‌ها دو ابزار کاربردی نیز وجود دارد که می‌توانید برای تشخیص رطوبت گیاه استفاده کنید، یکی رطوبت‌سنج یا نم سنج است که رطوبت هوای اطراف گیاه را تشخیص می‌دهد و دیگری رطوبت‌سنج مخصوص خاک است که میزان آب داخل خاک گلدان را اندازه‌گیری می‌کند
.

راه‌های افزایش رطوبت گیاهان آپارتمانی

روش‌های زیادی برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی در فضای بسته مثل خانه وجود دارد. ما مفیدترین آن‌ها را انتخاب کرده‌ایم که متناسب با شرایط منزل‌ و بودجه‌ی مدنظرتان می‌توانید روش‌های مناسب را انتخاب کنید و گیاه خود را همیشه شاداب نگه دارید.

1. گیاهان خود را غبار‌پاشی یا مه‌پاشی کنید

یکی از راه های تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی غبارپاشی یا مه‌پاشی گیاه تان است. برای تامین رطوبت گیاه آپارتمانی خود از روش غبارپاشی با استفاده از یک اسپری آب‌پاش، اطراف گیاه خود را آب‌پاشی کرده و رطوبت هوای اطراف گیاه خود را بالا ببرید. تاثیر این کار موقتی است. در واقع بسته به نوع گیاه و مقدار خشکی محیط، باید چند بار در روز این کار را تکرار کنید تا یک محیط مرطوب واقعی برای گیاه‌تان درست کنید.
نکته‌ مهمی که در این باره باید درنظر داشته باشید این است که یادتان باشد هیچ‌وقت روی گیاهانی که برگ‌های پرزدار دارند، آب اسپری نکنید
. گیاهانی مثل بنفشه‌ی آفریقایی، برگ‌بیدی بنفش، گیاه پیچان‌بر یا استرپتوکارپوس از جمله گیاهانی هستند که نباید روی برگ‌هایشان آب بپاشید. چون پرز روی برگ‌ها آب را در خودش نگه‌ می‌دارد و باعث ایجاد بیماری و لکه روی برگ‌های آن‌ها می‌شود.
همچنین یادتان باشد که برای اسپری آب از آب باران، آب مقطر یا جوشانده استفاده کنید که رسوب نداشته باشد. بهتر است در هنگام اسپری کردن آب روی گیاه، آن را در سینک ظرف‌شویی، حمام یا فضای باز در سایه بگذارید تا قطرات ریز آب باعث خرابی کفپوش و وسایل چوبی منزل‌تان نشود
.

2. شرایطی شبیه جنگل برای گیاهانتان ایجاد کنید

یکی دیگر از روش‌های تامین رطوبت گیاه یا گیاهان آپارتمانی تان قرار دادن آن‌ها درکنار یکدیگر است. گیاهانی که کنار هم قرار می‌گیرند، رشد بهتر و شادابی بیش‌تری نسبت به گیاهان تنها دارند.
براین‌اساس می‌توانید گیاهان خود را کنار هم بگذارید تا رطوبت‌شان را حفظ کنند. روش دوم این است که اگر برایتان امکان دارد یا فضای بزرگی دارید، یک ظرف آب یا آب‌پاش کوچک پر از آب در وسط بگذارید و گلدان‌هایتان را دورش بچینید
.

3. در زیر گلدان گیاهان جزیره درست کنید

برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی خود می‌توانید یک جزیره درست کرده و تا مدت زیادی رطوبت گیاهان زیبایتان را تامین کنید. کافی است مقداری شن و سنگریزه‌ی تمیز را در سینی یا زیرگلدانی بزرگی بریزید طوری که کف آن را بپوشاند. سپس مقداری آب به آن اضافه کنید. در نهایت نیز گلدان‌ها را روی سنگریزه‌ها قرار دهید.
فقط یادتان باشد به‌اندازه‌ای آب در ظرف بریزید که آب از سنگریزه‌ها بالا نیاید و با کف گلدان در تماس نباشد، چراکه اگر کف گلدان با آب به‌صورت مستقیم تماس داشته باشد، گیاه‌تان به‌مرور زمان از بین می‌رود
.
شن و سنگریزه گلدان را بالای سطح آب نگه‌ می‌دارند تا ریشه‌های گیاه به‌طور مداوم با رطوبت تماس نداشته‌باشند. با گذشت زمان و بخارشدن آب از سینی، رطوبت مورد نیاز گیاه‌تان تامین می‌شود. هروقت که مقدار آب آن کم شد به آن آب اضافه کنید
.

4. از یک دستگاه بخور برای تامین رطوبت استفاده کنید

دستگاه بخور یکی از بهترین و آسان‌ترین راه‌های تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی در درازمدت است. دستگاه بخور و رطوبت‌ساز علاوه‌بر گیاهان، برای سلامتی پوست و دستگاه تنفسی خودتان نیز بسیار مناسب است و میزان رطوبت داخل خانه را مخصوصا در فصل‌های زمستان و تابستان افزایش می‌دهد.
دستگاه بخور برای گیاهان رطوبت‌دوست مثل کالاتیا، مارانتا، گیاه هوازی یا تیلاندزیا، سرخس و خزه بسیار عالی است. اگر برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی خود نگران آسیب زدن رطوبت به وسایل منزل‌تان هستید، دستگاه بخور را در جای بلندی بگذارید و آن را مستقیما روی زمین قرارندهید
.

نکاتی که در هنگام انتخاب و خرید دستگاه بخور باید در نظر بگیرید:

  • دستگاه بخور یا رطوبت‌ساز با سایز مناسب را انتخاب کنید. معمولا فروشندگان، دستگاه‌های بخور را متناسب با بزرگی فضایی که قرار است دستگاه در آن مورد استفاده قرار بگیرد، طبقه‌بندی می‌کنند. پس حواستان به این نکته باشد. مطمئنا یک دستگاه بخور رومیزی نمی‌تواند جوابگوی یک سالن بزرگ صدمتری باشد.
  • دستگاه بخوری را انتخاب کنید که به‌راحتی تمیز شود و قطعات قابل شست‌وشوی آن، به‌راحتی جدا شوند.
  • میزان صدا و نور دستگاه را درنظر داشته باشید. اگر دستگاه را در فضای مشترک یا اتاق خواب می‌گذارید و در هنگام شب استفاده می‌کنید، این نکته مهم را باید درنظر داشته باشید. واقعیت این است که صدای دستگاه بخور برای خیلی از افراد ناراحت‌کننده است. هم‌چنین خیلی از مدل‌های دستگاه‌های بخور دارای لامپ هستند که نمی‌شود آن را خاموش کرد. اگر نداشتن نور برایتان مهم است از انواع بدون لامپ یا با محفظه‌ی پوشیده انتخاب کنید یا اینکه دور مخزن را با چسب سیاه‌رنگ بپوشانید.

6. محیطی مانند یک تراریوم برای گیاهان ایجاد کنید

- تراریوم‌ یا باغ شیشه‌ای ظرفی نیمه‌باز یا دربسته است که گیاهان مینیاتوری، خاص و اغلب رطوبت‌دوست در داخل آن رشد می‌کنند. درواقع حباب شیشه‌ای که تیلاندسیا یا گیاه هوازی را داخل آن می‌گذارید، فقط به‌دلیل زیبایی و جذاب‌تر شدن گیاه نیست، بلکه محیط بسته‌ای را برای نگه‌داشتن رطوبت گیاه ایجاد می‌کند.

-  از همین موضوع می‌توانید استفاده کرده و برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی خود، محیطی شبیه تراریوم را به‌سادگی و با استفاده از یک کیسه پلاستیکی درست کنید. به‌این‌شکل  که گلدان را با یک کیسه پلاستیکی بپوشانید، طوری‌که پلاستیک با شاخ و برگ گیاه در تماس نباشد.

- پیشنهاد ما این است که برای گیاهان حساس و رطوبت‌دوست مثل سرخس تراریوم درست کنید. یک درپوش شیشه‌ای متناسب با اندازه‌ی گیاه و گلدان بخرید و روی آن بگذارید. درپوش شیشه‌ای از بخارکردن آب جلوگیری می‌کند و محیطی مرطوب و عالی برای گیاه‌تان درست می‌کند. علاوه بر درپوش می‌توانید با خلاقیت خودتان از آکواریوم‌های استفاده نشده یا بطری‌های شیشه‌ای بزرگ هم استفاده کنید.

آخرین نکات درباره تامین رطوبت مورد نیاز گیاهان آپارتمانی

  • برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی خود علاوه‌بر روش‌های بالا، آن‌ها را در جاهای مرطوب‌تر خانه گذاشته و از نقاط گرم منزل دور نگه دارید. آشپزخانه، حمام و دستشویی و اتاق شست‌وشوی لباس معمولا رطوبت بیش‌تری نسبت به بقیه‌ی اتاق‌های منزل دارند. بنابراین اگر این مکان‌ها در خانه شما نور مناسب دارند، می‌توانید گیاهان خود را در این مکان‌ها نگهداری کنید.
  • گیاهان را در فصل زمستان نزدیک بخاری، شوفاژ، شومینه و منابع گرمازا نگذارید. گرما نه‌تنها باعث از بین رفتن گیاه می‌شود، بلکه این نقاط از خشک‌ترین نقاط خانه هستند و باعث می‌شوند که گیاهان شما رطوبت‌شان را به‌سرعت از دست بدهد.
  • اگر سیستم گرمایشی منزل‌تان گرمایش از کف است، در فصل زمستان گیاهان را مستقیما روی کف زمین نگذارید. چراکه گرما باعث آسیب رساندن به آن‌ها می‌شود. برای جلوگیری از این آسیب گرمای کف خانه به گیاهان‌تان، بهتر است از میز یا سکوی کوتاه برای گذاشتن گلدان‌ها استفاده کنید.
  • گیاهان را نزدیک در ورودی یا راهرو و پنجره‌ای که همیشه باز می‌شود نگذارید، چون جریان هوا به‌سرعت رطوبت خاک و گیاه را از بین می‌برد.

همه چیز درباره گیاه فیکوس الاستیکا



یکی از مقاوم‌ترین گیاهان آپارتمانی که ظاهر جذابی نیز دارد و برای نگهداری در خانه یا محل کار بسیار مناسب است، گیاه
فیکوس الاستیکا می‌باشد. این گیاه برگ‌هایی پهن و براق دارد که بسیار زیبا و دیدنی هستند. شما نیز با خرید گیاه آپارتمانی فیکوس الاستیکا می‌توانید زیبایی و طراوت بیشتری به خانه خود ببخشید. روش نگهداری فیکوس الاستیکا نیز آسان است و می‌توانید به راحتی از آن مراقبت کنید.

شناخت گیاه فیکوس الاستیکا

گیاه فیکوس الاستیکا (معروف به گیاه لاستیکی، درخت لاستیکی، گیاه درختی لاستیک) به دلیل برگهای واکسی و ظاهر بزرگ آن یکی از گیاهان آپارتمانی محبوب است. این گیاه بخاطر داشتن برگهای بزرگ و زیبا دکوراسیون هر خانه ای را تکمیل میکند.
این گیاهان می‌توانند تا بیش از 30 متر در زیست بوم خود در جنوب شرقی آسیا رشد کنند.
به عنوان یک گیاه آپارتمانی ، فیکوس الاستیکا بین1 تا 3 متر در هر مکانی ارتفاع میگیرد.
فیکوس الاستیکا اسمش را مدیون شیره گیاهی اش است، که گاهی اوقات برای لاستیک سازی استفاده میشود. هم چنین برگهای فیکوس الاستیکا ظاهر براق و لاستیکی دارند. این گیاهان مرتفع هستند واگر نگهداری از آنها به درستی صورت گیرد برگهای زیبایی تولید میکنند.
فیکوس الاستیکا معمولا گونه هایی با رنگ سبز تیره یا برگ های رنگی دارند.
برای مثال: گونه هایی که تحت عنوان “پادشاه سیاه” یا “شرابی” نامیده میشوند، برگهای سیاه مایل به قرمز دارند.
نگهداری از فیکوس الاستیکا آسان است و اگر به دنبال یک گیاه آپارتمانی بلند هستید که مهمان هایتان را تحت تاثیر قرار دهد نگهداری از فیکوس الاستیکا ارزشمند است.
پس با ما همراه باشید تا روش نگهداری گیاه فیکوس الاستیکا را بدانید.

شرایط نگهداری گیاه فیکوس الاستیکا

کلید نگهداری از فیکوس الاستیکا تعادل است که به معنای مقدار صحیح آب و نور است.
اگر بتوانید مقدار درستی از هر دو را برایش فراهم کنید، شما یک درخت فیکوس شاد، قوی و بلند خواهید داشت.
اگر گیاه فیکوس پژمرده شد به شما خواهد گفت نیاز به نور یا آب بیشتری دارد. درباره شرایط ایده آل و مراقبت از گیاه فیکوس الاستیکا در ادامه بخوانید.

نور مورد نیاز

گیاه فیکوس نور غیر مستقیمی که گرم نباشد را ترجیح میدهد. نور مستقیم خورشید میتواند منجر به سوخته شدن برگهایش شود. میتوانید این گیاه را نزدیک به پنجره با پرده نگهدارید تا مقدار درستی از نور به گیاه برسد.
گونه های برگ رنگی این گیاه نیاز به نور بیشتر دارند تا رنگ برگهایشان بوجود آید، پس اطمینان حاصل کنید گیاه تان نور کافی دریافت میکند.

روش آبیاری

این گیاهان در طول فصل رشد یعنی در تابستان نیاز به آب بیشتری دارند. باید خاک را مرطوب نگهدارید، اما نه غرقابی.
همچنین باید برگ های گیاه را با دستمال پارچه ای نمناک تمیز کنید تا آنها را مرطوب نگهدارید و به گیاه کمک کنید نور بیشتری را جذب کند. اگر نخواهید هر برگ را دستمال بکشید مه پاشی راه دیگر است. فیکوس را در خاک با زهکشی خوب بکارید تا همیشه با پوسیدگی ریشه بجنگد.
در فصل خواب یعنی در زمستان نیاز است خاک را خشک نگهدارید اما نه خیلی خشک
.
اجازه دهید چند سانت بالای خاک بین دو آبیاری خشک شود تا مطمئن شوید آبیاری تان زیاد نیست. با پژمرده شدن برگها باید متوجه شوید که گیاه به آب بیشتری نیاز دارد.

دمای مناسب

گیاه فیکوس به طور کلی دماهای بین 15 تا 23 درجه سانتیگراد را ترجیح میدهد. اما میتواند در زمستان در دماهای پایین تا 10 درجه سانتیگراد هم زنده بماند.
مثل نیاز آبی و نوری، یک دمای خوب متعادل برای رشد این گیاه ایده آل است و هوای شرجی و مرطوب را میپسندد چون مثل هوای خاستگاهش آست، اما در دماهای پایین شرجی هم میتواند زنده بماند.
فیکوس الاستیکا به تغییرات دمایی حساس است و ترجیح میدهد در مناطق با دما و رطوبت ثابت زندگی کند.

آیا فیکوس الاستیکا سمی است؟

شیره گیاه فیکوس میتواند منجر به خارش پوست در بعضی از افراد شود. حتما بعد از حمل گیاه بخصوص اگر دستتان با شیره در تماس باشد، دست هایتان را به طور کامل بشویید. خورده شدن این گیاه میتواند باعث مشکل معده خفیف یا علائم شدیدتر مثل اسهال و استفراغ بسته به میزان مصرف شود.

آفات آلوده کننده گیاه

حشرات آردی، کرم ریز، اسکال (Scale) و شته ها از آفات رایجی هستند که می توانند در فیکوس شما خانه برگزینند.
اگر به موقع متوجه شوید میتوانید این حشرات را با محلول آب گرم و صابون یا صابون حشره کش دور کنید.

برگ‌های فیکوس الاستیکا به چه دلیل زرد می‌شوند؟

1. آبیاری نا‌درست

یکی از رایج‌ترین دلایل زرد شدن برگهای فیکوس الاستیکا، آبیاری بیش از حد یا بسیار کم آن است. بنابراین دانستن نحوه صحیح آبیاری این گیاه بسیار ضروری است.
قانون کلیدی این است که هر زمان چند سانتی متر سطحی خاک خشک شد (حدود 8 سانتی متر)، می‌توانید گیاه را به خوبی آبیاری کنید.
تشخیص این موضوع کار دشواری نیست و می‌توانید از انگشت خود کمک بگیرید : کمی سطح خاک را کنار زده و میزان رطوبت را بسنجید. اگر احساس خیسی داشتید، باید کمی صبر کنید.

2. نا‌مناسب بودن گلدان

مسئله دیگر، اطمینان از مناسب بودن گلدان است. گیاه باید در گلدانی با حفرات زه کشی متعدد کاشته شود تا بتواند زه کشی را به بهترین شکل انجام دهد. وجود این حفرات برای عبور دادن آب اضافی و جلوگیری از خیس ماندن خاک حیاتی است.

3. تغییرات ناگهانی در میزان نور و دما

سایر تغییرات محیطی، مانند تغییرات ناگهانی میزان نور و دما، نیز می‌توانند سبب زرد شدن برگهای فیکوس الاستیکا شوند. در این حالت زرد شدن نشانه تلاش گیاه برای همگام شدن با محیط است. فیکوس الاستیکا نور غیرمستقیم خورشید را ترجیح داده و باید در بازه دمایی 27-18 درجه سانتی گراد زندگی کند.

4. کمبود فضا برای رشد ریشه

زرد شدن برگهای فیکوس ممکن است نشانه‌ محصور شدن ریشه نیز باشد. اگر گیاه برای چندین سال متوالی در یک گلدان قرار بگیرد، رشد گیاه با افزایش حجم ریشه، منجر به فشرده شدن آن خواهد شد. در این شرایط باید فیکوس را به گلدانی بزرگتر منتقل کنید.
گلدانی جدید، دارای حفرات زه کشی متعدد و حدودا 2-1 سایز بزرگتر از گلدان قبلی انتخاب کنید. کف گلدان را با خاک گلدان تازه بپوشانید. حال باید گیاه را از گلدان قبلی خارج کرده و به خوبی ریشه را از خاکهای قبلی پاک کنید.
توصیه می‌کنیم ریشه را از نظر پوسیدگی یا بیماری به خوبی بررسی کرده و اگر بخش مشکوکی را مشاهده کردید، به وسیله قیچی یا تیغ تیز از سایر بخش‌ها جدا کنید. فیکوس را در گلدان جدید قرار دهید، طوری که بالای نوک توپ ریشه، چند سانتی متر پایین‌تر از لبه گلدان قرار بگیرد. گلدان را با بقیه خاک پر کرده و حدود 2.5 سانتی متر بالایی را برای آبیاری خالی بگذارید.
البته همیشه زرد شدن برگها نشانه خطرناکی نیست
!
اگر همه چیز مرتب است و نمی‌توانید مشکلی در نگهداری گیاه پیدا کنید، شاید گیاه در حال طی کردن سیکل طبیعی رشد خود است. اگر برگهای بخش پایینی گیاه در حال زرد شدن هستند، جای نگرانی نیست. این برگها، برگهای قدیمی گیاه هستند. در چنین شرایطی، گیاه را هرس کرده و مجدد از ظاهر سرسبز آن لذت ببرید. یا حتی می‌توانید صبر کنید تا این برگهای خود به خود بریزند.

برگ‌های گیاه به چه دلیل دچار ریزش می‌شوند؟

قدم اول، شناسایی دلایل احتمالی ریزش برگهای فیکوس است:

1. کم شدن فشار ترژسانس برگ‌ها

فشار ترژسانس، فشار بین پلاسما و دیوار سلول‌هاست. این فشار سبب حفظ ظاهر محکم و سالم گیاه می‌شود.
آبیاری خیلی کم/ زیاد گیاه اصلی‌ترین دلیل بروز این مشکل است. علت دیگر، میزان بالای نمک خاک است. این مقدار اضافی نمک می‌توانند عملکرد اسمز (برقراری فشار) را تحت تاثیر قرار داده و سبب پژمردگی گیاه شود.

2. کوچک بودن گلدان و نبود فضای کافی برای رشد ریشه

ریشه، قلب گیاه است. پس باید شرایط مناسب را برای رشد و توسعه ریشه فراهم کنید. گلدان‌های کوچک، سبب فشردگی ریشه شده و مانع از رشد و گسترش آن می‌شوند.

3. مناسب نبودن زهکشی خاک

خیس بودن خاک در دراز مدت، با از بین بردن ریشه مانع از رشد آن خواهد شد.

4. کم بودن نور محیط نگهداری

کمبود نور کافی یا تغییر شدید و ناگهانی میزان نور ورودی نیز می‌تواند از دیگر دلایل ریزش برگ‌های فیکوس باشد. مانند منتقل کردن گیاه از خارج به داخل خانه. نشانه بارز این مشکل، نیاز گیاه به تکیه گاهی برای قائم ماندن است. در این شرایط حتما باید شرایط نوری را بررسی کنید.

5. کم بودن رطوبت هوا

معمولا مشکلات رطوبتی فیکوس، در فصل زمستان مشاهده می‌شود.

6. کود‌دهی زیاد

کوددهی بیش از حد و حضور آفات نیز می‌تواند منجر به ریزش برگهای فیکوس شود. شته، کنه تار عنکبوتی و انواع مختلف شپشک از آفات رایج این گیاه هستند.

7. پایین یا بالا بودن دمای محیط نگهداری

دمای بسیار گرم یا بسیار سرد نیز ممکن است سبب لوله شدن و در نهایت ریزش برگهای فیکوس شود.

راه حل:

1. حل مشکلات آبیاری

آبیاری کم و زیاد، عوارض مشابهی دارند؛ به همین علت تشخیص اینکه دقیقا کدام یک از این موارد برای گیاه ایجاد مشکل کرده است کمی دشوار است. اجازه بدهید راه تشخیص را به طور خلاصه برایتان شرح دهیم :
اگر خاک خشک است و گیاه بعد از آبیاری ظاهری باطراوت پیدا می‌کند، مشکل گیاه کم آبی است.
اما اگر خاک خیس است و گیاه دچار ریزش برگها شده، گیاه در حال رنج بردن از آبیاری بیش از حد است. زرد یا قهوه‌ای شدن برگها نیز از نشانه‌های آبیاری زیاد است.

2. حل مشکلات مربوط به ریشه و خاک

برای چک کردن وضعیت ریشه، باید آن را از گلدان خارج کنید. اگر مشاهده کردید توپ ریشه بیش از حد فشرده شده است، باید گلدان گیاه را عوض کنید.
فراموش نکنید که فیکوس، باید در خاکی با زه کشی مناسب کاشته شود. ریشه را از گلدان خارج کرده و اجازه بدهید برای چند دقیقه در هوای آزاد بماند تا خشک شود. سپس گلدانی بزرگ‌تر را با خاک پر کنید و گیاه را در آن بکارید
.

3. حل مشکلات مربوط به نور

ریزش برگ‌ها در نتیجه تغییرات محیطی، امری طبیعی و قابل انتظار است. اما اگر قصد دارید فیکوس خود را از خارج خانه به داخل منتقل کنید، قبل از هر چیز باید گیاه را با شرایط جدید تطبیق دهید. پس بهتر است از لامپ‌های مخصوص گیاهان کمک بگیرید تا کمبود نور گیاه جبران شود.

4. حل مشکلات مربوط به رطوبت

فیکوس الاستیکا عاشق رطوبت است. همانطور که می‌دانید میزان رطوبت هوا در فصل زمستان کاهش پیدا کرده و سبب ریزش برگها می‌شود. حال سوال این است که چگونه رطوبت محیط را برای گیاه خود افزایش دهید. می‌توانید این کار را با روش‌های زیر انجام دهید :
- گیاه را با آب اسپری کنید. از ترکیب کردن مواد شیمیایی با این آب خودداری کنید.
- گیاه را در سینی آب و سنگ ریزه قرار دهید. یک سینی بزرگ را انتخاب کرده و داخل آن را با سنگ ریزه بپوشانید، سپس در آن آب بریزید. سینی نباید از آب لبریز شود. سپس گیاه را بر روی سنگ ریزه‌ها قرار دهید، چک کنید که زیر گلدان تماسی با آب نداشته باشد
.
- گیاه خود را در مکانی با هوای مرطوب قرار دهید. معمولا توالت و حمام مرطوب‌ترین نقاط منزل هستند
.
- تراریوم‌ها نیز ایده خوبی برای حفظ رطوبت گیاهان هستند
.

5. حل مشکلات مربوط به کود‌دهی

کوددهی بیش از حد می‌تواند سریعا به ریزش برگها منجر شود. پس بهترین راه دقت در میزان کود مصرفی است. کودها، غذای گیاهان شما هستند. هرگز سعی نکنید در سیر کردن گیاهان زیاده روی کنید. بگذارید گیاه گرسنه شود، سپس به آن کود برسانید.
فیکوس الاستیکا به میزان کمی کود نیاز دارد. در طول فصول رشد، می‌توانید هر 4-3 هفته یکبار به گیاه کود بدهید.

6. کنترل آفات و حشرات آلوده کننده

برگ‌ها و ساقه را به خوبی بررسی کنید تا بتوانید آفات را به درستی تشخیص دهید. در صورت مشاهده، گیاه را با روغن چریش یا اسپری سیر درمان کنید.
چگونه روغن چریش یا اسپری سیر را به گیاه بزنید؟
1. یک قاشق غذاخوری روغن چریش یا عصاره مایع سیر را در 1.5 لیتر آب حل کنید. برای اثربخشی بیشتر، بهتر است از هر دو استفاده کنید
.
2. محلول را در یک بطری اسپری دار بریزید
.
3. تا زمان ناپدید شدن آفات، هفته‌ای یکبار این محلول را به برگها اسپری کنید
.

برگ‌های فیکوس الاستیکا به چه دلیل خشک و قهوه‌ای می‌شوند؟

علت این مشکل، نامناسب بودن آبیاری است. در این صورت دو حالت ایجاد می‌شود :
- اگر برگ‌ها ضمن قهوه‌ای شدن، خشک و شکننده نیز شدند، یعنی گیاه دچار کم آبی است. اگر فیکوس آب کافی دریافت نکند، برگ‌ها به مرور زمان خشک شده و گیاه ناچار می‌شود تا آنها را از خود جدا کند؛ زیرا ترجیح می‌دهد تمام انرژی باقی مانده را صرف برگهای سالم بکند. عدم دریافت نور کافی نیز می‌تواند این علائم را تشدید کند.
برای درمان، بین دفعات آبیاری فاصله ایجاد نکنید و سعی کنید همواره خاک آن را مرطوب نگه دارید
.
- اگر برگ‌ها ضمن قهوه‌ای شدن، نرم و لزج شدند، یعنی گیاه بیش از حد آب دریافت کرده است. در این صورت خاک از آب اشباع شده و ریشه نمی‌تواند آبی جذب کند. اگر خاک خیس بوده و بوی نامطبوعی داشته باشد، یعنی ریشه نیز درگیر شده است. هر زمان که یکی از این نشانه‌ها را در گیاه خود پیدا کردید، باید سریعا وارد عمل شوید
.
ابتدا باید آبیاری را قطع کرده و اجازه دهید چند سانتی متر رویی خاک خشک شود. اگر فکر می‌کنید ریشه نیز دچار مشکل شده است، گیاه را از گلدان خارج کرده و ریشه را از خاک پاک کنید. با یک قیچی تیز و تمیز، بخش‌های قهوه‌ای و سیاه ریشه را ببرید. ریشه باید سفید و محکم باشد
. اکنون می‌توانید گیاه را در خاکی تازه و گلدانی جدید بکارید.

سایر نکات مربوط به نگهداری از گیاه فیکوس الاستیکا

- سعی کنید همیشه فیکوس را در دمایی بین 10 الی 28 درجه سانتی گراد نگه دارید. این گیاه می‌تواند چند روزی سایه را تحمل کند، اما هوای سرد را خیر. پس اگر قرار است برای مدتی به تعطیلات بروید، این موضوع را مدنظر داشته باشید.
- گیاه را دور از دستگاه‌های گرمایشی/ سرمایشی و نور مستقیم خورشید قرار دهید. فراموش نکنید که فیکوس الاستیکا عاشق نور غیرمستقیم است
.
- هر چند سال یکبار، گیاه را به گلدان بزرگتری منتقل کنید
.- برگ‌ها را غبارروبی کنید. برای این کار، می‌توانید روغن چریش را به آنها اسپری کنید.
- برگ‌های زرد را از گیاه جدا کنید، زیرا راهی برای بازیابی آنها وجود ندارد
.- می‌توانید برای قرار دادن گیاه در معرض بهترین میزان نور، مکان آنرا تغییر دهید. اما هرگز در فصل زمستان ان را در کنار پنجره‌ای باز قرار ندهید.

روش عوض کردن گلدان گیاه

شما باید گلدان فیکوس تان را عوض کنید تا رشد کند. ممکن است هر چند سال یک بار یا هر سال نیاز به تعویض گلدان باشد که بستگی به میزان بزرگی گلدان و رشد گیاه دارد. اگر میخواهید گیاهتان در سایز فعلی بماند گلدانش را عوض نکنید.

روش تکثیر کردن فیکوس

آسانترین روش برای تکثیر گیاه، جدا کردن شاخه های کوچک از فیکوس سالم است که میتوانید این قلمه را در خاک یا آب ریشه دار کنید.
قبل از کاشت اجازه دهید شیره خارج شده از ساقه خشک شود.
روش دیگر برای تکثیر تکثیر هوایی
(air layering) است.
برای این منظور، یک برش در گیاه سالم ایجاد کنید و یک خلال دندان در محل برش قرار دهید. با خزه محل را مرطوب نگهدارید و یک پلاستیک دور خزه بپیچید تا آن را روی خلال دندان نگهدارد. زمانی که رشد ریشه ها را در خزه دیدید، شاخه را برش دهید و در خاک جدید بکارید.

روش هرس کردن گیاه

برای بهبود رشد فیکوس، رشد شاخه های جدید و کنترل سایز آن ، به طوریکه بیش از حد رشد نکند نیاز به هرس این گیاه دارید.
بهترین زمان هرس گیاه فیکوس الاستیکا بهار است، و در زمستان اصلا هرس نکنید و هشیار باشید که شاخه های بریده شده شیره گیاهی را آزاد میکنند که باید با دستکش این کار را انجام دهید.

مناسب‌ترین مکان برای نگهداری از فیکوس الاستیکا کجاست؟

فیکوس الاستیکا نور درخشان و غیر مستقیم خورشید را ترجیح می‌دهد. نور مستقیم و خیلی گرم خورشید سبب سوختن برگهای آن خواهد شد. بهتر است آن را در کنار پنجره‌ای نورگیر که دارای پرده‌ای نازک است قرار دهید تا بتواند نور خورشید را به بهترین شکل ممکن دریافت کند. انواع چند رنگ آن برای نمایش دادن رنگ‌های خود، به نور بیشتری نیاز دارند. پس اگر فیکوس شما چند رنگ است، باید کمی بیشتر از سایر گیاهان نور دریافت کند.
به طور کلی فیکوس تمایل دارد در دمای بین 15 الی 28 درجه سانتی گراد زندگی کند. اما می‌تواند در فصل زمستان تا دمای 10 درجه را نیز به خوبی تحمل کند. بنابر ریشه گرمسیری اش، به محیط‌های گرم و مرطوب علاقه بیشتری دارد، ولی با زندگی در محیط‌هایی با رطوبت کمتر به مشکل بر نخواهد خورد. فیکوس به تغییرات دمایی حساس است، پس آن را در مکانی قرار دهید که پیوسته دما و رطوبت ثابتی داشته باشد.

این گیاه به چه مقدار آب نیاز دارد؟

فیکوس به خاکی همواره مرطوب (بدون غرقاب شدن) نیاز دارد. اما برای تشخیص میزان صحیح آبیاری این گیاه، باید به نکات زیر آگاه باشید
چک کردن میزان رطوبت خاک
می‌توانید زمان صحیح آبیاری این گیاه را با وارد کردن سیخ چوبی (یا حتی انگشت خود) به داخل خاک بفهمید. اگر تقریبا 5 سانتی متر رویی خاک خشک بود، می‌توانید گیاه را آبیاری کنید. البته ما روش سیخ چوبی را ترجیح می‌دهیم، زیرا می‌توان سیخ را به نزدیکی ریشه برد و با تکان دادن، حفراتی در اطراف آن ایجاد کرد. این حفرات به بهبود زه کشی کمک کرده و مهمترین خاصیت آنها، برقراری جریان هوا در اطراف ریشه است.
زمان آبیاری فیکوس
تعداد دفعات به اندازه گیاه، فاصله قرار گیری آن از پنجره و فصلی از سال که در آن هستیم بستگی دارد. پس باید با توجه به این موارد و تغییرات خاک، بهترین زمان آبیاری گیاه خود را پیدا کنید. هر زمان 5 سانتی متر از سطح خاک خشک شد، گیاه را آبیاری کنید.
میزان آبیاری فیکوس
این گیاه باید عمیقا آبیاری شود؛ یعنی آنقدر که آب از طریق حفرات زه کشی موجود در زیر گلدان خارج شود. اگر گلدان شما فاقد حفرات زه کشی است، باید میزان آب را ملاک قرار دهید. ارتفاع آب، باید با یک چهارم اندازه گلدان برابر باشد؛ به عبارت دیگر اگر گیاه شما در گلدانی با حجم 4 لیتر کاشته شده است، باید یک لیتر به آن آب بدهید.
نحوه آبیاری در زمستان
زمستان، زمان خفتگی فیکوس الاستیکاست. در این مدت باید خاک را تقریبا خشک نگه دارید. اما اجازه ندهید کل خاک خشک شده و رطوبت خود را از دست بدهد. اجازه بدهید سطح خاک کمی بیشتر از فصول رشد خشک شود، و سپس گیاه را آبیاری کنید. اگر در این مدت گیاه شروع به ریزش برگ کرد، یعنی به آبیاری بیشتر نیاز دارد.
تمیز کردن برگ‌ها
در فصول رشد (به ویژه تابستان) با یک دستمال نم دار، سطح برگها را تمیز کنید. این کار به برگها کمک کرده تا مرطوب بمانند و در عین حال با پاک کردن گرد و غبار، به جذب بیشتر نور کمک خواهد کرد. اگر زمان و حوصله کافی برای این کار ندارید، می‌توانید با یک اسپری آب آنها را مرطوب کنید