شناخت گل زیبای آنتوریوم و یادگیری شرایط نگهداری آن



آنتوریوم یکی از خاص‌ترین گل‌های گلدانی موجود در دنیا‌ست که کمتر کسی پیدا می‌شود که آن را دوست نداشته باشد. گل‌های قرمز‌رنگ آنتوریوم بسیار چشمگیر هستند و به خوبی نگاه‌ها را به خود جلب می‌کنند. اما اگر شما هم از طرفداران این گل زیبا هستید و قصد خرید گل گلدانی آنتوریوم را دارید، پیشنهاد می‌کنیم در ابتدا مقاله زیر را مطالعه کرده تا با شرایط نگهداری گل آنتوریوم به خوبی آشنا شوید.

شناخت گل آنتوریوم

برای معرفی آنتوریوم باید بگوییم که آنتوریوم حدود 800 گونه متفاوت دارد که در مکزیک، آمریکا، آرژانتین و ارورگوئه کشف شده اند. نام‌های دیگر این گل، گل فلامینگو، گل جادویی و یا زبان رنگ شده است.
آنتوریوم به دلیل گل‌های رنگارنگ و برگهای زینتی اش در بین مردم جهان محبوب است. گل قرمز رنگ او براق و چرمی است، طوری که نگاه هر بیننده ای را به خود خیره می‌کند.

بررسی تاریخچه گل

در کمتر از 200 سال پیش، آنتوریوم به کلی متفاوت با آنتوریوم امروزی بود. آنها گلهای بزرگتری تولید می‌کردند و در طبیعت بکر جنگل‌های آمازون، دست نخورده باقی مانده بودند. اما در سال 1800 یک مردی به نام “ساموئل دامون”، این گل را به هاوایی برد و به مردم معرفی کرد. تقریبا از سال 1940، پس از تغییرات مختلف آنتوریوم امروزی شکل گرفت.

آنتوریوم نماد چیست؟

پس از معرفی آنتوریوم به شرح نماد و معانی آن میپردازیم.
گل خاص آنتوریوم با گلبرگ‌های باز شده و وسیع خود، بدون شک نماد مهمان نوازی و خون گرمی است. عده ای باور دارند که این گل خوش شانسی آورده و شیطان را دور می‌کند. به همین دلیل بد نیست گاهی اوقات خرید گل آنتوریوم زیبا را در لیست خرید خود بگنجانید.
معنی دیگر این گل، شادمانی و خوشحالی است. کافی است یک آنتوریوم در باغچه و یا گلدان خود داشته باشید تا تغییر روحیه خود را بهتر احساس کنید.

گونه‌های مختلف گل

آنتوریوم انواع مختلفی دارد. برگ گلبرگ‌های او می‌تواند سفید، زرد، قرمز، صورتی، نارنجی یا سبز باشد. علاوه بر این، قد آنتوریوم هم متفاوت است.

شرایط نگهداری گل

در این بخش به توضیح شرایط نگهداری گل زیبای آنتوریوم خواهیم پرداخت.

نور مناسب

چه داخل و چه خارج از خانه، آنتوریوم در نور کافی و غیر مستقیم خورشید بهترین رشد را خواهد داشت. آن را از اشعه مستقیم نور خورشید دور نگه دارید، زیرا سبب سوختن برگهایش می‌شود اما نور غیر مستقیم باعث گلدهی آن میشود.

روش آب‌دهی

خاک باید همواره کمی مرطوب نگه داشته و اجازه ندهید کاملا خشک شود. قرار دادن گلدان گیاه در سینی مملو از سنگ ریزه و آب، ضمن فراهم کردن زه کشی بهتر سبب افزایش میزان رطوبت محیط نیز می‌شود.
بهتر است بین هر بار آبیاری، اجازه دهید سطح خاک کمی خشک شود. چند سانتی متر رویی را با انگشت خود لمس کرده و اگر خشک بود، گیاه را آبیاری کنید.
اگر آبیاری زیاد باشد برگهایش زرد میشود و اگر آبیاری کم باشد نوک برگهایش قهوه ای میوند.
در فصل گرم هفته ای دوبار و در فصل سرد هفته ای یکبار آن را آبیاری کنید و در تابستان و بهار هر روز غبار پاشی شود.

بهترین خاک برای گل

آنتوریوم خاک درشت دانه با زه کشی مناسب را ترجیح می‌دهد. مخلوط خاک گلدان ارکیده با کمی شن و خزه ذغال سنگ، ترکیبی ایده آل برای آنتوریوم است.

دما و رطوبت مناسب محیط نگهداری

تمام گونه‌های مختلف آنتوریوم گیاهانی گرمسیری هستند؛ بنابراین فراهم کردن شرایطی شبیه به محیط زندگی آنها شانس داشتن گیاهی سالم را بسیار افزایش می‌دهد. این گیاه عاشق رطوبت است و بازه دمایی بین 18 الی 30 درجه سانتی گراد را ترجیح می‌دهد و می‌تواند دمای کمتر از 18 درجه را نیز تحمل کند، اما در دمای 4 درجه و کمتر از بین خواهد رفت.
اگر در منطقه‌ای معتدل و مرطوب زندگی می‌کنید، می‌توانید بدون نگرانی گلدان آنتوریوم را به خارج از خانه ببرید.
در مناطق خشک یا در طول ماه‌های خشک زمستان برای افزایش رطوبت، گیاه را به صورت روزانه مرطوب کنید. شاید بد نباشد اگر در طول ماه‌های خشک سال، از یک دستگاه مرطوب کننده هوا استفاده کنید.

روش کود دادن به گل آنتوریوم

استفاده از کود مایع در طول فصول رشد برای آنتوریوم مفید و توصیه شده است. از کودی دارای مقادیر بالای فسفر استفاده کرده و آن را به نصف میزان توصیه شده رقیق کنید. می‌توانید هر دو هفته یکبار در بهار و تابستان به آنتوریوم کود بدهید.

آفات آلوده کننده و بیماری‌های رایج آنتوریوم

آنتوریوم نیز در معرض ابتلای آفات رایج برای گیاهان آپارتمانی است مانند : شته، شپشک، کنه، تار عنکبوتی و مگس سفید.
روغن‌های مخصوص باغبانی و صابون‌ها در درمان این آفات به شما کمک خواهند کرد.
قرار گرفتن گیاه در هوایی خشک و یا در کنار پنجره و دستگاه‌های سرمایشی/ گرمایشی سبب سوختن برگهای آن خواهد شد.
در موارد نادر ممکن است ریشه‌های قارچی، زنگ زدگی یا لکه‌های برگی نیز در گیاه ایجاد شوند.

چگونه می‌توان این گل را تکثیر کرد؟

آنتوریوم به دو روش تکثیر می‌شود. تقسیم ریشه و یا کاشت قلمه.

1.تکثیر به روش تقسیم ریشه

خوشبختانه تقسیم ریشه این گیاه کار دشواری نیست. اگر احساس کردید گیاه بیش از حد بزرگ شده و در حال خارج شدن از گلدان خود است، می‌توانید به راحتی آن را به اندازه‌های کوچک‌تر تقسیم کرده و شاهد رشد و سلامت آنها باشید.
برای این کار، گیاه را از گلدان خارج کرده و مقداری از ریشه آن را جدا کنید. بهتر است به دنبال جوانه‌ها و ریشه‌های تازه رشد کرده بگردید، اینها معمولا انشعابات ریشه اصلی هستند. این بخش‌هایی که راحت‌تر از ریشه جدا می‌شوند را جدا کرده و در گلدانی دیگر بکارید. بسته به اینکه چقدر آنتوریوم شما بزرگ است، می‌توانید بین 2 الی 10 گلدان کوچک از آن جدا کنید.

2. تکثیر به روش کاشت قلمه

1. یک آنتوریوم سالم را برای این کار انتخاب کنید. با یک قیچی تیز و تمیز، حداقل 15 سانتی‌ متر از ساقه را ببرید. این بخش بریده شده باید دارای حداقل 2 یا 3 برگ باشد.
.2
یک گلدان سفالی با قطر 25 سانتی‌متر را با خاک مرغوب پر کنید. حدودا سه چهارم گلدان باید با خاک پوشیده شده باشد. گلدانی را انتخاب کنید که حفرات زه کشی متعددی در بخش زیرین خود داشته باشد.
.3
در مرکز خاک، یک حفره به عمق 8 سانتی متر ایجاد کنید. می‌توانید این کار را با انگشتان خود و یا بیلچه مخصوص انجام دهید.
 .4
ساقه را از سطح بریده شده در این حفره قرار دهید. سپس حفره را با خاک پر کنید. اگر برگ‌های پایینی ساقه داخل خاک رفتند و یا سطح آن را لمس کردند، آنها را با انگشت از خاک بیرون بکشید.
 .5
خاک را تا زمانی که کاملا اشباع شود، آبیاری کنید. بعد از آن، هر یک روز در میان آبیاری را انجام داده و اجازه ندهید که سطح خاک خشک شود. آنتوریوم در طبیعت، در جنگل‌های پرباران رشد می‌کند، بنابراین همواره رطوبت را ترجیح می‌دهد.
 .6
گلدان را در مکانی با نور فیلتر شده و رطوبت بالا قرار دهید. اجازه دهید ریشه تشکیل شده و گسترش پیدا کند. این امر معمولا بین 4 الی 6 هفته طول خواهد کشید. زمانی متوجه رشد ریشه خواهید شد که برگهای جدید در ساقه ایجاد شوند یا ارتفاع آن بیشتر شود.

زمان و روش عوض کردن گلدان گل

زمانی که آنتوریوم تمام حجم گلدان خود را پر کرد و ریشه‌های هوایی متعددی در گیاه ظاهر شد، زمان تعویض گلدان فرا رسیده است.
معمولا لازم است هر دو سال یکبار آنتوریوم را به گلدانی بزرگتر منتقل کنید. فراموش نکنید که گیاه باید به گلدانی کمی بزرگتر منتقل شود، این اختلاف اندازه با گلدان قدیمی نباید نهایت بیش از 5 سانتی‌متر باشد.
حدود یک سوم از گلدان جدید را با خاکی تازه پر کنید، سپس گیاه را در آن قرار داده و باقی خاک را اضافه کنید. خاک جدید باید گیاه رادقیقا به اندازه‌ای که قبلا در خاک بوده است پوشش دهد. پس از اینکه تعدادی ریشه هوایی در بالای خاک ایجاد شدند، به آرامی باقی خاک را بریزید و آن ریشه‌های تازه را نیز با خاک بپوشانید. معمولا ظاهر شدن این ریشه‌ها چند هفته‌ای طول می‌کشد.

چگونه می‌توان آنتوریوم را هرس کرد؟

آنتوریوم گیاهی با طول عمر بالا است مخصوصا اگر از آن به خوبی نگهداری شود. با هرس کردن درست و به موقع آنتوریوم می‌توانید طول عمر آن را بیشتر هم بکنید.

ابزار هرس کردن آنتوریوم
برای هرس کردن گیاه آنتوریوم به لوازم زیر نیاز دارید:
1. قیچی باغبانی

2. یک اسپری آب

- شیوه هرس کردن گل:

  • در ابتدا باید برگ‌های زرد یا قهوه‌ای را از گیاه جدا کنید. اگر این برگ‌ها به راحتی و با دست کنده نمی‌شوند می‌توانید از قیچی باغبانی استفاده کنید.
  • بهترین راه برای هرس کردن گل‌های مرده این گیاه، بریدن ساقه گل از انتهای آن و نزدیک به تنه گیاه است. این کار باعث می‌شود تا انرژی گیاه برای این ساقه هدر نرود و صرف گل جدید شود.
  • سپس یک نگاه کلی به گیاه بکنید و تمام برگ‌هایی که شکل کلی گیاه را به هم میریزد هرس کنید مانند برگ‌هایی که بیش از حد بلند شده‌اند یا در زاویه‌ای نامتقارن رشد کرده‌اند. مراقب باشید که بیش از حد برگ‌ها را هرس نکنید و حداقل چهار برگ بر روی آنتوریوم باقی بگذارید.
  • در آخر با کمک یک اسپری آب برگ‌ها و ساقه‌های آنتوریوم را مرطوب کنید.

عطر گل آنتوریوم

بعضی از انواع آنتوریوم معطر هستند و بویی شیرین دارند.

آیا این گل سمی است؟

بله. تمام بخش‌های آنتوریوم به علت داشتن کریستال کلسیم اگزالات سمی هستند. اگر پوست دست شما با شیره این گیاه تماس پیدا کند خارش، التهاب و سوختگی را در پی خواهد داشت.
عوارض ناشی از خوردن این گیاه در حیوانات و انسان‌ها بسیار مشابه است. تاول زدن پوست و مخاط غشایی، گرفتگی صدا و مشکل در بلع از شایع‌ترین عوارض این گیاه هستند. در موارد نادر، آنزیم‌های موجود در شیره آنتوریوم واکنش‌های کشنده‌ای در پی خواهد داشت.
اگر پوست خیلی حساسی دارید، در تماس با آنتوریوم مواظب باشید و یا از دستکش استفاده کنید.
اگر حیوانات شما عوارضی ناشی از خوردن آنتوریوم نشان دادند، سریعا آنها را به دامپزشکی ببرید. با این که به دلیل طعم تلخ این گیاه، حیوانات معمولا مقدار زیادی از آن را نمی‌خورند، اما به دلیل امکان ابتلای آنها به مشکلات تنفسی، ضروری است اقدامی سریع داشته باشید. در انسان‌ها، مادامی که مشکلات تنفسی ایجاد نشده باشد، تجویز دکتر نوشیدن آب و مایعات زیاد، و شستن بخش درگیر پوست با صابون است.

مصارف گل آنتوریوم

در آخر برای تکمیل معرفی آنتوریوم به موارد مصرف آن میپردازیم.
می‌توان ساقه آنتوریوم را برید، در ظرف آبجوش انداخت و از بخور آن برای درمان گرفتگی مفصل و آرتروز و روماتسیم استفاده کرد.

این گل به چه دلیل پژمرده می‌شود؟

1. کود‌دهی زیاد

کوددهی افراطی می‌تواند گیاه را دچار خفگی کرده و سبب پژمرده یا زرد شدن برگهای آن شود. اگر برگ‌های بخش پایین‌تر گیاه زرد و پژمرده شده و نوک آنها قهوه‌ای رنگ شد، یعنی کوددهی زیاد برای گیاه نامطلوب بوده است.
در این شرایط میزان کود را به حداقل برسانید. بهتر است خاک اطراف ریشه را به خوبی بشویید تا باقی مانده کودهای قبلی از آن پاک شوند. برای شستن خاک، باید آن را تا زمانی که آب از زیر آن خارج شود، آبیاری کنید.

2. آب‌دهی زیاد

خاک آنتوریوم باید همواره کمی مرطوب باشد، اما خیس و غرقاب بودن برای آن ایده‌آل نیست. آبیاری بیش از حد آنتوریوم به زرد و پژمرده شدن برگهای قدیمی‌تر منجر خواهد شد.
برای درمان این معضل، آبیاری را کاهش دهید، طوری که خاک فقط کمی مرطوب شود. گیاه را به مکانی با نور کمتر ببرید و اجازه دهید بهبود پیدا کند.

3. آلوده شدن به کنه تار عنکبوتی

کنه تار عنکبوتی تار تولید نمی‌کند. این آفات به قدری ریز هستند که تا زمان بروز مشکل در گیاه، متوجه حضور آنها نخواهید شد. زرد، پژمرده و بی‌حال شدن گیاه می‌تواند نتیجه حضور این آفات باشد. برای درمان، ابتدا گیاه را از سایر گیاهان جدا کرده و سپس با آب و صابون به خوبی مناطق درگیر را شست و شو دهید.

آیا می‌توان از این گل در خانه نگهداری کرد؟

آنتوریوم یک اپی فیت است. یعنی در طبیعت به صورت گیاهی هوازی بر سطح گیاهان دیگر رشد می‌کند. خوشبختانه آن به عنوان یک گیاه آپارتمانی، ماندگاری بالایی داشته و به نگهداری کمی برای ادامه زندگی خود نیاز دارد. آنتوریوم، یکی از گیاهان منتخب ناسا در زمینه تصفیه کنندگی هواست.
یکی از بهترین گیاهانی است که می‌توانند هوای درون خانه را تصفیه کرده و به افزایش کیفیت آن کمک کنند. برگ‌های بزرگ و سبزرنگ آنتوریوم، آمونیاک، فرمالدهید، تولوئن و زایلن را از هوا حذف کرده و بنابراین برای محل کار بسیار مناسب است؛ بخصوص برای قرار گرفتن در اطراف پرینتر، دستگاه کپی و چسب‌ها.
البته فراموش نکنید که آنتوریوم به دلیل داشتن کریستال کلسیم اگزالات، گیاهی سمی است. شیره آن می‌تواند سبب التهاب چشم‌ها و پوست شود. اگر توسط حیوانات یا کودکان خورده شود، عوارض گوارشی در پی خواهد داشت. پس ان را دور از دسترس حیوانات و کودکان قرار دهید و هنگام کار کردن با آن، از دستکش استفاده کنید.

بهترین راه برای تشویق کردن آنتوریوم به گلدهی چه می‌باشد؟

بهترین و موثرترین شیوه برای تشویق آنتوریوم به گلدهی، فراهم کردن شرایط محیطی مطلوب برای آن است. آنتوریوم برای تولید گل و شکوفه، باید انرژی کافی داشته باشد و این انرژی در صورت مساعد بودن محیط در آن ایجاد خواهد شد. برای نگهداری مناسب از آنتوریوم، باید نیازهای آن را بشناسید:
- خاک مناسب
خاکی با زه کشی عالی و بر پایه ذغال سنگ نارس، یا خاک پوست درخت کاج
- میزان مناسب نور
در تمام طول روز باید نور کامل و غیرمستقیم خورشید به آن بتابد.
- دمای ایده آل
میزان دمای ایده آل انتوریوم 29-21 درجه سانتی گراد است.
- رطوبت مناسب محیط نگهداری
گل آنتوریوم رطوبت بالا را دوست دارد.
- آب‌دهی صحیح
اجازه دهید خاک بین هر بار آب دهی خشک شود.
- کوددهی مناسب
در طول فصول رشد، هفته‌ای یکبار به آن کود بدهید. کود باید مایع و دارای مقادیر بالای فسفر باشد. آن را تا 20-10 درصد قدرت خود رقیق کرده و ضمن آبیاری به خاک گیاه اضافه کنید.
عوض کردن گلدان گل -

بهتر است گلدان آنتوریوم هر دو سال یکبار تعویض شود
.
یکی از رایج‌ترین دلایل عدم گلدهی آنتوریوم، میزان ناکافی نور ورودی است. آنتوریوم می‌تواند در نور کم رشد کرده و حتی برگ‌های بسیار زیبایی تولید کند، اما اگر نور زیاد و غیرمستقیم خورشید به آن نتابد، گل نخواهد داد.
آنتوریوم باید در نقطه‌ای قرار بگیرد که در تمام طول روز بتواند نور فیلتر شده و پراکنده خورشید را به خوبی دریافت کند. تنها چند ساعت تحت نور خورشید قرار گرفتن برای آن ایده‌آل نیست. اگر در منزل یا محل کار خود چنین نقطه‌ای ندارید، می‌توانید از لامپ‌های مخصوص استفاده کنید. آنتوریوم باید روزانه 9 ساعت تحت نور این لامپها قرار بگیرد.
آبیاری نیز یکی از دیگر موثرترین دلایل در گلدهی آنتوریوم است. ابتدا باید آن را به خوبی آبیاری کرده و اجازه بدهید آب اضافی از زیر گیاه خارج شود. سپس زیر گلدانی را تخلیه کنید. با انگشت یا سیخ چوبی، میزان رطوبت خاک را بسنجید. اگر کمی خشک بود، گیاه را آبیاری کنید. اجازه ندهید آنتوریوم کاملا خشک شود.

بهتر است از چه کودی برای تقویت این گل استفاده کنیم؟

کود مخصوص گیاهان گلدار برای آن مناسب است. کود انتخابی باید مایع و غنی از فسفر باشد. فسفر، عدد میانی نوشته شده بر روی کودهاست. این کود را رقیق کرده و در حالت طبیعی، ماهی یکبار ضمن یا بعد از آبیاری به گیاه اضافه کنید. اما اگر قصد دارید گیاه را برای گلدهی تشویق کنید، بهتر است این کار را هفتگی انجام دهید. چرا؟ علت این است :
گفتیم که آنتوریوم در طبیعت به صورت اپی فیت زندگی می‌کند. چون در آن شرایط خاکی ندارد تا عناصر ضروری خود را از آن دریافت کند، بنابراین کمبود منابع معدنی را از طریق دریافت آب باران، باقی مانده گیاهان یا سایر اجزای جنگل تامین می‌کند. در این حالت، میزان منابع دریافتی آن بسیار کم بوده و مانند گیاهی که در خاک کاشته شده است، به صورت دائم از حضور آنها بهره مند نیست.
حال هدف این است که برای حداکثر کردن گلدهی، طبیعت اصلی را برای گیاه شبیه سازی کنیم. بدین شکل که هر هفته مقدار کمی کود به گیاه بدهیم تا انرژی آن برای تشکیل گل افزایش یابد. اگر قصد دارید این روش را امتحان کنید، باید کود را تا 10 الی 20 درصد قدرت خود رقیق کنید تا به گیاه آسیب نرسد. این متد “هفتگی، هفتگی” نام داشته و دقیقا همان چیزی است که آنتوریوم برای گلدهی به آن نیاز دارد.

روش کلی مراقبت از گل آنتوریوم چگونه است؟

آنتوریوم در هوای گرم و مرطوب بهتر رشد می‌کند، ولی نسبت به هوای سرد حساس است و دمای بین 18 الی 25 درجه برای آن مطلوب است.
در بهار و تابستان به آبیاری فراوان نیاز دارد و غبارپاشی را دوست دارد.
و بهترین مکان پشت پنجره با نور غیر مستقیم است.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد