معرفی گل ارکیده زیگوپتالوم و یادگیری شرایط نگهداری آن



یکی از گل‌های گلدانی پر‌طرفدار در سراسر دنیا، گل ارکیده است که دارای گونه‌های متنوعی می‌باشد. یکی از گونه‌های خاص این گل نیز ارکیده
زیگوپتالوم است که ظاهری بسیار چشمگیر و زیبا دارد. شما می‌توانید این گل جذاب را به راحتی در خانه خود پرورش دهید، البته به شرط اینکه در ابتدا روش نگهداری گل ارکیده زیگوپتالوم را به خوبی بیاموزید. به این منظور نیز مقاله زیر را که توسط بهترین سایت خرید اینترنتی گل و گیاه تهیه شده است، مطالعه فرمایید.

آشنایی با گل ارکیده زیگوپتالوم

ارکیده زیگوپتالوم یکی از انواع ارکیده است که به‌خاطر رنگ‌های درخشان چشم‌گیر و همچنین طرح خارق‌العاده‌ای که دارد شناخته می‌شود. همه این‌ها را در کنار عطر زیاد و خوب گیاه بگذارید تا متوجه شوید که با چه گیاه دوست داشتنی‌ای روبرو هستید. برگ‌های بزرگ این گیاه از غده‌هایی به نام شبه‌پیاز رشد می‌کنند که به رنگ سبز روشن هستند و اندازه‌ای حدودا 60 سانتی‌متر دارند. این برگ‌ها هر سال مجددا رشد می‌کنند و تازه می‌شوند. از ارکیده زیگوپتالوم گونه‌های پیوندی و هیبریدی زیادی نیز وجود دارد که اغلب آن‌ها اسم‌های عجیب و غیر قابل تلفظی دارند. باتوجه به ویژگی‌های ارکیده زیگوپتالوم، اگر قصد خرید گیاه گلدار را دارید، ما خرید و نگهداری از ارکیده زیگوپتالوم را به شما پیشنهاد می‌کنیم. برای یادگیری روش نگهداری آن نیز با این مطلب همراه باشید. در این مطلب همه آنچه در مورد نگهداری ارکیده زیگوپتالوم لازم است بدانید را به شما خواهیم گفت.

شناسنامه گل

  • نام علمی : Zygopetalum
  • بومی: پرو، بولیوی، برزیل
  • خانواده: ثعلبیان
  • نوع گیاه: هوازی

شرایط نگهداری ارکیده زیگوپتالوم

ارکیده زیگوپتالوم مثل بیشتر ارکیده‌های دیگر به خاکی سبک، نوری غیر مستقیم و خاکی تقریبا مرطوب نیاز دارد. همچنین برای گل‌دهی به محیطی تاریک و خنک در شب نیاز دارد تا بتواند استراحت کند.

نور مناسب

ارکیده زیگوپتالوم مثل بیشتر ارکیده‌های دیگر به محیطی نورگیر ولی با نور غیر مستقیم نیاز دارد. نور مستقیم صبحگاه یا پیش از غروب که ضعیف است و گرمای زیادی ندارد به گیاه آسیبی نمی‌زند، اما نور ظهر می‌تواند باعث سوختن برگ‌ها و آسیب به گیاه شود، چراکه این گیاه برگ‌های نرمی دارد و از نور مستقیم خورشید و گرمای زیاد آسیب می‌بیند.
در طول نگهداری از ارکیده زیگوپتالوم اگر زمستان‌های سردی دارید می‌توانید گیاه خود را در برابر نور مستقیم خورشید قرار دهید. این کار نه‌تنها مضر نیست، بلکه به گیاه کمک هم می‌کند. اگر می‌خواهید گیاه شما حتما گل بدهد باید بدانید که این گیاه نیاز دارد تا شب‌هایی تاریک داشته باشد
.

روش صحیح آب‌دهی

در زمان آب دادن به ارکیده زیگوپتالوم باید دقت کنید که هیچ‌گاه برگ‌ها یا شبه‌پیاز‌های آن را خیس نکنید. این گیاه نیاز دارد تا در طول فصل رویش، خاکی تقریبا مرطوب داشته و در طول زمستان خاکش کمی بیشتر خشک باشد. ارکیده زیگوپتالوم شبه پیازهایی دارد که می‌تواند آب را درون خود ذخیره کند؛ ازاین‌رو آبیاری کم را بیشتر از آبیاری زیاد دوست دارد.
در طول نگهداری از ارکیده زیگوپتالوم ، موقع آبیاری همیشه از آبی استفاده کنید که دمایی متوسط و معمول داشته باشد. دراین‌باره درنظر داشته باشید آب خیلی سرد می‌تواند باعث ایجاد شوک در گیاه شود.

دمای محیط نگهداری

ارکیده زیگوپتالوم به محیطی با دمای معتدل و مدیریت شده نیاز دارد. اگر می‌خواهید گیاه شما به‌خوبی گل بدهد، باید در روز دمایی بین 21 الی 24 درجه سانتی‌گراد و در شب دمایی بین 16 الی 18 درجه سانتی‌گراد را برای آن فراهم کنید

رطوبت مورد نیاز

ارکیده زیگوپتالوم به محیطی با رطوبت تقریبا بالا و مدیریت شده نیاز دارد. این گیاه در محیط‌های خشک آسیب می‌بیند و ترجیح می‌دهد در جایی زندگی کند که رطوبت 50 درصدی داشته باشد.
در طول نگهداری از ارکیده زیگوپتالوم برای تامین رطوبت آن از یک دستگاه بخور استفاده کنید، قرار دادن گیاه در محیطی مرطوب یا کنار هم گذاشتن گیاهان مختلف نیز، می‌توانید محیط دلخواه آن را فراهم کنید، اما هیچ‌وقت از اسپری آب استفاده نکنید، زیرا قطرات آب روی برگ‌ها و شبه پیازها می‌نشیند و به آن‌ها آسیب می‌زند
.

روش کود دادن به ارکیده زیگوپتالوم

ارکیده زیگوپتالوم درباره نوع کودی که دریافت می‌کند خیلی سخت‌گیر نیست. هر نوع کودی که به‌آرامی تجزیه شود یا کود مایع استاندارد می‌تواند برای ارکیده زیگوپتالوم مفید باشد. کودی محلول در آب که نسبت 20-20-20 داشته باشد و نصف دستدرالعملش رقیق شده باشد برای گیاه عالی است.
برای کوددهی به ارکیده زیگوپتالوم هیچ‌گاه از کودی که سطح نیتروژن بالایی دارد استفاده نکنید، چراکه این نوع کود باعث می‌شود تا گیاه نتواند به‌خوبی گل بدهد و به جای گل‌دهی تمرکز خود را روی رشد برگ‌هایش بگذارد. در طول نگهداری از ارکیده زیگوپتالوم اگر کودی با نیتروژن بالا به او بدهید، ارکیده‌ای پر از برگ، اما بدون گل خواهید داشت. در طول فصل رشد گیاه می‌توانید هر دو هفته یک‌بار به آن کود بدهید. بهترین نوع کود برای ارکیده، کودهای مخصوص ارکیده است
.

بهترین خاک برای گل

ارکیده زیگوپتالوم را باید در خاکی سبک و با زهکشی عالی بکارید. بهترین و ساده‌ترین انتخاب، خاک مخصوص ارکیده است. این خاک‌ها سبک، متخلخل و دارای زهکشی عالی هستند و انتخابی عالی برای ارکیده شماست. در مقابل خاک سنگین و خاکی که نتواند آب را به خوبی تخلیه کند باعث می‌شود تا ریشه‌های گیاه دچار آسیب شده و بمیرد.

زمان گل دادن ارکیده زیگوپتالوم

ارکیده زیگوپتالوم معمولا در اواخر زمستان و اوایل بهار به گلدهی می‌پردازد. گل‌های معطر و خوشبوی این گیاه روی ساقه‌ای بلند و ایستاده و به‌صورت خوشه‌ای رشد می‌کنند. رنگ گل‌برگ‌ها و کاسبرگ‌های این گیاه معمولا ترکیبی از رنگ‌های شرابی، سبز یا بنفش است که با لبه‌ای صورتی یا خط‌ها و نقطه‌ایی بنفش تزئین شده‌اند. همین ترکیب رنگی فوق‌العاده باعث محبوبیت این نوع ارکیده شده است.

آفات آلوده کننده ارکیده

شته یکی از معمول‌ترین آفاتی است که به ارکیده زیگوپتالوم حمله می‌کند. شته‌های معمولا روی شاخه‌ها و شکوفه‌های جوان و تازه پیدا می‌شوند. سپس شروع به مکیدن شیره گیاه کرده و باعث ضعیف و بیمار شدن آن می‌شوند. این حشرات با چشم غیرمسلح قابل دیدن هستند. همچنین از خود چیزی شبیه به عسل به جا می‌گذارند که چسبناک است. در طول نگهداری از ارکیده زیگوپتالوم ، اگر ارکیده شما مورد حمله شته‌ها قرار گرفت، در صورتی که به سرعت با آن‌ها مقابله نکنید تعداد آن‌ها به‌سرعت زیاد شده و باعث مرگ گیاه شما خواهند شد. حتی ممکن است شته‌ها به سایر گیاهان شما نیز سرایت کنند.  
افزون بر شته، شپشک آردی نیز آفت دیگری است که به ارکیده زیگوپتالوم حمله می‌کند
. این آفت نیز از خود چیزی شبیه به آرد به جا می‌گذارد و معمولا در زیر برگ‌ها لانه می‌کند. شپشک‌های آردی نیز از شیره گیاه تغذیه می‌کنند و مثل شته‌ها شیره‌ای به جا می‌گذارند که باعث ایجاد کپک می‌شود.  برای خلاصی از دست این آفات باید هر از چندگاهی برگ‌های گیاه را با کمک یک دستمال پاکیزه و آب تمیز کنید. توصیه ما به شما این است که همیشه گیاه خود را بررسی کنید تا چنانچه اثری از آفات روی برگ‌های آن مشاهده کردید، بتوانید سریعا اثر آن‌ها را پاک کنید.

روش تکثیر کردن گل

ارکیده زیگوپتالوم را می‌توانید از طریق روش تقسیم، تکثیر کنید. برای این کار کافی است توپ ریشه گیاه را به کمک یک چاقوی تیز و تمیز به دو نیم تقسیم کنید؛ هر نیمه باید حداقل 2 الی 4 شبه‌پیاز که متصل به ریشه است را داشته باشد. سپس هر قسمت را در خاک گلدان کاشته و درنهایت یک ارکیده دیگر به جمع ارکیده‌های خود اضافه کنید. گفتنی است بهترین زمان برای تکثیرگل ارکیده زیگوپتالوم در طول فصل رویش آن، یعنی بهار است. بنابراین اگر قصد تکثیر ارکیده زیگوپتالوم خود را دارید، در فصل بهار اینکار را انجام دهید.

پاسخ به سوالات رایج درباره گل ارکیده زیگوپتالوم

1. دلیل گل ندادن ارکیده زیگوپتالوم چیست؟

اگر گیاه سالمی دارید، اما نمی‌تواند گل بدهد احتمالا به‌خاطر مشکلات نور یا دماست. ارکیده نمی‌تواند بدون وجود نور زیاد ولی غیرمستقیم گل بدهد. هنچنین این گیاه برای گل دادن نیاز به محیطی دارد که اختلاف دمای شب و روز محسوس باشد؛ به‌عنوان مثال شب‌هایی خنک و روزهایی معتدل به این گیاه برای گل‌دهی کمک می‌کند. علاوه‌براین مورد دلایل دیگری مثل سن کم گیاه یا کوددهی اشتباه نیز باعث عدم گل‌دهی ارکیده زیگوپتالوم خواهد شد.

2. دلیل ظاهر شدن لکه بر روی برگ‌های گل چیست؟

این مساله معمولا به‌خاطر روش آبیاری اشتباه رخ می‌دهد. ازاین‌رو برای جلوگیری از بروز این مشکل، در زمان آبیاری این گیاه سعی کنید تا جای ممکن آب روی برگ‌ها نریزد. ریخته شدن آب روی برگ‌ها و باقی ماندن آن در طولانی مدت باعث ایجاد لکه می‌شود؛ حتی این مساله ممکن است باعث ایجاد بیماری‌های قارچی نیز شود. گفتنی است در طول نگهداری از ارکیده زیگوپتالوم اگر برگ لکه‌‌داری مشاهده کردید، سریعا آن را از روی گیاه هرس کنید تا به سایر برگ‌ها سرایت نکند.

3. برگ‌های ارکیده زیگوپتالوم به چه علت زرد یا قرمز می‌شود؟

دلیل اصلی این اتفاق سوختن برگ‌های ارکیده زیگوپتالوم است. اگر گیاه شما در معرض نور شدید و مستقیم خورشید باشد، پس از مدتی برگ‌های آن دچار سوختگی خواهد شد. در چنین شرایطی باید برگ‌های سوخته را از روی گیاه هرس و گیاه را به محل مناسب‌تری متتقل کنید.

4. در هنگام آبیاری ارکیده باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

ارکیده زیگوپتالوم گیاهی رطوبت دوست است، بنابراین بسیار مهم است که خاک آن هیچ وقت کاملا خشک نشود. البته این موضوع کاملا به دمای محیط و نوع خاک شما بستگی دارد. در نتیجه بهتر است هر زمان نیمه بالایی خاک کاملا خشک شد دوباره به آن آب بدهید.

5. برگ‌های این گل به چه علت زرد می‌شود؟

اگر برگ‌های ارکیده زیگوپتالوم شما از پایین شروع به زرد شدن کردند نشانه‌ای از آبیاری زیاد است. این اتفاق معمولاً با ریزش برگ‌ها و پوسیدن قسمت‌های پایینی ساقه همراه می‌شود. ضمن اینکه اگر خاک گیاه شما به اندازه کافی سبک نباشد و بیش‌از‌حد مرطوب بماند نیز، این اتفاق رخ می‌دهد. برای جلوگیری از این مشکل، خاک ارکیده شما باید زهکشی مناسبی داشته و به‌خوبی تخلیه شود تا بیش‌ازحد مرطوب نماند.

6. عمر گل‌های ارکیده زیگوپتالوم چقدر است؟

گل‌های ارکیده زیگوپتالوم معمولا یک ماه عمر می‌کنند. گفتنی است ارکیده زیگوپتالوم معمولا سالی دو بار گل می‌دهد، اما برخی گونه‌های آن می‌تواند حتی تا 4 بار در سال نیز گل بدهند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد