آشنایی با انواع مختلف گیاه برگ قاشقی و روش نگهداری آن‌ها


اگر دوست دارید یک گیاه کم توقع با روش نگهداری آسان را در خانه داشته باشید، خرید گیاه گلدانی برگ قاشقی را در نظر داشته باشید. این گیاه با تنوع زیاد گونه‌هایش شما را شگفت زده خواهد کرد. شما می‌توانید برای آشنایی بیشتر با انواع گونه‌های برگ قاشقی یا پپرومیا به گل فروشی آنلاین تهران مراجعه کنید. اما اگر  دوست دارید درباره روش نگهداری گیاه برگ قاشقی نیز بیشتر بدانید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

درباره گیاه برگ قاشقی

پپرومیا یا برگ قاشقی از گیاهان شگفت‌انگیز آپارتمانی اند که ویژگی‌های مثبت زیادی دارند و همین ویژگی‌ها باعث شده که به یکی از گیاهان ایده‌آل و محبوب آپارتمانی تبدیل شوند.
برگ‌های زیبا که انواع مختلفی دارند، با شرایط نامساعد محیط زندگی تا حد زیادی کنار می‌آیند و می‌توانند یکی از گیاهان ایده‌آل برای شما باشند که دوست دارید گیاه جدیدی را به مجموعه‌ی گیاهان‌تان اضافه کنید.
برگ‌ها‌ی زیبا، براق و سبز رنگ این گیاه باعث شده که برگ قاشقی در تمامی لیست‌ های خرید گل و گیاه آپارتمانی نقش مهمی را ایفا کند.
گیاه برگ قاشقی بومی مناطق استوایی است. و به خاطر برگ‌های زیبا و تقریبا دایره‌ای شکل که شبیه قاشق است، پرورش داده می‌شوند.
گیاه برگ قاشقی گل های جذابی ندارد. اندازه گیاه برگ قاشقی کوچک است و ارتفاع آن در داخل خانه گاها به بیش از ۳۰ سانتی‌متر و نهایتا تا 60 سانتی متر میرسد.
همین کوچک بودن گیاه آن را در دسته گیاهان ایده‌آل برای خانه‌های آپارتمانی و فضاهای کوچک قرار داده. ساقه‌های گیاه قاشقی معمولا ضخیم و محکم است و برگ‌های سفت و گوشتی دارد که این ویژگی‌ها شبیه به ساکولنت‌ها است.

انواع مختلف گیاه برگ قاشقی

قاشقی گونه‌های بسیار متنوعی دارد که به عنوان گیاه آپارتمانی پرورش داده می‌شوند و در این‌ قسمت قصد داریم محبوب‌ترین گونه‌های قاشقی را معرفی کنیم.

- پپرومیا آرگریا (Peperomia argyreia)

این پپرومیا با نام پپرومیا هندوانه‌ای هم معروف است و یکی از گونه‌های بسیار محبوب قاشقی‌هاست که به خاطر نقش‌ و نگارهای زیبای روی برگ‌هایش شناخته شده است.
در واقع این نقش‌ها شبیه به خطوط روی پوست هندوانه اند. این گونه برگ‌های سبز تیره دارد و خطوط نقره‌ای زیبا از مرکز برگ به سمت لبه‌های آن ادامه پیدا کرده است. هر برگ با ساقه‌ی کوچک قرمز به ساقه‌ی اصلی وصل شده‌است.

- پپرومیا کاپراتا (Peperomia caperata)

نام دیگر این گونه، Emerald Ripple Peperomia است که برگ‌هایش قرمز، سبز یا بنفش خیلی تیره است. روی برگ‌هایش چروک‌ دارد و این چروک‌ها حالت خاصی به آن داده است که انگار برگ‌ها چین‌خورده اند.
این گونه از انواع قاشقی‌های فشرده و کوچک است که می‌توانید از آن در تراریوم استفاده کنید یا به راحتی در پشت پنجره بگذارید. پپرومیا کاپراتا یکی از زیباترین انواع قاشقی است که به گیاه‌دوستان بسیار پیشنهاد می‌شود.

- پپرومیا ابتوسیفولیا (Peperomia obtusifolia)

نام دیگر این گونه baby rubber plant یا pepper face است. این گیاه برگ‌های همیشه‌سبز و چندساله دارد که رو به بالا رشد می‌کنند. برگ‌هایش به رنگ سبز پررنگ، بیضی‌شکل، گوشتی و ضخیم است و بلندی آن به حدود ۶۰ سانتی‌متر میرسد. این گونه هم از گونه‌های محبوب قاشقی است.

- پپرومیا اسکاندنس (Peperomia scandens)

نام‌های دیگر این گیاه، Cupid Peperomia و False-Philodendron Peperomia است. سرعت رشد آن کم است و به صورت رونده رشد می‌کند.
برگ‌هایش قلبی‌شکل و به رنگ سبز روشن است که خط زرد کم‌رنگ یا سفیدرنگی دور آن کشیده شده است. بهتر است آن را به صورت آویز در سبد بگذارید یا این‌که همه‌ی ساقه‌ها را به یک طرف گلدان خم کنید.

- پپرومیا نیوالیس (Peperomia nivalis)

این گونه یکی از انواع مینیاتوری و رونده‌ی قاشقی است که برگ‌های گوشتی و ضخیم به رنگ سبز روشن دارد. این برگ‌ها به شکل جالبی از وسط تا شده‌اند. این ویژگی جالب در میان چند گونه‌ی دیگر از قاشقی‌ها مثل Peperomia graveolens وجود دارد که زیر برگ قرمز است و برگ‌ها به سمت بالا تاشده‌اند.

نگهداری برگ قاشقی

در این قسمت به توضیح شرایط نگهداری گیاه خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.

روش آبیاری صحیح برگ قاشقی

گیاهان پپرومیا نیاز به آبیاری نامنظم دارند. یعنی بدون در نظر گرفتن زمان، هر وقت که روی خاک گلدان خشک شده بود، به آن به طور کامل آب بدهید و آن را سیراب کنید.
معمولا افراد در آبیاری گیاه قاشقی دچار مشکل می‌شوند.
در واقع آبیاری بیش از اندازه رایج‌ترین دلیل از بین رفتن گیاهان قاشقی در داخل منزل است. بیش‌تر ما دوست داریم به گیاهان‌مان لطف بیش از اندازه داشته باشیم! و آب زیادی پای گلدان‌هایشان بریزیم.
نشانه‌های آبیاری بیش از حد در پپرومیا، پوسیدگی ساقه‌ها، نرمی و زردشدن برگ‌ها، سنگین شدن گلدان و خاک گلی و آب‌دار است.

نور مورد نیاز

پپرومیا بهترین رشدش را در نور زیاد و غیرمستقیم دارد. در واقع پشت پنجره‌های رو به شرق یا جنوب خانه در تمام فصل‌های سال برای این گیاه بسیار مناسب است. تنها نکته‌ای که باید حواستان به آن باشد این است که در مقابل نور مستقیم و شدید خورشید مخصوصا در فصل تابستان قرار نگیرد، چون باعث سوختن برگ‌ها می‌شود.
اگر گیاه قاشقی را در جایی کم ‌نور بگذارید، ساقه‌هایش بلند و کشیده می‌شود چون به دنبال نور کافی می‌گردد.
اگر چنین اتفاقی افتاد به راحتی ساقه‌های بلند و اضافی‌اش را بچینید تا ظاهر کوچک‌ش را حفظ کند و سپس آن را به جای پرنورتری انتقال بدهید.

رطوبت محیط نگهداری

با وجود این‌که گیاه قاشقی به نیاز داشتن رطوبت زیاد در هوا معروف است، اما باید بگوییم که این نکته در مورد بیش‌تر گونه‌های قاشقی درست نیست.
بسیاری از انواع قاشقی برگ‌هایی شبیه به ساکولنت‌ها دارند و می‌توانند میزان رطوبت هوای کم و آبیاری نامنظم را هم تحمل کنند. بنابراین اگر رطوبت هوای محل زندگی‌تان کم است، این گیاه برای شما بسیار مناسب است.
همان‌طور که گفتیم میزان رطوبت مورد نیاز انواع قاشقی با هم متفاوت است و بهترین راهنمایی این است که به برگ‌ها نگاه کنید، هرچه ضخامت برگ‌ها بیش‌تر باشد،‌ میزان رطوبت هوای کم‌تری نیاز دارد.

خاک مناسب برای رشد گیاه

برای گیاه قاشقی‌تان از خاکی استفاده کنید که زهکشی بالایی داشته باشد. مقدار مساوی پیت‌ماس و پرلیت یا ماسه‌ی درشت برای این گیاه مناسب است.
توصیه‌ی ما این است که هر دو تا سه سال یک بار خاک آن را عوض کنید. چون منافذ بین ذرات خاک به مرور زمان بسته می‌شود و مواد مغذی‌اش را از دست می‌دهد. به همین خاطر اگر گیاه خاک تازه و مغذی دریافت کند، سالم تر خواهد بود و بهتر رشد می‌کند.

کود مناسب برگ قاشقی

در طول فصل رشد یعنی بهار و تابستان، ماهی یک بار به آن کود بدهید و گلدانش را با خاکی پر کنید که زهکشی کامل داشته باشد یعنی آب اضافی را در خودش نگه ندارد.
انواع گونه‌های قاشقی به کود خیلی کمی نیاز دارند و اگر زیاده از حد به آن‌ها کود بدهید بیش‌تر دچار مشکل می‌شوید تا زمانی که خیلی کم کود بدهید یا اصلا کود ندهید.
ما کود محلول در آب ۱۰-۱۰-۱۰‌ را به شما پیشنهاد می‌کنیم که یک مرتبه در ماه در طول فصل‌های بهار و تابستان به این گیاه بدهید.
کوددهی بیش از اندازه باعث آسیب به گیاه می‌شود و تعادل مواد غذایی موجود در خاک را از بین می‌برد. پس دقت کنید که تا حد ممکن به مقدار خیلی کم به گیاه کود بدهید.

روش هرس کردن گیاه

قاشقی از گیاهانی است که به راحتی با هرس کردن کنار می‌آید. پس نگران نباشید. یکی از دلایل محبوبیت گیاه قاشقی همین ظاهر ظریف و فشرده‌ی آن است. برای همین به راحتی آن را هرس می‌کنیم و شکل‌های زیبا به آن می‌دهیم.
به جز موارد زیبایی، بهتر است به طور مرتب هرگونه ساقه یا برگ خشکیده یا آسیب دیده را از گیاه جدا کنید. هر زمان که برگی با علایم بیماری را در گیاه دیدید، آن را بچینید و علت آن مشکل را بررسی و رفع کنید.
چون بی توجهی به بیماری یا آفت گیاه باعث می‌شود که آفت یا بیماری سراسر گیاه را بگیرد و دیگر جای بهبودی نگذارد. از طرفی ممکن است به گیاهان و گلدان‌های اطرافش هم سرایت کند.

روش تکثیر کردن گیاه

دو روش اصلی برای تکثیر قاشقی وجود دارد:
قلمه‌زدن با برگ
قلمه‌زدن با ساقه
اما نکته‌ای که باید در نظر داشته باشید این است که گونه‌های قاشقی دورنگ یا ابلق با قلمه از ساقه بهتر تکثیر می‌شوند چون با این روش رنگ‌های ابلق برگ‌ها در گیاه جدید بهتر حفظ می‌شود.

1-تکثیر از طریق قلمه برگ

ظرفی که می‌خواهید گیاهان جدید را در آن بکارید، آماده کنید و خاک آن را مقدار مساوی کمپوست مخصوص گلدان و پرلیت درنظر بگیرید.
یادتان باشد که گلدان یا ظرف و تمام وسایلی که با آن کار می‌کنید، کاملا تمیز و خشک باشند. اگر امکانش را دارید، آن‌ها را استریل کنید. چون بیماری‌های قارچی بزرگ‌ترین معضلی هستند که باعث تکثیرنشدن قاشقی می‌شوند.
یک برگ سالم از گیاه مادر را با چاقو یا قیچی باغبانی تیز و تمیز جدا کنید. می‌توانید آن را از پایین برگ و نزدیک ساقه ببرید یا کمی از ساقه هم همراه آن باشد.
شما می‌توانید از تمام برگ‌ برای تکثیر استفاده کنید اما پیشنهاد ما این است که هر برگ را به صورت عرضی به دو قسمت تقسیم کنید.
قسمت بریده‌شده‌ی برگ‌ها را داخل پودر ریشه‌زا بگذارید. پودر ریشه‌زا باعث می‌شود که ریشه‌های جدید سریع‌تر رشد کنند.
حالا با قاشق یا چاقو حفره‌ی کوچکی به عمق ۱ تا ۲ سانتی‌متر در خاک درست کنید و برگ را از قسمت بریده‌شده داخل خاک بکارید. حالا خاک اطراف برگ را با انگشت فشار دهید تا برگ در جای خودش محکم بایستد.
گلدان را کاملا آبیاری کنید. حالا روی گلدان یا ظرف را با کیسه‌ی پلاستیکی بپوشانید و گلدان را در جایی با دمای معمولی داخل خانه و در جای با نور غیرمستقیم و زیاد بگذارید.
هر چند روز یک بار به مدت چند ساعت پلاستیک روی گلدان را بردارید تا رطوبت اضافی خاک تبخیر شود و بیماری قارچی برای گیاه ایجاد نشود.
بعد از چند روز اولین چیزی که خواهید دید، ریشه‌های کوچکی است که از قسمت بریده‌شده‌ی برگ رشد می‌کنند. بعد از آن جوانه‌ی جدید رشد می‌کند و به دنبال آن برگ‌ها و ساقه‌ها مشخص می‌شوند.
وقتی که گیاهان جدید به خوبی رشد کردند و چند برگ جدید به وجود آوردند، می‌توانید آن‌ها را در گلدان‌های جداگانه بکارید.
برای انتقال گیاهان جدید به گلدان‌‌ها خیلی عجله نکنید. چون گیاه قاشقی ریشه‌ی کم‌عمقی دارد و در کنار گیاهان جدید دیگر به ندرت احساس تنگ بودن جا خواهد داشت.

2-تکثیر از طریق قلمه ساقه

بهتر است که فرآیند قلمه‌گیری را در فصل بهار انجام بدهید تا گیاهچه‌های جدید به راحتی و با سرعت رشد کنند.
مراحل قلمه گیری از ساقه هم مثل قلمه زدن برگ است.
ساقه‌ی سالمی از گیاه را جدا کنید که حداقل ۶ برگ روی آن داشته باشد.
برگ‌های پایینی ساقه را جدا کنید.
ساقه‌ را تا عمق زیادی در پودر ریشه‌زایی فرو ببرید.
حالا سوراخ کوچکی در خاک ایجاد کنید.
قلمه را در خاک گذاشته و خاک اطراف آن را فشار دهید تا قلمه در جای خودش محکم شود.
گلدان را به طور کامل آبیاری کنید.
بقیه‌ی مراحل باقی مانده کاملا شبیه به قلمه زدن برگ‌هاست که بالاتر به آن اشاره کردیم

آفات الوده کننده گیاه و بیماری‌های آن

لازم است که به لکه‌های سیاه و قهوه‌ای روی برگ‌ها توجه کنید و به سرعت به دنبال درمان آن باشید. چون احتمالا گیاه شما به بیماری‌های لکه‌ای برگ‌ها مثل Cercospora، Phyllosticta یا Rhizoctonia مبتلا شده است.
درمان آن، جداسازی فوری گیاه از گیاهان دیگر و جداکردن قسمت‌های آلوده‌ی آن است. یادتان باشد که برای جداکردن شاخ و برگ‌های لکه‌دار از قیچی استریل و ضدعفونی شده استفاده کنید.
قاشقی گیاهی نسبتا مقاوم به حشرات و آفت‌هاست، با این حال می‌تواند به راحتی مورد حمله‌ی حشراتی مثل پشه‌ی سیاه، مایت و شپشک آردآلود قرار بگیرد.
پشه‌ی سیاه، حشرات سیاه کوچکی‌اند که احتمالا تا به حال آن‌ها را روی خاک گلدان مشاهده کرده‌اید. اما جالب است که پشه‌های بالغ آسیب چندانی به گیاه وارد نمی‌کنند و لاروهای این حشره به گیاه آسیب می‌زنند که از ریشه‌ی آن تغذیه می‌کنند.
با کم‌کردن مقدار آبیاری و پوشاندن روی خاک گلدان با شن می‌توانید به کنترل این حشرات کمک کنید. یک راه خوب دیگر پاشیدن پودر دارچین روی خاک گلدان است که نتیجه‌ای بسیار عالی دارد.
شپشک آردآلود توده‌های سفیدرنگی را روی قسمت‌های پایینی برگ‌ها و ریشه ایجاد می‌کند و کپک‌ها هم معمولا در کنار این شپشک‌ها به وجود می‌آیند. گیاهانی که به این آفت‌ها آلوده شده باشند، وضعیت رشد عادی‌شان را نخواهند داشت. برای مبارزه با این آفت‌ها می‌توانید از اسپری یا حشره‌کش ارگانیک یا روغن چریش استفاده کنید.
مایت‌ها حشرات بسیار کوچکی‌اند که ممکن است مدت زیادی از دید شما دور بمانند مگر این‌که آسیب زیادی به گیاه وارد کنند و بعد از آن متوجه شوید. مایت‌ها قسمت‌هایی از برگ‌ها را خشک می‌کنند و مانع رشد طبیعی جوانه‌های جدید می‌شوند. برای کنترل این حشرات، لازم است که به تمامی قسمت‌های گیاه حشره‌کش ارگانیک بپاشید.

آیا برگ قاشقی سمی است؟

خوشبختانه این گیاه زیبا برای انسان‌ها و حیوانات سمی نیست، البته ما می‌دانیم که این گیاه مزه‌ی خوبی ندارد و لازم نیست نگران این موضوع باشید که حیوان خانگی‌تان برگ‌های این گیاه را جدا می‌کند و می‌خورد.
هم‌چنین اگر کودک نوپا دارید، نیازی به نگرانی و مراقبت خاص نیست. می‌توانید گلدان‌تان را در جای دلخواه بگذارید و نگران بیماری یا مسمومیت فرزندتان باشید.

مشکلات احتمالی گیاه

1- زرد شدن برگ‌های گیاه برگ قاشقی

دلایل مختلفی برای زردشدن برگ‌های قاشقی وجود دارد مثل آبیاری نامناسب و نور زیاد. گاهی اوقات هم گیاه به جابه‌جایی یا تغییر دمای محیط واکنش نشان می‌دهد و برگ‌هایش زرد می‌شوند.
یکی از رایج‌ترین دلایل زردشدن برگ‌های قاشقی، نور بیش از اندازه است. با وجود این‌که قاشقی به نور کامل و غیرمستقیم نیاز دارد، اما در نور زیاد به مدت طولانی و مستقیم آسیب می‌بیند.
زردشدن برگ‌ها در اثر نور زیاد ممکن است به شکل‌های مختلفی خودش را نشان بدهد. مثلا رنگ برگ‌ها به صورت یک‌دست زرد می‌شود. گاهی اوقات هم لکه‌های سوختگی روی برگ‌ها به وجود می‌آید مخصوصا در نوک برگ‌ها و لبه‌های آن.
در زمان بروز این مشکل، اگر مشاهده کردید که گلدان در طول روز، نور مستقیم وزیادی را دریافت می‌کند یا پشت پنجره‌ی رو به جنوب قرار دارد، کافی است گلدان را در جایی با نور غیرمستقیم و ضعیف‌تر بگذارید.
همان‌طور که گفتیم دلیل مهم دیگر زردشدن برگ‌ها آبیاری بیش از اندازه است که مهم‌ترین علت از بین رفتن این گیاه محسوب می‌شود. در قسمت قبلی به طور کامل در این مورد صحبت کردیم و می‌توانید با استفاده از راهنمایی‌های موجود در آن، متوجه شوید که مقدار آبیاری شما مناسب است یا نه.

2- پیچ خوردن نوک برگ‌های گیاه

این مشکل خیلی کم پیش می‌آید اما ممکن است توسط حشرات یا به علت کمبود مواد مغذی ایجاد شود.
اول گیاه‌تان را به طور کامل از نظر وجود حشره مخصوصا شپشک آردآلود بررسی کنید. این حشره نقطه‌های سفید پنبه‌ای شکل را زیر برگ‌ها یا روی ساقه‌های گیاه تولید می‌کند. اگر حشره‌ای را مشاهده کردید، برای از بین بردنش باید از حشره‌کش یا سم مخصوص آن استفاده کنید.
اگر ساقه و برگ‌ها سالم به نظر می‌رسند و حشره‌ای را مشاهده نکردید، باید گیاه را از نظرکوددهی و مواد مغذی بررسی کنید. کمبود کلسیم یکی از دلایل اصلی فرخوردن نوک برگ‌های قاشقی است و ممکن است در اثر آبیاری زیاد و خاک اسیدی گلدان به وجود بیاید.

3- چرا برگ‌های گیاه می‌ریزد؟

ریزش برگها هم می‌تواند نشانه‌ای از الگوی صحیح رشد آن باشد و هم هشداری بابت پیش آمدن مشکلات برای گیاه.
همزمان که گیاه برگهای جدید و جوان ایجاد می‌کند، برگ‌های قدیمی‌تر را می‌ریزد تا بتواند تمام انرژی و تمرکز خود را بر این برگهای جدید متمرکز کند. در این مورد، برگهای بخش پایینی گیاه دچار ریزش می‌شوند. این اتفاق کاملا طبیعی است و هیچ جای نگرانی وجود ندارد.
اما اگر گیاه شما در حال از دست دادن برگهای متعددی از بخش‌های مختلف خود است، احتمالا مشکلی جدی برای آن پیش آمده است.
اگر به تازگی گیاه خود را خریداری کرده‌اید، این ممکن است نشانه عدم نگهداری صحیح از گیاه در فروشگاه باشد. در این شرایط تنها کاری که از دست شما بر می‌آید این است که نگهداری صحیح از گیاه را ادامه دهید و امیدوار باشید که گیاه با گذشت زمان سلامت خود را بازیابد.
ریزش برگ‌ها می‌تواند نشانه آبیاری بیش از حد برگ قاشقی نیز باشد. این نکته را به خاطر بسپارید و مرتبا خاک را از نظر رطوبت چک کنید. فقط زمانی آن را آبیاری کنید که خشک شده است.
اگرچه برگ قاشقی خیلی مستعد ابتلا به بیماری و آفات نیست، اما ریزش برگ گاهی اوقات می‌تواند نشانه‌ای از هجوم آفات باشد. با دقت پشت و روی برگها را نگاه کنید اگر علامت بیماری مثل لکه، وجود حشرات و … را روی برگ‌ها مشاهده کردید، به سرعت به آن رسیدگی کنید تا مقدار آلودگی و بیماری بیش‌تر از این نشود.

4- دلیل قهوه‌ای شدن برگ‌های گیاه

ظاهر شدن لکه‌های سیاه و قهوه‌ای رنگ بر سطح برگهای این گیاه،موضوعی است که باید سریعا راهکاری برای آن بیاندیشید.
معمولا این مشکل در اثر ابتلای برگها به بیماری‌های عفونی رخ می‌دهد. بیماری‌هایی مانند سرکوسپورا، فیلوستیکتا یا ریزوکتونیا. تمام این بیماری‌ها برای برگها رخ داده و با ایجاد لکه‌های قهوه‌ای رنگ بر سطح آنها خود را نمایان می‌کنند.
راه حل این است که سریعا گیاه بیمار را از سایر گیاهان سالم دور کرده و در محیطی ایزوله قرار دهید. سپس بخش‌های آسیب دیده و درگیر را از گیاه جدا کنید. بهتر است تمام برگ‌ها را از گیاه جدا کرده و آن را به خوبی هرس کنید تا جایی که مطمئن شوید هیچ ردی از این بیماری باقی نمانده و تمام بخش‌های بیمار از گیاه جدا شده‌اند. برای هرس کردن و بریدن برگهای بیمار، از چاقوی تیز و استرلیزه استفاده کنید.

5- دلایل پژمرده شدن گیاه چیست؟

دلیل اصلی پژمردگی گیاهان قاشقی آبیاری بیش از اندازه و آبیاری کم‌تر از اندازه‌ی معمول است. خیلی‌ها تصور می‌کنند آبیاری کم‌ دلیل اصلی پژمردگی گیاه است اما جالب است بدانید که علت اصلی آن آبیاری بیش از حد است و گیاه در هر دو حالت آب کافی دریافت نمی کند.
گیاهی که آبی کم‌تر از اندازه‌ی معمول دریافت کند، معمولا برگ‌های چروک، خشک، نازک و پژمرده‌ دارد و ممکن است نوک برگ‌ها هم خشک شود.
در این زمان، اگر مقداری از خاک گلدان را بین دو انگشت‌تان بگذارید، می‌بینید که کاملا خشک است و اگر انگشت‌تان را درخاک گلدان فشار دهید، می‌بینید که تا عمق زیادی از خاک خشک است. به زبان ساده ریشه‌ی گیاه به آب دسترسی ندارد و راه حل آن همان آب‌دادن کامل گیاه و دقت به میزان رطوبت خاک است.
در مواقعی که به گیاه بیش از اندازه آب بدهید، مشکل جدی‌تر خواهد بود چون آبیاری بیش از اندازه باعث پوسیدگی ریشه و از بین رفتن آن می‌شود. اگر ریشه از بین برود، گیاه نمی‌تواند آب فراوان موجود در خاک را جذب کند. در این حالت اگر خاک را با انگشت لمس کنید، به وضوح مقدار آب زیادی را در آن حس خواهید کرد. اگر گیاه شما دچار این مشکل شده است، به سرعت به آن رسیدگی کنید و گرنه ممکن است نتوانید به راحتی گیاه‌تان را دوباره احیا کنید.
در صورتی که مشکل گیاه‌تان شدید نیست، فقط کافی است که از آب دادن به گیاه‌تان خودداری کنید و اجازه دهید که با گذشت زمان خاکش خشک شود. هر برگ و ساقه‌ای که آسیب شدید دیده، از گیاه جدا کنید و دور بریزید و سعی کنید که از این به بعد میزان آبیاری را کم‌تر کنید.
اگر گیاه‌تان به شدت پژمرده شده است، لازم است که خاک و گلدانش را عوض کنید. اول هرگونه برگ و ساقه‌ی پژمرده‌ی گیاه را ببرید. سپس گیاه را به آرامی از گلدان بیرون آورده و سعی کنید تا جای ممکن خاک خیس و چسبنده را از ریشه‌ی گیاه جدا کنید.
وقتی که ریشه‌ها را مشاهده کردید، ببینید که چند درصدشان سالم هستند و چقدر پوسیده شده و آسیب دیده‌اند. همه‌ی ریشه‌های خراب را با قیچی ضدعفونی شده جدا کنید تا پوسیدگی ریشه بیش‌تر از این نشود.
وقتی همه‌ی ریشه‌های خراب را جدا کردید، گیاه را در گلدان جدید با خاک تازه که از مقدار مساوی کمپوست گلدانی و پرلیت است، پر کنید. وقتی که گیاه را در گلدان کاشتید، مقدار خیلی کمی آب به آن بدهید و حداقل یک هفته بین آبیاری امروز تا بعدی فاصله بیندازید.
از این به بعد لازم است که با دقت بیش‌تری به گلدان‌تان آب بدهید. می‌توانید هر چند روز یک‌بار انگشتتان را در خاک گلدان فرو کنید و زمانی آن را آب بدهید که سه تا پنج سانتی‌متر از روی خاک خشک شده باشد. با این روش به احتمال زیاد گیاه‌تان دوباره زنده و سرحال می‌شود.

درباره گیاه اکالیپتوس و روش کاشت و نگهداری آن چه می‌دانید؟


اکالیپتوس یکی از گیاهانی است که شاید نام آن را بیشتر به عنوان یک گیاه دارویی برای درمان سرفه و ... شنیده باشید. اما جالب است بدانید که اگر قصد خرید گیاه گلدانی دارید نیز می‌توانید گیاه اکالیپتوس را خریداری کنید. اما برای دانستن روش نگهداری اکالیپتوس در ادامه همراه ما باشید تا به طور کامل با این گیاه آشنا شوید. پس از آن نیز می‌توانید برای خرید گیاهان گلدانی مورد نظر خود از جمله اکالیپتوس، به یک فروشگاه آنلاین گل و گیاه مراجعه کنید.

مقدمه‌ای بر گیاه اکالیپتوس

گیاه اکالیپتوس از خانواده اکالیپتیان است و در قاره استرالیا میروید.
چوب اکالیپتوس بسیار محکم است و در برابر پوسیدگی مقاومت بالایی دارد.
جالب است بدانید اکالیپتوس، غذای محبوب کوالاهای استرالیایی است!
این درخت در طبیعت استرالیا به وفور یافت می‌شود. بیشترین قسمت مورد استفاده اکالیپتوس، برگهای آن است، برگ‌های خشک شده‌ی این گیاه زیبا در ساختن کاردستی‌های تزیینی بسیار پرکاربرد هستند.
روغنی که از برگ این گیاه گرفته می‌شود نیز یکی از اصلی‌ترین روغن‌های درمانی به شمار می‌رود. خبر خوب این است که می‌توانید اکالیپتوس را هم در گلدان و هم در باغچه بکارید و از دیدن آن لذت ببرید.
به طور کلی هر زمان قصد خرید گیاه آپارتمانی را دارید به این نکته توجه کنید که شرایط عمومی نگهداری گیاه و محلی که شما قرار است از آن نگهداری کنید یکسان باشد.

موارد استفاده از اکالیپتوس

احساس می‌کنید کمی بیمار هستید؟ اکالیپتوس می‌تواند به شما کمک کند.
برگ‌های این گیاه برای مصارف مختلف پزشکی و درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند،خاصیت ضد میکروبی دارند و در درمان سرفه و گلو درد موثرند و حتی به عنوان کرم ضددرد هم عمل می‌کنند.
فقط کافی است تعدادی از برگهای آن را بردارید و کمی آب جوش بر روی آن‌ها بریزید، بخار آن را تنفس کنید تا ضمن آرام بخشی، شاهد باز شدن سینوس های خود هم باشید.
از اکالیپتوس میتوان برای خوشبو کردن محیط نیز استفاده کرد.

چگونه از اکالیپتوس نگهداری کنیم؟

اکنون نوبت به توضیح روش نگهداری از گیاه اکالیپتوس می‌رسد که در زیر به آن خواهیم پرداخت.

نور مورد نیاز

نگهداری از این گیاه بسیار ساده است. تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که آن را در یک مکان پرنور قرار دهید. تا نور مستقیم کافی به گیاه برسد. در مکان سایه و کم نور گیاه مقاومت خود را از دست میدهد.
آن را نزدیک یک پنجره نورگیر قرار دهید. وجود یک پرده نازک می‌تواند برای آن مانند فیلتر عمل کرده و به خوبی از آسیب دیدن توسط اشعه‌های مستقیم خورشید جلوگیری کند.

خاک و کود مناسب برای رشد اکالیپتوس

گیاه اکالیپتوس خیلی به خاک حساس نیست، اما خب بهتر است خاک زه کشی شده را برای اکالیپتوس انتخاب کنید. و از مخلوط خاک برگ و معمولی استفاده کنید.
راز زه‌کشی خوب، استفاده از خاک سست و متخلخل است. چنین خاکی هم ریشه را تقویت کرده و هم رطوبت را بدون نیاز به ذخیره کردن آب حفظ می‌کند.
اکالیپتوسی که در باغچه کاشته شده، نیازی به کود ندارد. دلیل این امر، شرایط محیطی خواستگاه آن، یعنی استرالیا و تازمانیاست.
در آنجا، اکالیپتوس در خاک‌های بسیار کم‌عمق رشد می‌کند. همین باعث شده تا این گیاه با شرایط طبیعی خود تطبیق پیدا کرده و به رشد کردن در خاک‌هایی با کمترین میزان مواد معدنی عادت کند. اما ماجرا برای اکالیپتوسی که در گلدان است متفاوت است. اکالیپتوس گلدانی به کوددهی ملایم ( نصف میزان توصیه شده دستور کود) نیاز دارد.
دو نوع کود را می‌توانید برای اکالیپتوس انتخاب کنید :
کودهایی که به آرامی مواد معدنی خود را آزاد می‌کنند
کودهای محلول در آب

روش صحیح آبیاری گیاه اکالیپتوس

میزان آبیاری یک گیاه اکالیپتوس به موارد مختلفی بستگی دارد، مانند نوع خاص آن گیاه، شرایط آب و هوایی محیطی، نوع خاک و زه‌کشی و میزان بارندگی.
میانگین بارندگی در نقاط مختلف دنیا متفاوت است و ممکن است از 2 سانتی‌متر تا 200 سانتی‌متر در سال تغییر کند!
به میزان بارندگی در یک صحرای گرم و خشک فکر کنید، بدیهی است اکالیپتوسی که متعلق به چنین شرایطی است به آبیاری زیادی نیاز نداشته و خودش را با کم‌آبی تطبیق می‌دهد.
از طرف دیگر، گیاهی که در جنگلهای پرباران استوایی رشد کرده نیز به آبیاری مداوم نیاز دارد. چنین گیاهی باید همواره در هوایی مرطوب با خاکی خیس نگهداری شود.
اکالیپتوس در نقاط مختلفی رشد می‌کند، یعنی هر گونه خاصی از آن متعلق به مکان خاصی از این دنیای پهناور است. پس قبل از هر چیز، باید نوع خاص اکالیپتوس خود را شناسایی کرده و سپس مطابق با خواستگاه اصلی، آن را آبیاری کنید.
اگر در محیطی گرم و مرطوب زندگی می‌کنید و تصمیم دارید از یک اکالیپتوس صحرایی نگهداری کنید، متاسفانه باید بگوییم این کار نشدنی است. می‌توان گیاهان را زیاد آبیاری کرد، اما نمی‌توان رطوبت هوا را کم کرد و شرایط اقلیمی را برای آنها تغییر داد. پس بهتر است همیشه گیاهانی را انتخاب کنید که تطابق بیشتری با محیط شما دارند.
به طور کلی، اکالیپتوسی که در گلدان کاشته شده است سریع‌تر خشک می‌شود. برای آبیاری اکالیپتوس، ابتدا به خوبی خاک را خیس کنید، تا جایی که آب از صافی از زیر گلدان خارج شود. سپس چند روز صبر کنید تا خاک خشک شود و سپس گیاه را آبیاری کنید.

چگونه اکالیپتوس را هرس کنیم؟

بهار زمان هرس کردن اکالیپتوس‌هاست. با هرس کردن می‌توانید همواره اندازه گلدان را کنترل کنید، شکل زیبای آن را حفظ کرده و با این کار آن را تقویت کنید. شاخه‌های مرده و شکسته شده را از گیاه جدا کنید و چند سانتی متر از بخش های بالایی گیاه را با قیچی مخصوص ببرید تا باعث تحریک رشد آن شود.

بررسی سمی بودن اکالیپتوس

 متاسفانه پوسته‌های ساقه و تنه این درخت صرف نظر از نوع آن، سمی هستند. همچنین مثل بسیاری از گیاهان دیگر روغن آن نیز به هر نوعی که استفاده شود از جمله استفاده روی پوست، پخش در هوا یا خوردن برای حیوانات خانگی سمی است.

چرا اکالیپتوس را گیاهی بد می‌دانند؟

این گیاه مواد مغذی و رطوبت خاک را از بین می‌برد و به‌دلیل خواص خاصی که دارد از رشد گیاه دیگر در زیر ریشه‌هایش جلوگیری می‌کند. به دلیل این عوارض جانبی، اکالیپتوس اغلب با عنوان “تروریست اکولوژیکی” یاد می‌شود. ضمن اینکه رشد این گیاه در مناطقی که بادهای شدید در آنجا می‌ورزد می‌تواند خطرناک باشد، چراکه شاخه و تنه این درخت به‌راحتی توسط باد شکسته شده و می‌تواند برای محیط اطراف و حتی افرادی که در زیر درخت در حال حرکت هستند خطرناک باشد. علاوه‌براین در صورتی که باد خیلی شدید باشد، امکان از جا در آمدن درخت به‌صورت‌کامل همراه با ریشه نیز وجود دارد.

حد اکثر ارتفاع گیاه اکالیپتوس چقدر است؟

اکالیپتوس یک درخت است که می‌تواند تا ارتفاع ۳۵ متری و به حالت گرد از سطح زمین رشد کند.

بهترین جا برای کاشت گیاه

بهتر است اکالیپتوس را در خاکی که زهکشی خوی و موقعیت آفتاب‌گیر مناسبی دارد بکارید .ضمن اینکه محل نگهداری از اکالیپتوس باید جایی باشد که از سرما و باد خشک در امان بماند. اگر اکالیپتوس شما جوان است باید درنظر داشته باشید که نوع جوان این گیاه نیازی به هرس کردن ندارد؛ در واقع هر چقدر در رشد اکالیپتوس دخالت کمتری انجام شود، اکالیپتوس شما ریشه‌هایی قوی‌تر خواهد داشت.

چگونه رشد اکالیپتوس را کنترل کنیم؟

اگر می‌خواهید رشد این گیاه را کنترل کنید و آن را کوچک نگه دارید باید به‌صورت مرتب و دقیق آن را هرس کنید. اکالیپتوس را می‌توانید تا اندازه یک درختچه هرس کنید و گیاه شما مشکلی با آن ندارد. ضمن اینکه می‌توانید برگ‌های هرس شده آن را نیز به‌جهت استفاده‌های دارویی برای استفاده شخصی یا حتی برای فروش به دیگران استفاده کنید.

نگهداری از گیاه اکالیپتوس آسان است یا سخت؟

نگهداری از اکالیپتوس وقتی که اکالیپتوس شما هنوز جوان است چندان سخت نیست؛ گیاه بسیار سریع رشد کرده و بزرگ می‌شود، اما در بلوغ باید کمی بیشتر به آن توجه کنید. بنابراین اگر قصد نگهداری از این گیاه را دارید بهتر است با یک درخت جوان شروع کنید.

روش آبیاری درخت اکالیپتوس

درختان جوان در طول ماه‌های خشک به ۳ تا ۶ لیتر آب در هر نوبت آبیاری احتیاج دارند که این نوبت‌های آبیاری می‌تواند حدودا هفته‌ای یک‌بار باشد، اما اگر گیاه شما در خاک‌های شنی و در زیر آفتاب کامل باشد فاصله بین آبیاری‌ها کمتر شده و تقریبا گیاه شما هر روز نیاز به آبیاری خواهد داشت.

روش تکثیر کردن گیاه با استفاده از قلمه

به‌این‌منظور قلمه‌های گیاه باید حداقل یک برگ جوانه زده داشته باشند تا بتوانید به‌کمک آن‌ها اکالیپتوس خود را تکثیر کنید. برای تکثیر اکالیپتوس خود از طریق قلمه زدن باید یک گلدان را با پرلیت پر کرده، هورمون ریشه را روی خاک گیاه بریزید و در نهایت نیز قلمه‌ها را داخل گلدان بکارید و روی گلدان را بپوشانید. این گیاه برای ریشه دادن نیاز به محیطی دارد که دمایی بین 25 الی 32 درجه سانتی‌گراد داشته باشد.

دلیل ترد و شکننده شدن برگ‌های گیاه

این موضوع چند دلیل دارد؛ اول اینکه گیاه شما ممکن است در تطبیق با خانه جدید یا گلدان جدیدش دچار مشکل شده باشد. درباره مورد دوم نیز باید بگوییم که این گیاه ممکن است هنگام انتقال مقداری از ریشه خود را از دست بدهد و همین مسئله باعث شده باشد تا جذب آب برای گیاه دشوار شده و گیاه را خشک نشان دهد. مورد آخر به نور مورد نیاز اکالیپتوس برمی‌گردد، به‌طوری‌که اکالیپتوس برای شادابی و داشتن برگ‌های سالم به نور کامل و مستقیم خورشید نیاز دارد و اگر چنین نباشد احتمال بروز مشکل برای آن وجود خواهد داشت.

روش ریشه دار کردن شاخه اکالیپتوس در آب

برای این کار نیمه پایینی شاخه بریده شده را به مدت 5 تا 10 ثانیه در آب فرو کنید. سپس شاخه بریده شده را تکان دهید تا شیره داخل برگ از آن خارج شود. در ادامه قلمه را در یک ظرف آب مناسب قرار دهید و در نهایت نیز برای سرعت بخشیدن به این پروسه از هورمون ریشه استفاده کنید. دراین‌باره فقط سعی کنید قلمه‌ها را به یکدیگر نچسبانید و آن‌ها را با فاصله حداقل ۸ سانتی‌متر از یکدیگر قرار دهید.

عواملی که باعث از بین رفتن درخت اکالیپتوس می‌شوند

اگر دراطراف گیاه خود از محلول‌های صنعتی برای کنترل علف هرز استفاده می‌کنید باید بدانید، که این محلول‌ها حاوی گلیفوزات یا تریکلوپیر با غلظت 50 درصد هستند که باعث از بین رفتن گیاه می‌شوند. بنابراین به این نکته توجه داشته و همچنین هیچگاه ساقه‌های گیاه را در بهار یا اوایل تابستان که شیره در ساقه بالا می‌رود هرس نکنید، چراکه این کار نیز باعث نابودی اکالیپتوس شما خواهد شد.

همه چیز درباره گل داوودی


گل داوودی یکی از گل‌هایی است که با زیبایی و رنگ‌های جذابش شما را حیرت زده خواهد کرد. معمولا از این گل زیبا در دسته و سبد‌های گل زیاد استفاده می‌شود. اما آیا می‌دانستید علاوه‌بر خرید گل داوودی به عنوان گل شاخه‌ای، می‌توانید با خرید یک گلدان از این گل، آن را در باغچه نیز بکارید؟ بله! شما پس از شناخت گل داوودی و یادگیری روش کاشت آن میتوانید آن را در باغچه یا بالکن بکارید و از زیبایی‌اش لذت ببرید. اما برای خرید سبد یا دسته‌گل داوودی نیز می‌توانید به یک گل فروشی اینترنتی سر بزنید.

شناخت گل داوودی

داوودی یکی از محبوب­ترین گل­های شاخه ­ای در جهان است. این محبوبیت بی­ دلیل نیست! داوودی تنوع زیادی در رنگ، شکل و اندازه دارد و در گلدان هم به مدت طولانی (بین 14 تا 21 روز)  باطراوت باقی می­ماند. گلی شیک و ماندگار است و حدود 2000 سال است که این گل، هر سال زیباتر از سال قبل رشد می کند و در اوایل پاییز رنگ و نشاط بی‌نظیری به محیط می‌دهد. برای سفارش گل داوودی بهترین فصل فصل پاییز است.
گل داوودی یکی از مهم‌ترین گل‌ها برای تزیین دسته گل عروس و گل یقه کت داماد است. بعضی از انواع داوودی، فقط یک لایه گلبرگ دارند، اما نوع دیگر که محبوب‌تر نیز هستند از تعداد زیادی گلبرگ در چند طبقه تشکیل شده و شکلی زیبا و وحشی دارند. در مجموع هر دو نوع از داوودی بسیار زیبا هستند که با ترکیب شدن با سایر گل‌ها دسته گلی زیبا را به‌وجود می‌آورند.
نام علمی و نام رایج داوودی، Chrysanthemum است. این واژه یک واژه یونانی و ترکیبی از واژه Chrysos، به معنی طلا؛ و واژه Anthemon به معنی گل است. این دو کلمه با هم ترکیب شده اند تا ارزش و زیبایی این گل را به تصویر بکشند. جالب است بدانید که این اسم در زبان چینی و ژاپنی هم همین معنی، یعنی گل طلایی را دارد.
با ما همراه باشید تا روش نگهداری گل داوودی و موارد مصرف و نماد آن را بدانید.

منشا پیدایش گل داوودی

این گل زیبا متعلق به آسیا و نقاط شمال شرق اروپاست. اکثر گونه­ های آن از آسیا شرقی و بخصوص چین سرچشمه گرفته اند،گل داوودی برای نخستین بار در قرن پانزدهم، و در طبیعت چین کاشته شد. این گل حدودا از سال 1798 به یک گیاه مهم در آمریکا تبدیل شد و با ایفا کردن نقشی مهم در تزیین سطوح شهری و محیط‌های عمومی، جای خود را بین مردم باز کرد و کم کم به یک گل مهم در آن کشور تبدیل شد.
این روزها نیز شاهد رنگ‌های متنوعی از داوودی هستیم از رنگ محبوب و کلاسیک این محصول یعنی زردرنگ آن گرفته تا رنگ‌های قرمز، صورتی و…

گونه‌های مختلف گل داوودی

تنوع داوودی بسیار زیاد است. حدود 40 گونه اصلی برای آن ثبت شده است که به طور طبیعی در طبیعت وجود دارند. اما امروزه با کمک علوم گیاهی و پیوند زدن انواع مختلف، هزاران نوع جدیدی از گل داوودی ایجاد شده است. ساقه داوودی بین 5 تا 15 سانتی‌متر است و پهنای گلهای آن می­تواند بین 1 تا 25 سانتی­متر متغیر باشد. رنگی که بیشتر از بقیه رایج است، داوودی زرد است. اما آن در رنگهای سفید، بنفش، یاسی، صورتی، نقره ای و قرمز هم تولید می‌شود.

گل داوودی گل درشت

نوعی زیبا از این گل است که به نگهداری و توجه زیادی نیاز دارد. آن داوودی‌های برجسته و خوش رنگی که در گل فروشی‌ها می‌بینید، از همین نوع داوودی هستند. باغبانان این گل، زمان و توجه بسیاری صرف رشد خوب و کامل این گل کرده و در تمام مدت گلدهی ( اواخر تابستان و پاییز)، نیازهای مختلف آن را شناسایی و برطرف کرده اند.

گل داوودی خوشه‌ای

این نوع داوودی، ساده ترین رشد را بین انواع مختلف داوودی دارد و واقعا ارزش هزینه کردن پول و زمان را دارد. با کاشت این داوودی در باغچه خود، حجم زیادی از رنگ و طراوت را به باغچه خود هدیه می‌دهید.

نماد و مفهوم گل داوودی در فرهنگ‌های مختلف

گل داوودی به ما می‌گوید که حتی شروع زمستان هم می‌تواند زیبا و لذت بخش باشد. داوودی نماد مثبت نگری، شادی و زندگی طولانی است. این گل زیبا در دوره ویکتوریا، به عنوان نمادی برای دوستی و آرزوهای خوب برای افرادی که به استراحت و مداوا نیاز داشتند استفاده می‌شد. داوودی در کشور ژاپن، نماد و تداعی‌گر خانواده امپراطوریست.
در فرهنگ شرقی، باور بر این است که داوودی نماد خوش­بینی و لذت است و برای صاحبش شانس می ­آورد.
چون داوودی یک گل چندساله است و هر سال چرخه حیات را از نو آغاز می‌کند، یادآور تداوم زندگی و میل به بقای انسانهاست.
و هر رنگ از آن معنای خاصی دارد به‌طوری‌که؛
رنگ سفید آن در فرهنگ ایرانی نماد وفاداری به معشوق و نماد غم و اندوه است، رنگ قرمز نماد عشق و رنگ زرد آن نماد دوست داشتن‌های یک طرفه است.
گل داوودی چند پیام مهم  دارد :
دوستی طولانی مدت
دوستی حقیقی
انرژی الهی و مثبت اندیشی
حیات ماندگار
وفاداری
ازخودگذشتگی
و عشق

آیا داوودی سمی است؟

اگر قصد خرید گل داوودی را دارید حتما به این نکته توجه کنید که تمام بخش‌های داوودی برای حیوانات خانگی سمی است و در صورت خورده شدن، باعث ایجاد التهابات گوارشی و عوارض خطرناک خواهد شد.

کاشتن گل داوودی

پس از معرفی گل داوودی و سمی بودن یا نبودن آن در بخش آخر به سراغ روش کاشت این گل زیبا می‌رویم. برای کاشت داوودی می‌توانید بذر آن را تهیه کرده یا سراغ یک ریشه قدیمی داوودی، ریشه‌ای که زمستان را پشت سر گذاشته و آماده کاشته شدن بروید، بخش‌های سالم آن را ببرید و مجدد در خاک بکارید.
البته روش سومی هم وجود دارد! که البته راحت‌تر از دو روش قبلی است، می‌توانید یک گیاه جوان داوودی را خریداری کنید و آن را به باغچه منتقل کنید، به همین سادگی!

روش نگهداری گل داوودی

در پایان نیز به توضیح روش نگهداری گل داوودی و موارد استفاده از آن خواهیم پرداخت.

نور مورد نیاز

داوودی را در مکانی قرار دهید که نور زیادی دریافت کند. مواظب باشید که نور مستقیم و بیش از حد باعث سوختن گیاه می‌شود.

دمای مناسب

سرما برای آن مطلوب نیست. پس داوودی را در فصل سرما به مکان گرمتری ببرید.

روش صحیح آبیاری

هر گاه سطح خاک کاملا خشک شد، به آن آب بدهید و در فصل رشد بیش از سایر فصول به آب نیاز دارد.
بهتر است بدانید
وقتی گل دهی داوودی به پایان رسید، حدود 20 سانتی متر از شاخه اصلی گیاه را کوتاه کنید. اینگونه با انرژی بیشتری برای سال بعد آماده می شود.

از گل داوودی چه استفاده‌هایی می‌شود؟

داوودی برای قرنها در طب چینی نقش مهمی داشت و در درمان بیماری‌های مختلف از آن استفاده می‌شد. چای داوودی بسیار محبوب است و به عنوان یک دم‌نوش آرامش بخش از آن یاد می‌شود. علاوه بر خاصیت آرام بخشی، در درمان لخته شدن خون و تقویت ریه‌ها بسیار مفید است.
در هر فنجان چای داوودی، مقدار زیادی پتاسیم، و آهن به همراه مقداری منگنز و مس وجود دارد. در یک رژیم شرقی و آسیایی، این مواد معدنی به سختی دریافت می‌شود. اما همانطور که دیدید، می‌توان به راحتی این نقص را با یک فنجان دم نوش داوودی جبران کرد. البته در مصرف آن زیاده روی نکنید، هنوز تحقیقاتی مبنی بر بی‌خطر بودن استفاده طولانی مدت آن وجود ندارد.
بر اساس فنگ شویی، این گل شادی و خنده را به خانه می‌آورد.

آشنایی با گونه‌های مختلف گیاه دراسنا و شرایط نگهداری آن


دراسنا یکی از گیاهان آپارتمانی دارای گونه‌های فراوان است که بسیار زیبا و جذاب هستند. شما با خرید گیاه گلدانی دراسنا می‌توانید جلوه خاصی به محیط خانه خود ببخشید. روش نگهداری از دراسنا نیز چندان سخت نیست و شما می‌توانید پس از خرید این گیاه از یک فروشگاه آنلاین گل و گیاه، به راحتی آن را در خانه پرورش دهید. اما در ابتدا لازم است نکات مربوط به نگهداری این گیاه را به خوبی یاد بگیرید. به همین منظور تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

معرفی گیاه دراسنا

دراسنا اصالتا متعلق به جنوب شرقی آفریقاست و گیاهی محبوب در این منطقه به شمار می‌آید. این گیاه از خانوادهٔ مارچوبه (Asparagaceae) است و به‌طور معمول در محیط‌های گرم رشد بهتری دارد، پس اگر در شهری با آب و هوای گرم زندگی می‌کنید دراسنا می‌تواند انتخاب بسیار مناسبی برای شما باشد. البته از آنجا که حتی در صورت سرد بودن هوا نیز محیط داخلی منزل دمایی متعادل دارد، پس جای نگرانی نیست، حتی اگر محیط زندگی شما آب و هوایی سرد داشته باشد.
حدود 120 گونه مختلف از درخت‌ها و درختچه‌های این گیاه زیبا در جهان کشف شده است. فرقی نمی‌کند کدام نوع از آن را دوست دارید؛ بلالی، کامپکت، برگ لیمویی و … هر کدام از انواع دراسنا ضمن دارا بودن زیبایی خاص و ویژه خود، در یک مسئله مشترک‌اند و آن هم، نیاز بسیار کم گیاه به رسیدگی است.
گیاهان این خانواده، می‌توانند بسیار بزرگ و متراکم شوند، بنابراین هرس کردن بخش بالایی گیاه برای حفظ تناسب ظاهری امری ضروری به شمار می‌آید. دراسنا در طبیعت اصلی خود رشد طولی زیادی دارد و معمولا بسیار مرتفع می‌شود، اما در شرایط آپارتمانی تا ارتفاع بسیار کمتری رشد خواهد کرد. برای مثال، دراسنا بلالی در مناطق گرمسیری آفریقا تا 15 متر رشد می‌کند، اما اگر به‌عنوان گیاه آپارتمانی نگهداری شود نهایتا به ارتفاع 120 الی 180 سانتی‌متری خواهد رسید؛ فقط کافی است نور مناسب و آب کافی برای دراسنا فراهم کنید تا برای مدت طولانی از حضور این گیاه زیبا و دلنشین در منزل خود لذت ببرید!
نکته‌ای که در نگهداری از گیاه دراسنا باید درنظر داشته باشید این است که دراسنا گیاهی سمی است، بنابراین آن را از دسترس کودک و حیوانات خانگی خود دور نگه دارید تا مبادا خیال خوردن آن به سرشان بزند!
اما بعد از معرفی و آشنایی با گیاه دراسنا نوبت به معرفی انواع آن می‌رسد:

گونه‌های مختلف گیاه

همانطور که گفتیم، دراسنا گیاهی با تنوع بالاست، اما از بین گونه‌های مختلف آن فقط چند نوع هستند که به‌صورت تجاری و در ابعاد گسترده، کاشته و فروخته می‌شوند. با اینکه نگهداری از همه انواع دراسنا آسان است، اما هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند که در ادامه شما را با 6 گونه از این گیاه آشنا خواهیم کرد:

- دراسنا برگ لیمویی (Lemon lime Dracaena)

گیاه دراسنا برگ لیمویی با برگ‌های سبز و زرد رنگ خود، ظاهری بسیار زیبا و منحصربه‌فرد دارد. علاوه‌براین، نگهداری از دراسنا برگ لیمویی مثل سایر هم‌خانواده‌هایش آسان است و برای دنیای امروزی گزینه‌ای مناسب به‌شمار می‌رود. این گیاه می‌تواند در داخل محیط خانه نیز تا حدود 2 متر رشد کند، البته در صورتی که شرایط نگهداری آن ایده‌آل باشد، اما اگر به‌هردلیلی نمی‌خواهید خیلی رشد کند می‌توانید با هرس کردن مداوم آن، اندازه آن را همیشه کوچک نگه دارید.
در نگهداری از گیاه دراسنا برگ لیمویی هر از گاهی گیاه را بچرخانید تا فتوسنتز آن به طورموثرتر و بهتری صورت بگیرد. این کار باعث بهبود رشد گیاه نیز خواهد شد.

- دراسنا پرچمی (مارگیناتا)

دراسنا پرچمی از دیگر اعضای خانواده دراسنا است که به‌عنوان گیاه آپارتمانی از آن یاد می‌شود. این گیاه درست مثل یک نخل کوچک به ارتفاع حدود 2 متر می‌رسد و برگ‌هایی سبز و باریک و تنه‌ای قائم و چوبی دارد.

دراسنا بلالی (Dracaena Fragrans)

یکی دیگر از انواع محبوب دراسنا، دراسنا بلالی است. برگ‌های این گیاه پهن و رنگی بوده و به ارتفاع 60 و پهنای 8 سانتی متر می‌رسند. اگر به برگ دراسنا بلالی نگاه کنید، تنوع خطوط سبز و زرد را به وضوح خواهید دید. کافیست کمی به این گیاه رسیدگی کنید تا برگ‌های زیبا و خیره کننده آن را ببینید. اگر به‌خوبی از آن نگهداری کنید و کمی هم خوش شانس باشید، می‌توانید منتظر شکوفه زدن گل‌های ریز سفید رنگ آن باشید!
در نگهداری از گیاه دراسنا بلالی درنظر داشته باشید که این گیاه نیاز دارد تا مدتی خشک باشد؛ به‌طوری‌که بعد از اینکه به اندازه کافی به آن آب دادید، باید تا خشک شدن کامل سطح خاک صبر کنید و مجددا به آن آب بدهید. دراسنا بلالی عاشق رطوبت است، پس سعی کنید همیشه محیط آن رطوبتی باشد. توجه داشته باشید قهوه ای شدن برگ‌های این گیاه نشانه کمبود رطوبت هواست.

- دراسنا رفلکسا (گلبانگ هند)

دراسنا رفلکسا ظاهری مرتب‌تر نسبت به دراسنا پرچمی دارد. برگ‌های سبز رنگ این گیاه خمیده و حلقوی هستند و به زیبایی با نواری زرد رنگ تزئین شده‌اند. رفلکسا بین 90 الی 120 سانتی‌متر رشد می‌کند و جز گیاهان آپارتمانی فوق‌العاده زیبا به‌شمار می‌رود.

- دراسنا کامپکت (Dracaena Compacta)

گیاه دراسنا کامپکت در اصل متعلق به جنوب شرقی آفریقاست. برگ‌های زیبا و ظریفاین گیاه و شکل خاص آن‌ها، دراسنا کامپکت را به یک گیاه آپارتمانی بسیار زیبا مبدل کرده است. رشد این دراسنا کامپکت بسیار آرام است، بنابراین اگر دنبال گیاهی هستید که پس از خرید، خیلی رشد نکرده و بزرگ نشود، قطعا دراسنا کامپکت انتخاب بسیار مناسبی برای شما خواهد بود.

- دراسنا تارزان (Dracaena Tarzan)

گیاه دراسنا تارزان ابتدا در ایالت فلوریدای آمریکا کشف شد و بعدها به‌خاطر ظاهر زیبایش به‌سرعت بین مردم سراسر جهان محبوب شد. این نوع از دراسنا برگ‌های ضخیمی داشته و گاهی ردی از رنگ صورتی نیز روی آن‌ها دیده می‌شود.
بالاخره نوبت به روش نگهداری از گیاه دراسنا می‌رسد؛

شرایط نگهداری گیاه دراسنا

همان‌طور چندین بار در طول مطلب تا اینجا اشاره کردیم، دراسنا روش نگهداری آسانی دارد، بنابراین اگر به‌تازگی پرورش گیاهان آپارتمانی را شروع کرده‌اید، می‌تواند انتخاب عالی برای شما باشد. برای اینکه شرایط ایده‌آل گیاه را برای آن فراهم کنید، لازم است چندین پارامتر که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم را درنظر داشته باشید.

میزان نور مورد نیاز گیاه

بعضی از انواع دراسنا مثل دراسنا بلالی در نور کم نیز رشد بسیار خوبی دارند، اما سایر گیاهان خانواده دراسنا، نور زیاد، فلیتر شده و غیرمستقیم خورشید را ترجیح می‌دهند و از بودن در مکانی روشن لذت می‌برند، اما فراموش نکنید که نور مستقیم خورشید به برگ‌ها آسیب می‌زند؛ مگر اینکه گیاه در طبیعت اصلی خود نیز تحت نور مستقیم خورشید رشد کرده باشد. در نتیجه مکانی را برای دراسنا انتخاب کنید که ضمن دریافت نور کافی، از تابش مستقیم نور خورشید در امان باشد.
در طول نگهداری از گیاه دراسنا به این نکته توجه داشته باشید که اگر برگ‌های گیاه کم رنگ و بلندتر شدند، یعنی گیاه به نور بیشتری نیاز دارد؛ در نتیجه برای رفع مشکل باید گیاه را به‌محیطی روشن‌تر منتقل کنید.

آب دهی به دراسنا

شهرت دراسنا، به نیاز کم آن به آبیاری است!برای این گیاه همیشه آبیاری کم بهتر از آبیاری زیاد است، اما نباید اجازه دهید که خاک گیاه کاملا خشک شود و موقع خشک شدن خاک نیز، باید آن را به‌خوبی آبیاری کنید؛ طوری‌که آب به همه قسمت‌های خاک آن برسد. برای این کار گلدان را در سینک یا ظرفی عمیق قرار داده، سپس به‌آرامی شروع به آب دادن به گلدان گیاه کنید. آبدهی به گلدان باید تا زمانی ادامه پیدا کند که آب اضافه از زیر گلدان خارج شود.
در مورد تعداد دفعات آبیاری در طول هفته و نگهداری از گیاه دراسنا باید گفت که تعداد دفعات آبیاری به ویژگی‌های محیطی گیاه مثل میزان نور ورودی، اندازه گلدان، میزان رطوبت هوا و مواردی از این قبیل بستگی دارد، مثلا در تابستان ممکن است لازم باشد هفته‌ای یکبار به گیاه آب بدهید؛ در نتیجه نمی‌توان برای این مورد تعداد مشخصی پیشنهاد کرد، اما می‌توانید با یک راهکار ساده به‌راحتی متوجه فرارسیدن زمان آبیاری شده و از روی آن تعداد دفعات آبیاری دراسنا خود را مشخص کنید. راهکار به این شکل است که باید خاک گلدان دراسنا را هر چند روز یکبار چک کنید معمولا هنگامی که نیمه بالایی خاک خشک شد، زمان مناسبی برای آبیاری دراسناست
آب مناسب برای دراسنا، آب تصفیه شده، باران و یا آب مقطر است، چراکه این گیاه نسبت به نمک و املاح موجود در آب لوله‌کشی حساس است. درنظر داشته باشید که دراسنا خاک خشک را ترجیح می‌دهد و خاک همواره خیس، زمینه‌ساز ابتلای این گیاه به انواع بیماری‌های قارچی و پوسیده شدن ریشه آن است. پس یادتان باشد بیش‌ازحد گیاه را آبیاری نکرده و آب اضافه‌ای که از زیر گلدان خارج می‌شود را دور بریزید تا با گلدان در تماس نباشد، زیرا ممکن است باعث عدم تهویه هوا و ایجاد بیماری‌های قارچی در گیاه شود.

خاک مناسب برای رشد گیاه

دراسنا در خاکی غنی با مقادیر بالای الیاف طبیعی و زهکشی عالی رشد می‌کند. برای مثال، خاک گلدان حاوی زغال سنگ برای آن مناسب است و می‌تواند خاکی ترکیبی از خاک باغچه+خاک برگ+ شن یا پرلیت باشد.

روش کود‌دهی

الزامی برای کود دادن به گیاه دراسنا در طول نگهداری از آن وجود ندارد، اما قطعا کوددهی صحیح شرایط رشد گیاه را بهتر کرده و گیاهتان ضمن رشد بیشتر شاداب‌تر نیز خواهد بود. از دید درست نگاه کنیم دراسنا نیز مثل اغلب گیاهان آپارتمانی، بهتر است سالی یک یا دو بار کود مناسب دریافت کند. به‌این‌منظور کود مایع چندمنظوره گیاهان آپارتمانی یا کود امولسیون ماهی انتخابی مناسب و پاسخ‌گوی نیازهای دراسناست.
برای کوددهی به دراسنا یک واحد از کود انتخابی را در 4 برابر میزان آبی که باید به یک واحد آن اضافه کنید رقیق کرده و به خاک اضافه کنید. در طول کوددهی خاک باید حتما خیس باشد تا کود سبب سوختن ریشه نشود. یادتان باشد کوددهی تنها باید در فصول رشد گیاه یعنی از فروردین تا شهریور انجام شده و در سایر فصول سال نیازی به کوددهی به آن نیست.

دما و رطوبت مناسب محیط نگهداری

دمای محیط نگهداری از گیاه دراسنا باید بین 15 تا 24 درجه باشد، اما دمای ایده‌آل آن محدوده بالاتر از 18 درجه سانتی‌گراد است. در نظر داشته باشید که سرمای ناگهانی می‌تواند به برگ‌ها آسیب زده و آن را از بین ببرد، درنتیجه در فصول گرم سال گیاه را از دستگاه‌های سرمایشی دور کرده و در فصول سرد سال نیزدر نزدیکی پنجره و درهایی که مدام باز و بسته می‌شوند قرار ندهید.
در مورد رطوبت مورد نیاز دراسنا باید گفت که گیاهان خانواده دراسنا از تابستان‌های گرم و مرطوب لذت می‌برند. اگر در محیطی با تابستان‌های خشک زندگی می‌کنید، سعی کنید با استفاده از دستگاه‌های مرطوب‌کننده هوا یا اسپری کردن آب در اطراف گیاه، رطوبت محیط را افزایش دهید. دراسنا گیاهی گرمسیری است، پس نه تنها تابستان، بلکه هر موقعیت گرم و مرطوب دیگری برای آن دوست داشتنی است.

بهترین گلدان برای کاشت گیاه

یک گلدان خوب، باید زهکشی مناسب را برای خاک فراهم کند. پس شرط اولیه انتخاب گلدان برای هر گیاهی، داشتن حفرات زهکشی متعدد در سطح زیرین است، اما برای دراسنا چون این گیاه خاک خشک را می‌پسندد گلدان‌های سفالی مناسب هستند؛ این جنس از گلدان‌ها، خاک را بین دفعات آبیاری به‌خوبی خشک کرده و مانع از خشک شدن مطلق آن می‌شوند. یعنی دقیقا شرایطی که دراسنا برای رشد به آن نیاز دارد. درموقع خرید گلدان یادتان باشد اگر دراسنا شما کوچک است، گلدانی با حداقل اندازه 20 سانتی‌متر برای آن خریداری کرده و سراغ خرید گلدان کوچک‌تر نروید.

روش هرس کردن دراسنا

پاسخ دراسنا نسبت به هرس کردن در طول نگهداری از آن، کاملا مثبت است. برای مثال اگر می‌خواهید قد گیاه دراسنا بلالی خود را کوتاه کنید، کافیست ساقه‌های بالایی را ببرید تا پس از آن دسته‌ای از برگ‌های جدید جایگزین آنها شده و ظاهری متراکم‌تر به گیاه ببخشند.
بعد از هرش کردن حواستان باشد اگر برگ‌های قهوه‌ای به دلیل عدم دریافت نور کافی یا آبیاری بیش از حد در گیاه ظاهر شدند، آنها را جدا کنید تا برگ‌های جدید و سالم در جای آنها رشد کنند.

بررسی سمی بودن گیاه

دراسنا سمی است و در صورت بلعیده شدن، اثرات سمی خواهد داشت. عوارض این گیاه ممکن است استفراغ، تهوع، کاهش وزن، بیش فعالی دوره‌ای و یا گشاد شدن مردمک باشد. در نتیجه آن را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی (بخصوص سگ و گربه) دور نگه دارید.

روش مراقبت صحیح از دراسنا برای تشویق به گل‌دهی

دراسنا، به عنوان گیاهی برگ دار شناخته می‌شود. در واقع دلیل اصلی نگهداری از آن، لذت بردن از برگ‌های زیبای آن است، اما گاهی می‌توان انتظار داشتن شکوفه را نیز داشت! برای مثال دراسنا بلالی می‌تواند شکوفه‌های ریز، معطر و خوش رنگی ایجاد کند. برای اینکه دراسنا را به سمت گلدهی سوق دهید، کافیست گلدان آن را به اتاقی خنک و فاقد دستگاه‌های گرمایشی ببرید و آن را در هوایی خنک قرار دهید. اگر هوای خارج از خانه خنک است، می‌توانید آن را به حیاط منتقل کنید.
یادتان باشد که حداکثر دمای سرد قابل تحمل برای دراسنا، 2 درجه سانتی‌گراد است. پس مواظب باشید آن را در سرما تنها نگذارید.

روش پرپشت کردن دراسنا

برای اینکه گیاه دراسنای خود را پر پشت کنید و ظاهری بوته مانند و متراکم به آن بدهید می‌توانید از روش هرس کردن استفاده کنید. برای این‌کار با یک چاقو یا قیچی تمیز و تیز نوک ساقه‌ها را هرس کنید تا شکل دلخواه خود را از درون آن بیرون آورید. تیز بودن و تمیز بودن ابزار هرس شما اهمیت زیادی دارد در غیر این‌صورت هرس کردن می‌تواند باعث آسیب به بافت ساقه‌ها یا انتقال بیماری به گیاه شود. این اقدام را در فصل رشد گیاه انجام دهید تا گیاه بتواند خود را بازیابی کند و مجددا رشد قوی‌تر و بهتری داشته باشد.

مشکلات گیاه دراسنا در طول زمان نگهداری

مشکلات احتمالی نیز خود بخشی از نگهداری از گیاه دراسنا هستند که باید مورد بررسی قرار بگیرند. دراین‌باره باید گفت که آفات و بیماری‌های مختلف، به ندرت برای دراسنا رخ می‌دهند، اما فلوراید موجود در آب، ممکن است سبب زرد یا قهوه‌ای شدن برگ‌های گیاه شود. در این صورت باید برای حل مشکل، از آب مقطر یا آب باران برای آبیاری گیاه استفاده کنید. این نشانه‌ها ممکن است در اثر کم بودن رطوبت محیط نیز پدیدار شوند، پس بهتر است کمی سنگریزه در زیر گلدانی بریزید. این سنگریزه‌ها آب خارج شده از زیر گلدان را جذب کرده و فضایی مرطوب در اطراف گیاه ایجاد می‌کنند. اگرچه که وسعت این رطوبت زیاد نیست، اما می‌تواند به گیاه کمک شایانی بکند. این موارد تنها بخشی از مشکلات احتمالی در مورد زرد یا قهوه‌ای شدن برگ‌های گیاه دراسنا هستند و در ادامه به‌طور کامل به این دو مورد و دلیل ریزش برگ‌های دراسنا خواهیم پرداخت.

- قهوه‌ای شدن برگ‌های گیاه

در طول نگهداری از گیاه دراسنا لکه‌های قهوه‌ای به دلایل مختلفی ظاهر می‌شوند، اما اغلب اوقات، نامناسب بودن آبیاری علت اصلی است. پس از شرح دلایل بهتر است ابتدا منظور از قهوه‌ای شدن برگ را بدانید، منظور از قهوه‌ای شدن برگ‌های دراسنا یکی از 3 مورد زیر است:

  • لکه‌های قهوه‌ای و خشک روی بعضی از برگ‌ها
  • قهوه‌ای شدن نوک برگ‌ها
  • و نقاط ریز و قهوه‌ای که با نوار زرد رنگ احاطه شده‌اند

حال که دقیقا منظور از قهوه‌ای شدن مشخص شد، نوبت بررسی علل اصلی است؛

- نا‌منظم بودن فواصل آبیاری

اگر شاهد قهوه‌ای شدن نوک برگ‌های دراسنا یا ظهور لکه‌های قهوه‌ای رنگ بودید، به احتمال قوی مشکل عدم پیوستگی دفعات آبیاری است؛ چراکه اینکار باعث خشکی بیش‌ازحد شده و اگر خاک بیش از حد خشک شود نیز، نوک برگ‌ها قهوه‌ای شده و لکه‌های مختلف در سطح آن پدیدار خواهد شد.

روش درمان:

بهترین روش برای تشخیص زمان صحیح آبیاری از طریق کنار زدن سطح خاک است. به‌این‌منظور چند سانتی‌‌متر از عمق خاک را کنار بزنید و رطوبت آن را بسنجید. اگر خشک بود، بهتر است گیاه را آبیاری کنید.
این کار را باید هر 10-7 روز، را تکرار کنید و اجازه ندهید بیش‌ازحد بین دفعات آبیاری وقفه ایجاد شود. در فصل تابستان توجه به این مورد از اهمیت بالاتری برخوردار است، چراکه معمولا محیط داخلی منازل در فصل زمستان، گرم و خشک است و خاک آن زودتر خشک می‌شود.

- پایین بودن کیفیت آب

اگر متوجه حضور نقاط قهوه‌ای در نوک و لبه برگ‌ها شدید، احتمالا گیاه با کیفیت آب به مشکل برخورده است. وجود کلر و یا فلوئور در آب لوله کشی، یا تجمع نمک‌ها در خاک این علائم را ایجاد خواهد کرد.

روش درمان:

ظرفی مناسب انتخاب کرده و آب لوله کشی را در آن بریزید. اجازه دهید حداقل برای 24 ساعت، بدون درپوش باقی بماند. به‌این‌شکل کلر و فلوراید موجود درآب تبخیر شده و آب برای گیاه ایده‌آل‌تر خواهد شد. اگر تجمع رسوبات سفیدرنگی را در سطح خارجی گلدان مشاهده کردید (بخصوص نزدیک حفرات زه کشی)، نشانه‌ نمک اضافی است، بهتر است به‌جای آبی که 24 ساعت استراحت کرده است، آب جوشانده، آب مقطر یا آب باران استفاده کنید. به‌این‌شکل هم گیاه حال بهتری خواهد داشت و هم املاح اضافی آن خارج خواهند شد.

- ابتلای گیاه به بیماری لکه برگی

اگر در سطح برگ دراسنا، لکه‌های قهوه‌ای پوشیده شده با نوار زرد رنگ ایجاد شده‌اند، گیاه شما به بیماری لکه برگی مبتلا شده است. حمله قارچ‌ها و باکتری‌ها به گیاه، ضمن ایجاد لکه قهوه‌ای رنگ، حاشیه زرد رنگی نیز در پی خواهد داشت. درواقع این حاشیه زرد مکان تغذیه این میکروارگانیسم‌های ناخوانده است. چنین لکه‌هایی منحصر به یک شکل خاص نبوده و در ظاهر، اندازه و رنگ متفاوت هستند.

روش درمان:

بلافاصله برگ‌های بیمار را جدا کرده و گیاه را از سایر گیاهان جدا کنید و آن را به مکانی منتقل کنید که هیچ گیاه دیگری آنجا نباشد.
برای درمان لکه برگی، بهتر است این ترکیب خانگی را درست کنید و آن را به تمام نقاط گیاه که دارای لکه‌های قهوه‌ای رنگ هستند اسپری کنید؛ به‌این شکل که دو قاشق غذاخوری جوش شیرین را با دو قاشق غذاخوری روغن معدنی مخلوط کنید. یادتان باشد این ترکیب را قبل از مصرف به‌خوبی تکان بدهید.

زرد شدن برگ‌ها

زرد شدن برگها، نشانه‌ نامناسب بودن شرایط است. در این صورت باید سریعا وارد عمل شوید.
برگ‌های زرد، چنین ویژگی‌هایی دارند:

  • رنگ سبز خود را از دست داده و رنگ پریده هستند.
  • ظاهر محکم و شکننده برگ، به شکلی نرم و افتاده تبدیل می‌شود.
  • به‌جای رشد به سمت بالا، می‌افتند و به سمت زمین خم می‌شوند.
  • لکه‌های زرد-قهوه‌ای، در مرکز یا لبه برگ ایجاد می‌شوند، جایی که مرگ و خشک شدن برگ از آنجا آغاز می‌شود.

برگ‌های جوان‌تر (واقع در بخش بالایی) نسبت به برگ‌های قدیمی (واقع در بخش پایینی) گیاه، کمتر در خطر زرد شدن هستند. این نشانه‌ها در طی چندین هفته ظاهر می‌شوند، درنتیجه اگر تغییرات گیاه را به‌خوبی زیرنظر داشته باشید می‌توانید سریعا مشکل را برطرف کنید.
و اما دلایل زرد شدن برگ‌های دراسنا:

- کوچک بودن بیش از حد گلدان

رشد ریشه در مرور زمان، سبب متراکم شدن آن می‌شود. اگر گردش هوای کافی برای این سیستم فراهم نباشد، گیاه دچار مشکلات مختلف اعم از زرد شدن برگ‌ها خواهد شد. در این حالت برای مشکل زرد شدن برگ گیاه، آن را به گلدان بزرگ‌تری منتقل کرده و خاکی متخلخل برای آن انتخاب کنید.

- آبیاری بیش از حد نیاز گیاه

این مورد، رایج‌ترین دلیل زرد شدن برگ‌ها در طول نگهداری از دراسناست. این گیاه نمی‌تواند با میزان بالای آب تطبیق پیدا کند، در نتیجه این مسئله از طریق زرد شدن برگ‌ها بروز پیدا خواهد کرد.
برای مطمئن شدن از اینکه به دلیل آبیاری بیش‌ازحد گیاه شما برگ‌هایش زرد شده است، اگر می‌توانید نگاهی به ریشه بیندازید و در صورت خیس بودن خاک اطراف آن و داشتن حالتی باتلاقی، اجازه دهید کاملا خشک شده و آبیاری را تا آن موقع متوقف کنید.

- کمبود عناصر لازم برای رشد گیاه

گاهی اوقات، مشکل زردی برگ‌های دراسنا به کود باز می‌گردد. کمبود نیتروژن می‌تواند سبب زرد شدن برگ‌ها شود. اگر شرایط محیطی برای گیاه فراهم بود، اما برگ‌های آن زرد شدند، باید به این مورد شک کنید. در این صورت، از کودی با مقادیر بالای نیتروژن استفاده کنید.

- آبیاری با آب سرد

یکی دیگر از دلایل زرد شدن برگ‌های دراسنا در طول نگهداری از آن، آبیاری گیاه با آب سرد است. آبیاری گیاه دراسنا با آب سرد، به آن شوک وارد می‌کند. در نتیجه اگر دراسنا خود را با آب سرد آبیاری کرده‌اید ممکن است زرد شدن برگ دراسنای شما در نتیجه همین شوک ایجاد شده باشد. برای اینکه با چنین مشکلی مواجه نشوید یادتان باشد که دمای آب، باید همیشه چند درجه از دمای محیط گرم‌تر باشد.

- کمبود رطوبت

خشک بودن بیش‌ازحد هوا تقریبا سبب زرد شدن برگ گیاهان از هر نوعی خواهد شد و دراسنا نیز از این قاعده مستثنی نیست. همان‌طور که گفتیم، دراسنا گیاهی گرمسیری است و به زندگی در محیط‌های مرطوب عادت دارد. پس لازم است رطوبت هوای اطراف آن را افزایش دهید. به‌این‌منظور آن را در نزدیکی دستگاه‌های گرمایشی/ سرمایشی قرار ندهید و سعی کنید با اسپری کردن آب در اطراف آن، رطوبت کافی را فراهم کنید.

- نزدیک بودن به منابع سرمایشی یا گرمایشی

دراسنا نباید در کنار رادیاتور، شومینه، کولر، در یا پنجره باز قرار بگیرد؛ چراکه قرارگیری آن در این موقعیت‌ها می‌تواند باعث زردی برگ‌ها و ازبین رفتن گیاه شود. تغییر ناگهانی دما یا قرار گرفتن آن در حالت آستانه برای گیاه آزار دهنده‌است و به‌طورکلی هر تغییر شدید یا زیاده‌روی در هر موردی، به ضرر گیاهان تمام خواهد شد.

ریزش برگ‌های دراسنا

سومین مشکل از مشکلات احتمالی که در نگهداری از گیاه دراسنا احتمالا با آن مواجه خواهید بود، ریزش برگ‌هاست. ریزش برگ‌ها، هشداری برای شماست، اما نیاز نیست نگران شوید، گاهی ریزش بخشی از چرخه زندگی گیاه و درنتیجه امری کاملا طبیعی است؛ مثل سایر گیاهان، دراسنا نیز برای داشتن رشدی کامل‌تر، برگ‌های قدیمی را از خود جدا می‌کند. پس اگر گیاه در حال از دست دادن برگ‌هایی است که برای مدت طولانی روی گیاه بودند، این فقط یک اقدام سالم، و نظافتی شخصی برای گیاه است و جای نگرانی وجود ندارد. اما اگر تعداد زیادی از برگ‌های گیاه ناگهان دچار ریزش شدند، ماجرا فرق می‌کند. معمولا چنین اتفاقی زمانی رخ می‌دهد که قصوری از سمت شما شکل گرفته باشد. اولین احتمال آبیاری کم یا بیش از حد است و دلیل بعدی نیز به تغییرات شدید دمایی برمی‌گردد که در ادامه در مورد هر سه توضیحات بیشتری ارائه خواهیم داد.

- آب‌دهی زیاد و بیش از اندازه نیاز گیاه

معمولا هنگامی که اولین برگ‌های ریخته شده را می‌بینید، قبل از هر کار به سمت آبپاش رفته و گیاه را آبیاری می‌کنید، غافل از اینکه همین میزان اضافی آب سبب بروز این رخداد شده است. همان‌طور در بخش‌های ابتدایی و قبلی نگهداری از گیاه دراسنا گفتیم دراسنا نمی‌تواند در خاک خیس دوام بیاورد و این موضوع را با ریختن برگ‌هایش به شما نشان می‌دهد. ضمن اینکه چنین خاکی زمینه‌ساز ابتلای گیاه به انواع بیماری‌های قارچی و پوسیده شدن ریشه است.
گیاه دراسنا باید در گلدانی با حفرات زهکشی متعدد کاشته شده و ریزگلدانی نیز باید پس از هر بار آبیاری و خروج آب اضافه خالی شود تا به‌این‌شکل آب اضافی مجددا وارد خاک گیاه نشود. برای اینکه از میزان آب مطمئن شوید، بهتر است گیاه را از گلدان خارج کنید. اگر ریشه‌ها فاسد شده به نظر می‌رسیدند و خاک خیس بود، دلیل ریزش برگ‌ها آبیاری بیش‌ازحد بوده‌است. برای حل مشکل بخش‌های آسیب دیده را از ریشه جدا کرده و گیاه را در خاکی جدید بکارید.

- آب‌دهی کمتر از حد نیاز گیاه

گاهی نیز آبیاری بسیار کم می‌تواند دلیل ریزش برگ‌های گیاه دراسنا باشد. برای اطلاع از این مورد کافیست خاک بخش زیرین گلدان را لمس کنید؛ اگر خاک خشک بود یعنی ریشه خشک است و باید دراسنا خود را آبیاری کنید.

- سرما یا گرمای بیش از حد هوا

باد سرد یا گرمای بیش‌ازحد هوا نیز ممکن است از دلایل ریزش برگ‌های دراسنا باشد. اگر محیط نگهداری از گیاه دراسنا در خانه شما چنین شرایطی را دارد و برگ‌های آن می‌ریزد، تغییرات شدید دما مسبب آن است. برای حل این مسئله گیاه را به‌محیطی با دمای نسبتا ثابت منتقل کنید.
بعد از معرفی مشکلات احتمالی یکی از مهم‌ترین چیزهای که لازم است آن را بدانید، روش صحیح جدا کردن برگ یا بخش بیمار گیاه است تا به‌این‌شکل در طول نگهداری و درمان گیاه دراسنا مشکلی برای آن بوجود نیاید.

جدا کردن بخش‌های بیمار گیاه دراسنا

ما همیشه پیشنهاد می‌کنیم که قبل از همه گیر شدن مشکل، برگ‌ها یا نقاط بیمار گیاه را جدا کنید. با انجام اینکار به گیاه کمک می‌کنید تا انرژی کافی برای درمان خود داشته باشد و سالم به نظر برسد. برای اینکار باید نوک برگ‌ها یا سایر نقاط قهوه‌ای یا زرد شده گیاه را با یک قیچی استریل شده ببرید. در طول انجام اینکار مواظب باشید که فقط بخش قهوه‌ای رنگ را برش بزنید و به سایر بخش‌های سالم گیاه آسیبی نرسانید. به‌این‌منظور بهتر است برای جلوگیری از حذف قسمت‌های سالم، یک نوار بسیار باریک از بخش قهوه‌ای/ زرد را روی برگ باقی بگذارید و جدا نکنید. اما اگر تمام سطح برگ قهوه‌ای یا زرد شده است، آن را از پایه جدا کنید. انجام اینکار سخت نیست، زیرا معمولا برگ خودش به راحتی می‌شکند؛ بااین‌حال اگر برگ در اثر محکم کشیدن از گیاه جدا نشد، با یک قیچی تیز استریل شده، آن را از محل اتصال به ساقه ببرید.

روش کاشت و نگهداری گل ادریسی


ادریسی یا هورتانسیا یکی از گل‌های جذابی است که برای زیباتر کردن فضای بیرونی خانه، می‌توان آن را در باغچه کاشت. گل‌های ادریسی با رنگ‌های ملایم و شاد خود، نشاط زیادی به بینندگان می‌بخشند. این گل زیبا را می‌توانید در فصل رویش آن از بهترین گل فروشی تهران خریداری کنید. اما برای خرید گل گلدانی ادریسی و کاشت آن در باغچه، ابتدا باید درباره ادریسی و روش کاشت و نماد آن، اطلاعات بیشتری کسب کنید.

آشنایی با گل ادریسی

اگر در جست و جوی گلی جذاب برای باغچه خود هستید، بدون شک ادریسی یک انتخاب عالی است.
گل‌های ادریسی به صورت حبابی و کره مانند هستند و عموما در تابستان و بهار رشد میکنند.
ظاهر زیبا و خوش رنگ آنها ممکن است کمی فریبنده باشد و فکر کنید که نگهداری از آن­ها بسیار سخت است اما حقیقت اینگونه نیست؛ اگر شرایط ایده ­آل را فراهم کنید دیگر نیازی نیست نگران رشد آن باشید.
ادریسی انواع مختلفی دارد، چند نوع خاص آن هستند که بسته به میزان اسیدی بودن خاک تغییر رنگ می‌دهند. قبل از خرید ادریسی، از فروشنده و یا یک متخصص امور گیاهان سوال کنید که آیا نوع مورد نظر شما تغییر رنگ می‌دهد یا خیر.

تاریخچه کشف و نام گذاری گل ادریسی

نام لاتین آن به شکل خاصش بر می­گردد. گیاه شناسی به نام گرونویس این گیاه را در سال 1771 کشف کرد. گرونویس نام آن را از ترکیب دو کلمه ساخت : آب و سبو!
اگر کمی به حالت گلبرگ­های آن دقت کنید و از قدرت تجسم هم استفاده کنید،می­بینید که آن ها کمی شبیه به پارچ و یا سبوی آب هستند.
این گل پیشینه اصیلی دارد. ادریسی قرن­ها پیش در چین و ژاپن رشد می­کرده است، طبق بررسی فسیل­های قدیمی، ادریسی حدود 140 میلیون سال قبل در زمین حضور داشته است!
در آغاز شامل 80 نوع مختلف می­شد، اما امروزه با کمک پیوند زدن، این عدد بسیار بیشتر شده است.

گل ادریسی نماد چیست؟

معنی این گل کوتاه اما تاثیرگذار است. ادریسی نماد تشکر، رحمت و زیبایی است.
با توجه به تعداد زیاد گلهایی که در یک ساقه ادریسی وجود دارند، به نمادی برای صمیمیت و ثروت هم تبدیل شده است. ادریسی گلی بی­نظیر برای هدیه دادن است.

گونه‌های مختلف ادریسی

نکته خاص در مورد ادریسی، تغییر رنگ دادن گل­های آنست. دو نوع ادریسی وجود دارند که رایج­تر و خوش­رنگ­تر هستند : تازه و کلاسیک.
در آغاز فصل، شاهد انواع مختلف گونه ادریسی تازه هستیم در رنگ­های سفید، سبز، صورتی، آبی و بنفش. گل ادریسی تا زمانی که بریده نشود، به تغییر رنگ ادامه می­دهد.
پس از ادریسی تازه، ادریسی کلاسیک به بازار می­ آید، کلاسیک همان ادریسی تازه است، اما از آن تیره ­تر، براق­تر و در کل آنتیک­ تر است.
این نوع از ادریسی به دلیل عمر طولانی خود در گلدان و قابلیت خشک شدن خود معروف­تر هستند.

روش کاشت و نگهداری ادریسی

اگر قصد دارید ادریسی را بکارید، پاییز بهترین وقت است. قبل از کاشت، ریشه‌ها را بررسی کنید و از سلامت آن­ها مطمئن شوید.

روش صحیح آبیاری

ادریسی می‌تواند خشکی خاک را برای مدت کوتاهی تحمل کند. اما در حالت عادی، به میزان زیادی از آب برای داشتن رشدی سالم و عالی نیازمند است. خشک بودن خاک گلدان گیاه را دچار اضطراب کرده و به ریزش برگها منجر خواهد شد. این موضوع در مورد ادریسی گلدانی بسیار حائز اهمیت است، زیرا خاک گلدان سریعتر از خاک باغچه خشک می‌شود.
ادریسی که تحت تابش شدید نور خورشید قرار دارد، در مقایسه با ادریسی که در سایه واقع شده به آبیاری بیشتری نیاز دارد، بخصوص که گرمای خورشید بخش زیادی از آب گیاه را به سرعت تبخیر می‌کند.
اگر ادریسی را در داخل خانه نگهداری می‌کنید، باید آن را در گلدانی با حفرات زه کشی متعدد بکارید. خاک آن نیز باید سبک و دارای زه کشی عالی باشد، زیرا ناتوانی آن در عبور دادن آب اضافی می‌تواند گیاه را به بیماری‌های قارچی و پوسیدگی ریشه مبتلا کند.
تا زمانی که آب از زیر گلدان خارج شود، آبیاری را ادامه دهید. اگر احساس کردید گیاه در حال پژمرده شدن است، بی درنگ به آن آب برسانید.
ادریسی عاشق آب است. اگر آن را به صورت شاخه ای تهیه کردید، انتهای ساقه را ببرید و سپس در گلدانی تمیز با آب کافی قرار دهید.

نور مورد نیاز

میزان نیاز ادریسی گلدانی به نور، بسته به نوع آن متفاوت است.
ادریسی، بهترین رشد و گلدهی خود را در صورت دریافت نور کامل خورشید خواهد داشت. اگر ادریسی در سایه زیاد قرار بگیرد، ضعیف شده و پژمرده خواهد شد.
بهتر است ابتدا نوع خاص ادریسی خود را تشخیص داده و سپس مطابق با آن به پاسخدهی به نیازهای نوری بپردازید. فراموش نکنید تمام گیاهان گلدار برای داشتن ظاهری زیبا به دریافت کافی نور خورشید احتیاج دارند. در مقابل اگر نور به صورت مستقیم به آنها بتابد، سبب سوختن شکوفه‌ها خواهد شد.
ادریسی عاشق نور خورشید است اما از گرمای بعدازظهر فراری است! پس بهترین مکان برای کاشت آن، بخشی از باغچه است که در طول روز نور خورشید را دریافت می­کند و بعدازظهر سایه می­شود.

خاک و کود مناسب ادریسی

خاکی غنی با زه کشی مناسب برای آن فراهم کنید و از ادریسی خود لذت ببرید!
ادریسی از دریافت کودی چند منظوره در فصل بهار لذت می‌برد. می‌توانید از کودهای هوشمند نیز برای آن استفاده کنید.
معمولا، سالی یک بار کوددهی ادریسی برای تقویت کردن گیاه کافی است. کود بیش از حد سبب افزایش افسار گسیخته رشد شده و ظاهری نامرتب به گیاه می‌دهد. ضمن اینکه میزان شکوفه‌دهی را نیز کمتر می‌کند. تشخیص میزان کافی کود برای هر گیاهی، به نوع و اندازه خاص آن گیاه بستگی دارد.
جالب است بدانید کوددهی زیاد به ادریسی، زمینه را برای ابتلای آن به آفات مختلف فراهم می‌کند.
اگر احساس کردید سرعت رشد گیاه پایین‌تر از حد معمول بوده و یا برگها ظاهری رنگ پریده پیدا کرده‌اند، می‌توانید به آن برای دومین بار در اواسط تابستان کود بدهید. چون نوع و ترکیبات هر کودی متفاوت است، ضروری است قبل از استفاده دستورات نوشته شده بر روی جلد آن را به دقت بخوانید و طبقه آن عمل کنید. کود مایع محلول در آب برای ادریسی بسیار ایده‌آل است.

عطر ادریسی

ادریسی عطر شیرین و ملایمی دارد.

از ادریسی چه استفاده‌هایی می‌شود؟

ادریسی کاربرد دارویی هم دارد. از آن برای درمان مشکلات مجاری ادراری، پروستات، سنگ کلیه و درمان تب یونجه استفاده می‌شود.

آیا ادریسی سمی است؟

ادریسی خیلی سمی نیست، در واقع باید مقدار خیلی زیادی از آن خورده شود تا مشکلی برای بدن پیش بیاید.